• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO (kval): BiH bila na korak do sna

"Zmajevi“ odigrali odlično i vodili u Parizu ali na kraju poklekli. Nasri iz penala izjednačio na 1:1 i odveo Francusku na EURO 2012, BiH u baražu.

 EURO (kval): BiH bila na korak do sna Izvor: MONDO

Reprezentacija BiH bila je na korak do sna plasmana na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, ali nije uspjela da ostvari istorijski uspjeh.

Golom najboljeg igrača Edina Džeke BiH je vodila i imala pobjedu u ruci, da bi Francuzi u finišu uz mnogo sreće došli do boda, kojim su sačuvali prvo mjesto u Grupi D. Francuzi će tako direktno na EURO 2012, a BiH će igrati baraž.

Senzaciju na stadionu Francuska u predgrađu Pariza Sen Deniju najavio je Džeko golom u 40. minutu. Fudbaleri BiH brzto su izveli slobodan udarac, lopta je došla do napadača Mančester sitija koji se odlično okrenuo na ivici šesnaesterca, a zatim udarcem u suprotan ugao matirao Lorisa.

Nadu navijača BiH ugasio je Nasri iz penala u 78. minutu. Saigrač Edina Džeke u Mančester sitiju izborio je jedanaesterac, kada ga je sapleo Emir Spahić, a zatim sam izveo najstrožu kaznu i preciznim udarcem matirao Asmira Begovića za 1:1. Rezultat koji je odveo Francuze na EURO 2012.

Ovakav ishod nije se dao naslutiti poslije prvih 45. minuta, jer su reprezentativci BiH odigrali poluvrijeme za pamćenje.

Selektor Safet Sušić odlučio se za dve promjene u odnosu na meč protiv Luksemburga u petak. Umjesto Asmira Begovića na golu je Kenan Hasagić, a umjesto Vedada Ibiševića u startnih 11 je Boris Pandža što znači da će BiH igrati samo sa jednim napadačem, Edinom Džekom.

Iako na papiru sa samo isturenim igračem, “zmajevi” su od početka meča napadali i dominirali terenom stadiona Francuska, a nedostajalo je malo sreće da BiH i ranije povede.

Nakon furioznog početka i dva kornera za BiH u prve dve minute, Lulić je u petom minutu imao dobru priliku za vođstvo. Reprezentativac BiH uzeo je loptu protivničkom igraču u šesnaetercu, ali je iskosa sa lijeve strane šutirao pored gola.

Četiri minute kasnije Francuzi su imali kontru preko Remija, ali mu je lopta pobjegla u odsudnom trenutku i završila u rukama Kenana Hasagića.

Bila je to jedna od rijetkih poluprilika Francuza u prvom dijelu.
U 18. minutu Džeko je izveo odličnu solo akciju, ali mu je ponestalo snage pa je na kraju šutirao u Lorisa.

Šest minuta kasnije gotovo stoprocentna prilika za BiH. Nakon sjajnog kontranapada koju su predvodili Misimović i Pjanić lopta je došla do usamljenog Džeke koji ju nije najbolje primio pa je na kraju šutirao daleko pored gola pošto mu je lopta prošla pored noge.

U 38. minutu Mujdža je još jednom probio desnu stranu i centrirao za Džeku koji nije najbolje zahvatio loptu.

Napadač Mančester sitija iskupio se za promašaje u 38. minutu kada se odlično okrenuo i stvorio sebi proctor za udarac, a zatim majstorski savladao Lorisa za vođstvo BiH koje ju vodi direktno na EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj.

Selektor BiH Safet Sušić na poluvremenu je zamijenio golmana Kenana Hasagića, vjerovatno zbog povrede. Umjesto Hasagića u igri je Asmir Begović.

Francuzi su drugo poluvrijeme odigrali mnogo agresivnije pa su se prilike redale uglavnom pred golom odličnog Begovića.

Golman Stouka u 72. minutu odličnom intervencijom spasio je svoj gol. Nasri je šutirao iz slobodnjaka sa 23 metra, Begović je odbio loptu u prečku a Pandža je poslao loptu u korner.

Imao je Begović posla i nekoliko minuta ranije kada je odbranio šut Martina iz slobodnjaka.

Odbrana BiH na čelu sa kapitenom Emirom Spahićem odolijevala je napadima trikolora sve do 78. minuta kada je kapitulirala i to nakon nesmotrenosti upravo kapitena Spahića.

Samir Nasri krenuo je u šesnaesterac, lopta je prošla pored Spahića koji je sapleo Nasrija na samoj ivici šesnaesterca, a sudija je pokazao na bijelu tačku. Fudbaler Mančester Sitija sam je izveo najstrožu kaznu i izjednačio na 1:1.

Francuzi su poslije toga nastavili sa napadima na gol Begovića, ne dozvolivši da se igra na njihovoj polovini, pa je BiH do kraja imala tek dve poluprilike.

Pjanić je imao priliku da ozbiljnije priprijeti iz slobodnjaka sa oko 25 metara, ali je njegov šut otišao daleko od gola. U 92. Minutu posljednja prilika za BiH. Poslije kornera sa lijeve strane lopta je otišla na drugu stativu gdje se našao Saša Papac, ali bio je previše ispod lopte pa nije uspio uputiti ozbiljniji šut ka golu Lorisa.

Ostalo je 1:1 pa će BiH, nakon kvalifikacija za SP 2010 još jednom u baraž. “Zmajevi” tada nisu uspjeli da prođu u baražu Portugal, a sada bi ponovo u baražu mogli da igraju protiv istog protivnika pošto su Portugalci poraženi od Danske.

Francuska – BiH 1:1

Stadion Francuska. Gledalaca: 80.000. Sudija: Kreg Tompson. Strijelci: Džeko (40), Nasri (78, penal).

FRANCUSKA: Loris, Revelije, Rami, Abidal, Evra, Kabaje (od 61. Gameiro), M'Vila, Nasri, Menez, Remi (Od 81. Diarra), Maluda (od 61. Martin).

BiH: Hasagić (od 46. Begović), Mujdža (od 61. Maletić), Pandža, Spahić, Papac, Rahimić, Medunjanin (od 71. Zahirović), Pjanić, Lulić, Misimović, Džeko.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC