• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbalera Reala optužili da je radikalni islamista!

Autor Dragan Šutvić

Antonio Ridiger ni kriv ni dužan morao da objašnjava svoje postupke tokom molitve.

 Ridigera optužili da je radikalni islamista  Izvor: Instagram/toniruediger/printscreen

Njemački reprezentativac Antonio Ridiger (31) našao se u centru pažnje zbog toga što je još prije dvije nedjelje na Instagramu podelio fotografiju na kojoj kleči na prostirci za molitvu povodom Ramazana, a tom prilikom je podigao kažiprst desne ruke i pokazao ka nebu.

Takva gestikulacija izazvala je žestoke reakcije u Nemačkoj, prije svega kontroverznog novinara Julijana Rajhelta koji je napisao da je Ridiger pokazujući ka nebu upotrebio "pozdrav islamista" poznat pod nazivom "Prst islamske države". Objašnjavaći da je to znak radikalnih fanatika i terorista, napravio je ogroman problem Ridigeru pošto su mnogi to prihvatili zdravo za gotovo, tako da su na kraju morale da reaguju i institucije.

Fudbalski savez Njemačke stao je u zaštitu Ridigera, tako da je reprezentativac u Državnom tužilaštvu u Berlinu podnio krivičnu prijavu protiv Rajhelta zbog "uvrede i lažne optužbe", dok je tvit u kome novinar optužuje fudbalera takođe prijavljen kao govor mržnje. O čitavom slučaju oglasio se i fudbaler Real Madrida.

"Kako bih obilježio početak mjeseca ramazana objavio sam post na Instagramu. Fotografija je tu već 13 dana i imala je doseg od nekoliko miliona te apsolutno niko nije rekao ni riječ. Međutim, proteklih dana fotografija je iskorištena od individualaca kako bi iznijeli neosnovane optužbe. Gestikulacija koju koristim se zove tavhid. To u islamu označava simbol jedinstva i jedinstvenosti Boga", napisao je Ridiger i objasnio da je to "gestikulacija raširena ,među muslimanima širom svijeta" i da nije predstavljena u javnosti kako bi trebalo.

"Kao istinski musliman, praktikujem vjeru, ali se distanciram od bilo kakvog ekstremizma i optužbi za islamizam. Nasilje i terorizam su neprihvatljivi. Borim se za mir i toleranciju. Mnogi članovi moje porodice su drugih vjera. Bez obzira na to poštujemo jedni druge i zajedno slavimo praznike. Poštovanje i tolerancija je osnovni princip za sve u našoj porodici", dodao je on.

Sjajni defanzivac Real Madrida priznaje da je na neki način objavom fotografije dozvolio drugima da pogrešno tumače njegovu objavu i time su izazvali podjele, ali dodaje da nikome neće dozvoliti da ga lažno optužuju i zato je podnio tužbu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC