• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog "Kosovo je Srbija" prekid, a Albancima dozvoljeno! UEFA mora da promijeni pravila

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Navijači Kipra morali da uklone transparent, onaj koji su istakli Albanci "nikome" nije smetao.

 prekid utakmice zbog kosovo je srbija zbog albanije ne Izvor: X/kos_data/printscreen

Početkom septembra okupile su se evropske reprezentacije kako bi odigrale dva kola u novom izdanju Lige nacija, a obaveze je imao i tom takozvanog Kosova, samoproglašene južne srpske pokrajine. "Kosovo" je ubjedljivo poraženo u Prištini od Rumunije (3:0) i još ubjedljivije slavilo je na Kipru (4:0), a njihove mečeve obilježili su veliki skandali.

Prvo su zabranili organizovan dolazak gostujućim navijačima iz Rumunije jer je to jedna od rijetkih evropskih država koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost, a zatim su zviždali himni i gađali flašama fudbalere koji su ih pobijedili na stadionu "Fadilj Vokri". Samo tri dana kasnije na Kipru odbili su da nastave meč nakon što su domaći navijači istakli transparent "Kosovo je Srbija", što se u evropskom fudbalu ne dešava prvi put.

Zatražili su reprezentativci "Kosova" da se poruka ukloni sa tribine, pa je meč nastavljen tek što se to desilo, ali tu dolazimo do najvećeg problema. UEFA tvrdi da je veoma rigorozna kada se miješaju sport i politika, u skladu sa tim isticanje ovakvih parola ne bi trebalo da se toleriše, ali potpuno drugačiju situaciju imali smo na meču dva dana ranije.

Reprezentacije Ukrajine i Albanije igrale su na neutralnom terenu u Pragu, a gostujući navijači razvili su transparent "Kosovo je Albanija". Iako je Ukrajina još jedna od zemalja koje ne priznaju "Kosovo", niko nije prekidao taj meč. Da stvari budu čudnije, "Kosovo" se već više od deceniju i po bori za samostalnost, a ne za pripajanje Albaniji čiji navijači očigledno imaju neke druge ideje.

Pored parole koja Kosovo i Metohiju pripaja Albaniji, na stadionu u Pragu istaknute su i zastave terorističke UČK, odnosno "Oslobodilačke vojske Kosova". Ni to nije prvi put, pošto su prethodnih godina čak i pojedini fudbaleri albanskog porijekla isticali u prvi plan simbole ove organizacije, koja je tokom devedesetih ratovala protiv jugoslovenske vojske i policije.

Albanci su i na nedavno odigranom Evropskom prvenstvu pokazivali simbole UČK, a Mirlind Daku je i suspendovan na dvije utakmice zbog svojih ispada na samom terenu. On je nakon utakmice protiv Hrvatske pravio skandale, provocirao Srbe i Makedonce, a zatim u Rusiji pokušao da se opravda čim se priključio pripremama svog kluba za novu sezonu.

Sticajem okolnosti, Albanija i "Kosovo" su tokom septembarskog termina u Ligi nacija igrali isključivo protiv timova koji Kosovo i Metohiju smatraju dijelom Srbije. Podsjećamo, od zemalja u Evropi "Kosovo" ne priznaju Srbija, Bosna i Hercegovina, Rusija, Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka, Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, kao i Kazahstan, koji geografski ne pripada kontinentu, ali se njegov nacionalni tim takmiči pod okriljem UEFA. Saveznici Srbije u borbi za teritorijalnu cjelovitost na svjetskom nivou su još i Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Brazil, Argentina...

Bonus video:

Pogledajte

00:32
Bakljada i skandiranje Kosovo je srce Srbije
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC