• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri otkaza Piksiju bole cijelu Srbiju!

Autor Dušan Ninković

Nakon Mileta Svilara i Matije Nastasića, u dresu Srbije nećemo gledati ni Aleksandra Pavlovića.

 Tri otkaza Piksiju Aleksandar Pavlović Matija Nastasić Mile Svilar  Izvor: MN Pres/Instagram/alekspavlovic_/printscreen

Samo nekoliko dana nakon što je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio širi spisak igrača na koje računa, stigla su tri otkaza koje nije želio da čuje. Još prije nego što je spisak skraćen golman Rome Mile Svilar saopštio je Fudbalskom savezu Srbije da sebe više ne vidi u reprezentaciji, pa se očekuje da njegov izbor u narednom periodu bude Belgija.

Nakon skraćivanja spiska dogodila se promena - umjesto ranije pozvanog Matije Nastasića koji je odbio pozivPiksi je morao da dopiše Srđana Babića za mečeve protiv Rusije i Kipra. Na kraju, a vjerovatno i najbolnije, Srbija je izgubila borbu za Aleksandra Pavlovića, veznog fudbalera Bajerna kojeg su u nacionalnom timu očekivali od jeseni!

Mladi fudbaler nalazi se u planovima Julijana Nagelsmana za martovske mečeve protiv Francuske i Holandije, gdje će vjerovatno zabilježiti prve nastupe za seniorski tim. Čak i kada bude odigrao ta dva meča, Pavlović neće biti zvanično izgubljen - po pravilima igrači mlađi od 21 godine mogu da odigraju tri seniorska meča prije nego što izaberu drugu reprezentaciju, a tek je četvrti "eliminacioni". Više od ovih prijateljskih susreta brine što je Aleksandar Pavlović ozbiljan kandidat za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali ne sa Srbijom već sa Njemačkom!

RASTANCI POTRESLI SRBIJU - ZBOG BUDUĆNOSTI!

Na istom takmičenju mogao bi da se nađe i Mile Svilar, kao prvi golman Belgije. Tibo Kurtoa je povrijeđen, a Belgijanci nemaju mnogo kvalitetnih opcija za mjesto među stativama - upravo zato je tamošnji savez namignuo ka Svilaru, koji će možda dobiti šansu da promijeni reprezentaciju. Kažemo možda, jer direktor A reprezentacije Srbije Stevan Dika Stojanović tvrdi da to neće ići. Svilar je debitovao za Srbiju kada je imao više od 21 godine, pa kao i u slučaju Vladana Kovačevića sada ne bi mogao da se predomisli za koga želi da igra.

Bilo kako bilo, u dresu Srbije ga vjerovatno nećemo gledati. Predrag Rajković ima daleko najviše iskustva među Piksijevim opcijama, Vanja Milinković-Savić već dvije godine je prvi izbor selektora, a Đorđe Petrović ima šansu da napravi izuzetnu karijeru u evropskim okvirima. Ne treba zaboraviti da se Marko Dmitrović povukao iz tima jer je smatrao da su mlađi od njega dostigli nivo koji je potreban timu i da on više ne može da se izbori za mjesto... Ni neke druge opcije, poput Marka Ilića, Aleksandra Jovanovića, Borisa Radunovića ili Filipa Stankovića uopšte nisu loše kada se razmišlja o jakoj konkurenciji na golu.

Čini se da bi rastanak sa Svilarom bio daleko manje bolan nego u nekim drugim okolnostima, recimo prije nekoliko godina, kada je Srbija čekala da se pojavi golman koji će zauzeti mjesto među stativama i na njemu ostati kroz nekoliko kvalifikacionih ciklusa. Sada je takva situacija sa defanzivnim veznim Bajerna, pošto je Aleksandar Pavlović mogao da bude rješenje za narednih 10 godina, a vjerovatno i malo više od toga.

U trenucima dok fudbalska javnost u Srbiji čeka da vidi da li će se Nemanja Gudelj dovoljno oporaviti da zaigra prije Evropskog prvenstva, a selektor Stojković iz naftalina izvlači Srđana Mijailovića koji nema spektakularnu jesen iza sebe - čak, veći dio nje proveo je kao štoper ili desni bek - jasno je da bi Nijemci mogli da zadaju Srbiji veoma bolan udarac.

DVOJICA TALENATA VEĆ OTIŠLI!

Sličnu situaciju, možda za nijansu bolniju, Srbija je imala prije nekoliko godina, kada su Mađari ni krivog ni dužnog ukrali Miloša Kerkeza. Mladi fudbaler rođen je u Vrbasu, roditelji su mu Srbi, brat mu nastupa za Spartak iz Subotice, ali njegov fudbalski put bio je drugačiji. Sa 14 godina preselio se u Rapid iz Beča, kasnije je igrao za nekoliko mađarskih timova, a zatim i za slavni Milan. Uslijedio je AZ Alkmar, pa Bornmut u kojem danas nastupa. Za reprezentaciju Mađarske do 17 godina debitovao je u februar 2020. godine, za seniorski tim iste države dvije i po godine kasnije.

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Kada na to dodamo da je Srbija gotovo sigurno izgubila Stefana Bajčetića - iako on zbog povrede još nije stigao da debituje za seniorski tim Španije, jasno je da reprezentacija nije idealan izbor momaka koji imaju dodirnih tačaka sa inostranstvom. Bilo da su tamo rođeni ili da su tamo naučili najvažnije fudbalske korake, ka reprezentaciji Srbiji pogledaju tek usputno. Primjera radi, Svilar je dres Srbije drugačijim očima gledao kada nije bio u prvom planu u Romi ili kad mu je Benfika samo u rezervnom timu davala šansu da brani.

Izvor: Profimedia

Na sve to nadovezao se otkaz iskusnog Matije Nastasića, koji je u posljednje vrijeme u dobroj formi i bez teških povreda kakve su ga pratile u jednom dijelu karijere. Stiče se utisak da Piksi ima izuzetno mišljenje o njemu i da ga je kroz selektorski mandat nekoliko puta "čekao" - kao da je on više vjerovao u bivšeg defanzivca Partizana nego Nastasić u sebe.

Dva uzastopna plasmana na Mundijal, pa Svjetsko i Evropsko prvenstvo u nizu - što se Srbiji nije desilo četvrtinu veka - kao da nisu bili dovoljni da se stvori neophodan kult reprezentacije. Onaj kakav je svojevremeno prizvao Zdravka Kuzmanovića ili Nevena Subotića da obuku dres reprezentacije i postanu važni šrafovi u mašineriji Radomira Antića. Istina je, ima i do ličnih odluka - tim putem nisu krenuli Aleksandar Dragović, Marko Marin, Marko Arnautović...

U veoma bliskoj prošlosti Fudbalski savez Srbije uspijevao je i da dobije neke od bitaka vođenih za talentovane igrače iz inostranstva. Reprezentativci do 16 godina postali su Luis Zečević Džon i Edvard Ibrović Flečer, ali ćemo njih morati još da čekamo u seniorskom timu. Ako se do tada ne predomisle, na šta imaju pravo.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC