• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Volim te Željo, Stole iz Bora"

Prije rata u Bosni i Hercegovini na "Grbavici" je jedan transparent bio obješen na gotovo svakoj utakmici Željezničara. "Volim te Željo, Stole iz Bora".

 "Volim te Željo, Stole iz Bora" Izvor: MONDO

Njegov vlasnik je Stole Anđelović (56) iz Bora u Srbiji, nekada jedan od najvatrenijih navijača Željezničara i bivše Jugoslavije, a danas čovjek koji se bori za egzistenciju nakon što je proglašen tehnološkim viškom u borskom Vodovodu.

"Najviše sam zavolio Želju zato što je za njega igrao moj veliki ljubimac, gospodin Ivica Osim. Sve što sam u životu pozitivno shvatio, naučio sam i upijao od njega",
izjavio je Stole za sarajevski magazin "Start".

Prema njegovim riječima, posljednju utakmicu na Grbavici gledao je protiv Crvene zvezde 1991. godine, tadašnjeg evropskog šampiona.

"Prvo poluvrijeme je bilo 0:0, a u drugom smo dali tri gola i pobijedili 3:0. To je bila generacija Amara Osima, Jasminka Velića, Željko Pavlović na golu... Jedini je iz starije generacije bio je Nikola Nikić, ali smo pobijedili veliku Zvezdu koja je bila prvak Evrope, malo prije toga je postala i prvak svijeta u Tokiju protiv Kolo-Kola".



Stole je dodao da poslijeratne utakmice omiljenog kluba prati koliko može putem sportskih emisija i časopisa, a naročito mu je žao zbog prošlogodišnjeg ispadanja od izraelskog Hapoela. Ipak, svjestan je da se nema dovoljno novca da se napravi dobar tim za takmičenja u Evropi.

"Doći ću sigurno ove jeseni na ‘Grbavicu’ da odgledam neku utakmicu protiv koga god bude igrao Željezničar i opet ću da istaknem transparent. U bilo kojoj ligi da igra, u bilo kakvoj formi da je, ko god bude igrao za njega, ja ću uvek ostati ‘željovac’. Obišao sam mnogo svijeta, ali Sarajevo je za mene najljepši grad. Uvijek je bilo veliko gostoprimstvo, a nema većeg drugarstva nego u FK Želji i gradu Sarajevu".


Anđelović je naročito ponosan na lična prijateljstva koja je održavao sa skoro svim tadašnjim igračima plavo-bijelog kluba.

"Sa svima sam bio prijatelj. Sa Osimom, Bukalom, kasnije Škorom, Baždarevićem, Nikićem, Mihajlovićem, Bahtićem, Šabanadžovićem, Baljićem...Kod skoro svih njih sam odlazio i kući. To su bli mnogo fini ljudi",
dodao je Stole.



A onda, neočekivano, u toku razgovora sa sarajevskim novinarom, Stole je počeo da plače i uz duboki uzdah izgovorio ime Josipa Katalinskog Škije.

"Mnogo mi je teško kada sam saznao da je Škija preminuo. On je bio veliki čovek i igrač".


Takođe je bio veliki navijač velike Jugoslavije, posebno nakon što je Štraus sa Grbavice postao selektor.

"Imam jednu prostoriju gdje mi stoje transparenti. ‘Osime volimo te’ i ‘Željo volim te’ jednostavno su neizbrisivi",
zaključio je Stole magazinu "Start".

(MONDO, foto: Start)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC