• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosinečki: Nismo dorasli!

"Da li je ovo bruka? Ja mislim da su bolji, a vi procijenite da li je bruka ili ne", kaže trener Crvene zvezde Robert Prosinečki poslije brodoloma u Renu.

 Prosinečki: Nismo dorasli! Izvor: MONDO

Bruka.

Ili možda nije…

Sve u zavisnosti iz kog ugla se gleda i kakva vam je titula. Da li ste običan navijač ili funkcioner, trener ili bivši fudbaler, igrač ili onaj koji je u međuvremenu otišao… Svaka priča ima dvije strane medalje.

Upravo zato, dan poslije jednog od najubjedljivijih poraza u istoriji Crvene zvezde, zatražili smo od aktuelnog trenera Roberta Prosinečkog da iskoči iz odijela koje trenutno nosi i procijeni da li je za njega, kao živu legendu "Marakane", čovjeka koji je učestvovao u najvećim uspjesima crveno-bijelih, poraz od 4:0 u Renu, 6:1 ukupno, bruka?

Izgleda da nije.

"Ne znam da li je bruka, sad ti mene hoćeš da navučeš na to što ste svi već pisali…", počeo je Prosinečki odgovor na pitanje novinara MONDA.

Danas vjerovatno ne postoji osoba u Srbiji koja će reći da Ren nije za klasu bolji od Crvene zvezde i da je prolaz u ovom dvomeču bio realan, odnosno da je eliminacija sramna. Ali, smije li Crvena zvezda, bivši evropski i svjetski šampion, da gubi 4:0?

Danas se navijači Crvene zvezde najverovatnije dijele na one koji kažu da je 4:0 realnost i one koji smatraju da je to nedopustivo.

Trener, naravno, ima svoj ugao iz kojeg posmatra sve što se dogodilo u četvrtak uveče na "Ru D'Lorijenu".

"Ja samo znam da je Ren dobra ekipa, što sam i govorio, a na kraju se pokazalo ne da su dobra ekipa, već ekipa koja može pobijediti svakoga, ne samo Crvenu zvezdu. Moramo priznati da u ovom trenutku sa takvom ekipom, kao što je Ren, koja je stvarana pet, šest godina, koja zna da igra velike utakmice kroz ligu, nismo mogli da igramo… Moramo da budemo realni i priznamo da su bolji", rekao je Prosinečki i nadovezao se potom:

"Da li je bruka ili ne? Sigurno da je neugodno izgubiti 4:0, gdje smo na kraju dva gola primili, jer smo mi htjeli i pokušali da damo gol. Nismo se vratili u Beograd sa 2:0, nego smo tražili gol i imali dvije prilike preko Kaluđerovića, ali su oni jako brzi, jako dobro završavaju kontre i polukontre, u svega deset sekundi… Na kraju je ispalo da je to veliki, veliki poraz, što jeste i mi od toga ne bježimo. Sad, da li je bruka, procijenite sami…"

Trener Zvezde, iako je pred dvomeč, pa i poslije 1:2 u Beogradu potajno vjerovao da postoji prostor za iznenađenje i prolazak dalje, na kraju se kao i svi ostali uvjerio da je Ren u svemu bolji.

"Oni su to pokazali u svim segmentima igre. To sam već rekao, da su nas nadigrali i taktički i tehnički i brzinom. Njima treba čestitati, a mi se okrećemo prvenstvu, gdje je cilj svih nas u klubu - titula", preusmjerio je Prosinečki priču na realnost zvanu Superliga Srbije, što se ponavlja evo već četvrtu godinu zaredom.

Ipak, dan poslije eliminacije u plej-ofu za popunu grupa Lige Evrope, poraz od Rena značajno je aktuelniji od utakmice sa Smederevom u Superligi u nedjelju (17.00).

Zašto ste pred najvažniju utakmicu u sezoni mijenjali sistem, koji ste forsirali od dolaska u Crvenu zvezdu?

"Nisam ni u jednom trenutku mijenjao sistem. Mi smo igrali isto, samo su drugi igrači igrali na određenim pozicijama…", demantovao je Prosinečki stav novinara da se mnogo toga na loše promijenilo prelaskom Borhe u špic, Kadua na krilo i ulaskom dvojice defanzivnih veznih, Mijailovića i Kovačevića, umjesto samo jednog.

On smatra da su promjene bile samo kadrovske. A, zašto to nije funkcionisalo? Razlog je - loš ulazak u utakmicu…

"Nećemo sada govoriti o slabim tačkama, mislim da su nas pritisli u prvih 15, 20 minuta i riješili utakmicu, ali opet iz naših grešaka. Nismo bili kad je trebalo da budemo blizu igračima i onda iz kvaliteta koji imaju lako ulaze u šansu i završavaju. Igrali smo isto, nisam mijenjao sistem…", podvukao je Prosinečki, mada je opšti utisak da je do posljednjih deset minuta Zvezda bila ravnopravniji rival u drugom poluvremenu kada je Kaluđerović ušao u špic, Borha se vratio na krilo, a Kadu u vezu.

"Kako god da smo igrali, nismo mogli da uđemo u igru. Bili su bolji… Nismo još dorasli da igramo takve utakmice, ali je ovo dobra škola za sve nas", jednostavno je prekinuo razgovor na ovu temu mladi stručnjak, tvrdeći da u 180 minuta nije postojala taktika kojom bi Zvezda prošla Ren.



Novinare je zanimalo i da li Prosinečki smatra da je ekipa fizički nespremna na startu sezone. Jer, Francuzi su blago rečeno pretrčali svu jedanaestoricu na terenu. A, i zamjene.

"Mislim da to uopšte nije problem, krivo gledate sve to", odbrusio je Prosinečki, demantujući da su igrači nespremni.

"Oni su brži, jednostavno… Brzina se ne može trenirati, takva je njihova selekcija da su napravili tim koji je po prirodi brz. Mi nemamo tih utakmica u nogama, stalno igraju u crvenoj zoni, sa velikim klubovima, a mi smo prije toga igrali sa Javorom. Ne potcijenjujem Javor, ali mi smo hodajući dobili Javor. Je l' tako? Protiv Javora se okreneš i stigneš igrača bez problema, a tamo ne možeš. Treba raditi na tome, ali ne treba poslije ovoga ekipa da mi pada… Mislim da bi i jače ekipa izgubile od Rena po onome kako su Francuzi odigrali…", ocijenio je trener.

Kada je već pomenuo selekciju, pitali smo ga da li je poslije svega posumnjao da može od Crvene zvezde da napravi ono što želi u datim uslovima i koliko je vremena i uzastopnih selekcija potrebno da bi njegov tim jednog dana igrao bar ravnopravno sa Renom.

Odgovor smo dobili, ali ne baš konkretan.

"Sigurno da je vrijeme vrlo bitno za bilo kog trenera i klub, koji hoće u Ligu Evrope ili Ligu šampiona. Pomenuću da Dinamo 13 godina nije igrao Ligu šampiona, a sada je ušao. Znači da mora da postoji period i selekcije i rada, da bi se došlo na nivo koji traži Evropa. Mi to ovde radimo i ja vjerujem da ćemo kroz prvenstvo biti sve bolji i bolji…", rekao je Prosinečki.

Jedan od novinara pitao ga je kako se osjeća poslije 0:4, jer je kao igrač navikao na pobjede, odnosno da nije gubio utakmice ubjedljivo.

"Ma kako nisam!? Igrao sam polufinale Kupa UEFA u Parizu i izgubio od Reala 4:0, nisam pipnuo loptu… Razvalili nas 4:0, a mi dobili u Madridu 3:1. Navikao sam i kao igrač da gubim utakmice, kako nisam… Ali mi to teško pada, vjerujem i njima svima. Teško je kada u datom trenutku vidiš da si nemoćan, ali to moramo da prevaziđemo, jer ovdje ne staje ni fudbal, ni Crvena zvezda. Moramo da gledamo budućnost, a budućnost je Superliga", ispričao je hrvatski stručnjak i dodao:

"Samo tako možemo da stvorimo i atmosferu i da radimo, kako bismo osvojili i prvenstvo i Kup, a mi mislimo da osvojimo i jedno i drugo. Mi tako želimo da radimo, a da sam gubio, gubio sam…"

Da li vas brine to koliko vam je kredita ostalo kod javnosti i navijača?

"Ne brine me ništa, već sam rekao da sam optimista… Mene ne brine ništa, osim kako ćemo se izvući iz ovoga da djelujemo kao ekipa u narednim utakmicama. A, poslije šta će reći javnost… Javnost je uvijek na strani onoga ko ima rezultata, a kada ih nema onda je javnost i protiv trenera i protiv igrača i protiv svih ostalih. To je normalno", hladnokrvno je odgovorio trener, koji očigledno nije posustao u namjeri da mijenja Zvezdu poslije četiri vruća šamara, a onda je i napravio paralelu sa posrtanjem "vječitog rivala".

"Dogodio se i Partizan i sad odjednom ništa ne valja tamo, a do juče je bilo sve fenomenalno. To je tako u fudbalu, događaju se promjene i to je normalno, to je život. Ja sam optimista da će moja ekipa već u nedjelju odraditi teško gostovanje kako treba i da će poslije pauze igrati sve bolje i bolje i razmišljati samo o prvenstvu".

U svom prvom zajedničkom pohodu na Evropu, Crvena zvezda i Prosinečki surovo su vraćeni u realnost. Realnost jeste da je Ren bolji, ali to može i smije da bude samo 50 odsto opravdanja za ovaj brodolom. Druga polovina odlazi na pojedinačnu i kolektivnu odgovornost svih koji rade u klubu.

Zvezda ne smije da gubi tek tako. A, tek 4:0…

Šta vi mislite? Ovdje možete da ponudite odgovore.

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC