• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio kapiten Izraela, a zaigrao za Palestinu usred rata! Zovu ga izdajnik, traže da mu oduzmu pasoš!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Usred rata, Ata Žaber je odlučio da prkosi i da ponosno nosi dres Palestine, a bio je jedno vrijeme i kapiten mlade reprezentacije Izraela.

 Kapiten Izraela igra za Palestinu i razljutio naciju Izvor: Twitter/ElmasDean/Screenshot

Fudbaler Ata Žaber (29) ovih dana je pod velikim pritiskom i brine za svoj život. Razlog je odluka da obuče dres fudbalske reprezentacije Palestine u jeku rata na Bliskom istoku, posebno ako se zna da je Žaber inače prije toga nastupao za mladu reprezentaciju Izraela, što nikako ne mogu da mu oproste.

O čemu se radi? Žaber ima izraelsko državljanstvo i stoga je igrao za mlađe kategorije ove zemlje. Nastupio je na osam mečeva, čak bio i kapiten, međutim pošto nikada nije dobio poziv za "A" reprezentaciju, odlučio je od ove godine da igra za Palestinu, što je u skladu sa pravilima FIFA. Nastupi koje je zabilježio tokom juna i septembra prošli su nezapaženo, da bi sada prvi put u takmičarskoj utakmici predstavio Palestinu, i to protiv Libana, a posebno je "trn u oku" da se to dešava usred rata.

Zbog ovog poteza napale su ga brojne poznate ličnosti u Izraelu, posebno političari, dok je "pobunu" podigao i njegov nekadašnji klub Ašdod (Izrael). On je za njih nastupao od 2021. do 2022. godine, a sada su zatražili da mu po hitnom postupku bude oduzeto državljanstvo Izraela, što nije nikakva kazna kada se uzme u obzir kakve prijetnje dobija već danima.


"Nastup igrača u utakmici reprezentacije Palestine, posebno kada se uzme napad na zemlju od oktobra, pa u vrijeme kada su građani Izraela usred borbe, znači da je njegov gest po definiciji - izdaja. Svako ko želi da predstavlja Palestinu mora biti palestinski državljanin i to je to. Žaber ne zaslužuje da bude građanin Izraela! Zbog toga najljepše molimo ministra unutrašnjih poslova da razmotri oduzimanje državljanstva", poručili su iz Ašdoda.

Protiv ovog fudbalera okrenuli su se i nekadašnji saigrači, tako je Jonatan Koen, aktuelni fudbaler Makabija iz Tel Aviva, poručio Žaberu da se "stidi što je bio njegov kapiten u U21 reprezentaciji". "Dijelili smo svlačionicu više od godinu dana i dobro se slagali, a sada saznajem da bi bio srećan da moje kolege ili ja umremo", kazao je samo jedan od bijesnih fudbalera koji su šokirani odlukom nekadašnjeg reprezentativca Izraela.

Inače, nije i jedini pošto su iste poteze povukli Abd Jasin i Ala Al-Din Hasan, koji takođe imaju pasoše Izraela, međutim nisu bili baš kapiteni mlade reprezentacije i zato nisu toliko na udaru. Ata Žaber je inače ponikao u Makabiju iz Haife, bio je zatim u Bnei Sahninu, Ašdodu, a sada je član Nefčija iz Bakua. Igra na mjestu zadnjeg veznog.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC