• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OFK: Stogodišnjica, monografija, Dinamo…

U sklopu proslave 100. rođendana OFK Beograda predstavljena monografija, a u subotu će na Staroj Karaburmi gostovati Moskovljani.

 OFK: Stogodišnjica, monografija, Dinamo… Izvor: MONDO

OFK Beograd je 1. septembra proslavio 100. rođendan. U sklopu proslave svjetlost dana ugledala je nova monografija „Sto godina romantike“, a u subotu (16,30) nasljednici blistave istorije odmjeriće snage u prijateljskom meču sa moskovskim Dinamom.

U štivu „Sto godina romantike“ na 240 strana predstavljena je, kako su „romantičari“ objavili, kompletna istorija od osnovanja kluba pod imenom BSK, 1. septembra 1911, pa do posljednjih dana prošle sezone.

„Ova monografija je 'potomak' knjige 'Devedeset godina romantike', objavljene prije deset godina, kad je OFK Beograd proslavljao 90. rođendan. Neskromno je pričati o svom dijelu, ali mislim da imamo mnogo razloga da ovu knjigu smatramo najboljim i najobimnijim dokumentom srpskog fudbala, iako je glavni 'lik' samo jedan lik, fudbalski klub pod tri imena“ , rekao je Mihajlo Todić, urednik monografije i dodao:

„Knjiga je bogata ne samo zato što smo zašli u posljednjih deset godina, u odnosu na prethodnu, već i mnogo dublje u prošlost, u dane kad je lopta došla na naše prostore, u drugoj polovini 19. vijeka. S druge strane, ovo nije priča o klubu, već o ljudima koji su činili taj klub i, na taj način, srpski fudbal. Nadam se da nikoga nismo zaboravili. Ako jesmo, ispravićemo u sljedećoj, povodom 110 godina kluba“.

O drugoj dimenziji knjige govorila je Dragana Pjanić, grafički dizajner.

“U osnovi knjige je istorija fudbala, a pored ove igre knjiga daje i pregled kako se razvijala umjetnost u poslednjih sto godina. Svako poglavlje knjige grafički je prilagođenu periodu o kome piše. Potrudili smo se da napravimo nešto što neće zadovoljiti samo ljubitelje fudbala. Knjiga na 240 strana sadrži, pored teksta, i obilje dokumenata, tabale i oko 700 fotografija. Mislimo da će to zadovoljiti i najprobirljivije“ , podvukla je Dragana Pjanić.

U monografiji je premijerno objavljena Galerija velikana OFK Beograda, sto najboljih fudbalera svih vremena, među kojima je izabrano deset, koji su laureati po dekadama: Mihailo Andrejević, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Moša Marjanović, Miodrag Minda Jovanović, Sava Antić, Josip Skoblar, Slobodan Santrač, Ilija Petković, Petar Divić i Branislav Ivanović.

ĐURĐEVIĆ: DA SE „IZMJERIMO“


„Romantičari“ će imati priliku da tokom prvenstvene pauze, a u sklopu proslave jubileja, odmjere snage sa Dinamom iz Moskve. Ruski tim će gostovati na Omladinskom stadionu u subotu (16,30).

Trener Dejan Đurđević rekao je da mu je drago što će njegov mladi tim imati priliku da vidi gdje se nalazi u odnosu na ekipe iz jedne od najboljih evropskih liga.

"O kvalitetima Dinama ne treba previše trošite riječi, dovoljno je pogledati njihov igrački kadar. Većina mojih momaka do sada je gledala Kevina Kuranjija i ostale asove samo na televiziji", istakao je Đurđević.

On je dodao da će predstojeću utakmicu ekipa iskoristiti da se predstavi u najboljem svjetlu pred nastavak domaćeg prvenstva.

"Želim da se naši mladi igrači 'izmjere' protiv fudbalskih veličina koje igraju u jednoj od najjačih liga".

Strateg Dinama Sergej Silkin rekao je da mu je čast što će njegov klub uveličati jubilej "romantičara".

"Čestitam vam na godišnjici kluba. Naši navijači od ranije imaju bliske odnose i sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv OFK Beograda", poručio je Silkin.

Kevin Kuranji je prvi put u srpskoj prestonici.

"Prvi put sam ovde, ali mi je saigrač Marko Lomić pričao o Beogradu i Srbiji. Čuo sam da je OFK Beograd klub sa dugom tradicijom i i da ima kvalitetne mlade igrače", predočio je Kuranji.

Prvotimac OFK Beograda Milan Rodić ocijenio je da je duel protiv Moskovljana odlična prilika za dokazivanje ekipe.

"Želimo da se prikažemo u što boljem svjetlu. Svaki mladi igrač sanja da jednog dana zaigra u klubu kao što je Dinamo iz Moskve".

Potpredsjednik gostiju iz Moskve Jurij Ljubimov rekao je da očekuje dobar meč, iako je njegov klub došao u izmijenjenom sastavu jer veliki broj igrača ima reprezentativne obaveze.

"Postojii dugo prijateljstvo između naših klubova i veoma nam je drago što ste nas pozvali na proslavu jubileja. Iako nismo došli u najačem sastavu zbog reprezentativnih obaveza velikog broja igrača, izvešćemo kvalitetan tim na teren", dodao je Ljubimov.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC