• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lazović u MONDU: Sanjam da ga dam kao Robi

Gol u mreži Partizana u stilu Roberta Prosinečkog. To priželjkuje Darko Lazović, gost MONDA ovog hladnog četvrtka popodne.

 Lazović u MONDU: Sanjam da ga dam kao Robi Izvor: MONDO

U sezoni 2009/10, kod Vladimira Petrovića Pižona, potom i Ratka Dostanića, odigrao je devet utakmica u prvenstvu i samo jednom bio starter, postigao jedan gol.

Malo toga promijenilo se u prvom dijelu sezone 2010/11, kada je kod Aleksandra Kristića tri puta dobio šansu u Superligi, od čega dva puta sa klupe.

Onda je u decembru stigao Decembarski, odnosno Robert Prosinečki i stvari su se suštinski promijenile za mladog, do tog trenutka i dalje nedokazanog talenta, Darka Lazovića. Danas, nepunih godinu dana kasnije, mladi Čačanin je jedan od najstandardnijih, najbolje ocijenjenih i najpouzdanijih prvotimaca u sistemu novog trenera.

I ne samo to.

Igra mlade reprezentacije Srbije u velikoj mjeri zavisi od njegove inspiracije i vještine.

Bez sumnje, Lazović je sa tek napunjenom 21 godinom jedan od hit igrača Superlige, o čemu svjedoči i interesovanje klubova iz inostranstva. I počnimo baš odatle. Najveći broj pitanja koja su čitaoci MONDA slali putem komentara na vijest, putem e-maila ili preko Facebooka, odnosio se na to dokle će Lazović igrati za Crvenu zvezdu, da li bi prihvatio produžetak ugovora, odnosno da li bi otišao već ove zime, ako bi se pojavila prava ponuda.

Po tom pitanju, krilni napadač Crvene zvezde bio je veoma decidiran ovog četvrtka popodne, gostujući u našoj redakciji, gdje mu je priređen srdačan doček.

Nemanja je bio samo jedan od mnogih koji su postavljali pitanja na ovu temu, a njegovo je glasilo ovako: Kakve su šanse da odeš iz Zvezde tokom januara? Odgovori mi iskreno, hvala!

"Nijedne sekunde nisam razmišljao o odlasku u januaru. Najiskrenije želim da odem tek kada ostavim dubok trag u Crvenoj zvezdi. Ugovor mi ističe na ljeto 2013. godine i nemam ništa protiv toga da ga produžim", rekao je Lazović.

Desnonogi dribler, koji jednako vješto igra i na lijevom krilu, rođen je 15. septembra 1990. godine u Čačku, gdje je počeo da se bavi fudbalom sa šest godina u mlađim kategorijama Borca. Crveno-bijeli dres na horizontalne pruge obukao je prvi put sa nepunih 17 i po godina, u martu 2008. godine, kod Milovana Rajevca. Dvadeset dana kasnije, stigao je i prvi gol i to u mreži Vojvodine.

Gotovo od debija postao je meta Crvene zvezde. I na tu temu bilo je dosta povezanih pitanja, a kasnije i odgovora. Evo nekih...

"Kakav je osjećaj dati gol matičnom klubu, u kojem si ponikao?", pitao je čitalac potpisan sa Borac Čačak.

"Čudan je osjećaj, Borac je klub kojem mnogo dugujem i u kojem sam ponikao. Od šeste godine sam bio član tog kluba i iz poštovanja prema grbu i ljudima koji vode Borac nisam proslavio taj pogodak", odgovorio je Lazović, koji je prije toga bio i strijelac za Borac protiv Crvene zvezde, pa je u toj čudnoj utakmici rezultat 1:1.

"Interesuje me da li se sjećaš gola koji si postigao za Borac protiv Zvezde, tada ste nam otkinuli sva tri boda? Da li ti je tada padalo na pamet da ćes igrati za Zvezdu?", pitao je Siniša Čolović.

"Sjećam se, kako ne... Znao sam i prije te utakmice da postoji šansa da pređem u Crvenu zvezdu, jer je nekoliko prelaznih rokova uzastopno bilo riječi da me traže sa Marakane. Na kraju krajeva, možda je baš taj gol prelomio da konačno odem u Beograd", odgovorio je Lazović sa osmjehom na licu.



I sam transfer Lazovića iz Borca u Crvenu zvezdu povukao je za sobom veliki broj pitanja čitalaca MONDA.

"Dare, je l' istina, kako sam čuo, da si imao ponudu Partizana da pređes u njihove redove prije interesovanja Zvezde!? Pozdrav iz Pirota", u potpisu DS.

"Nije istina, nije me tražio Partizan. Bio sam dugo, dugo u pregovorima sa Crvenom zvezdom i na kraju sam i prešao u Zvezdu", rekao je Lazović.

"Darkić, veliki pozdrav za tebe. Jedno pitanje na koje svi mu u Čačku znamo odgovor... Da li si prije dolaska u Zvezdu bio navijač Partizana?", poslao je neko ko se potpisao sa Markohook.

"To nije tačno", kratko je odgovorio Lazović, koji se susreo sa još jednim pitanjem vezanim za Partizan, kao što to obično i biva u ovakvim intervjuima kada su nam gosti igrači dva naša najveća kluba.

"Da li postoje šanse i za koje pare bi prešao u Partizan? Pozdrav, odličan si igrač!", poslao je Bane.

"Ne postoji ni najmanja šansa, niti novac za koji bih prešao u Partizan. Kratko i jasno, ne bih više trošio vrijeme na tu temu", nevoljno je odgovorio Lazović, tražeći očima pitanja koja su se odnosila na Crvenu zvezdu.

I našao je...

"Koliko ti Zvezda znači? Da li bi igrao na derbiju ako si lakše povrijeđen?", pitao je Nindžica.

"Dugo sam već u Crvenoj zvezdi, dvije i po godine i Zvezda mi znači mnogo. Kada bih bio lakše povrijeđen pred derbi, ne bih postavio pitanje uopšte da li da igram ili ne... Naravno da bih igrao", ne ostavlja dilemu mladi fudbaler.

Dok se približava prvi "vječiti derbi" ove sezone, aktuelna su bila i pitanja o ishodu utakmica sa Partizanom, ko je jači i kako će Lazović proslaviti eventualni pogodak u mreži Vladimira Stojkovića.

"Lazo, majstore želim ti da postignes gol iz slobodnog udarca protiv Partizana i da otrčis na sjever da proslaviš sa svojim navijačima, kao što je to nekad radila legenda i sadašnji tvoj tener Robert Prosinečki!", napisao je Dejan Gvozdenović.

"Vjerujte da i ja o tome sanjam... Gledao sam kako šef to radi, probaću da ponovim. Dao sam već jedan gol iz slobodnjaka, komentarisali su poslije da je ličio na neke koje je postizao Prosinečki. Nadam se da će doći takav i u derbiju", rekao je Lazović, koji nije imao problem ni da odgovori na pitanja u kojem su navijači Partizana "peckali" njega i njegov klub.

"Šta je prednost Zvezde na sljedećem derbiju, s obzirom na to da Partizan opet ima kvalitetniji tim, napad predvošen Lazarom Markovićem, gdje na poziciji bekova Vladimir Volkov pravi razliku, dok je odbrana recimo na istom nivou? Nije li teško prognozirati opet Partizanovo "otaljavanje posla" u duelu sa Zvezdom?", navijački je Dušan postavio stvari, a Lazović hladnokrvno odgovorio:

"Prvo, ne slažem se da je Partizan bolji od nas, pa čak ni u linijama tima koje su nabrojane. Što se prognoze tiče i tog 'otaljavanja posla', ja neću prognozirati ništa, teren će pokazati sve...", uzdržan je bio mladi reprezentativac Srbije, koji nije imao problem ni da pohvali kolegu iz reprezentacije, sugrađanina i asa Partizana, mladog i pomenutog Markovića.

"Znam da si igrao samo jednu utakmicu sa Lazarom Markovićem. Kako ti se on čini kao špic igrač? I da li cijeniš da ste Marković, Slobodan Medojević i Ti potrebniji 'A' reprezentaciji više nego mladima? Da li ste spremi za vatru?", pitao je čitalac potpisan sa Lolzinjo.

"Malog Lazara odlično poznajem i mogu da kažem da je super momak i vanserijski talenat, što potvrđuje i interesovanje velikih timova za njega, kao i cijena o kojoj se govori kada je on u pitanju. Biće odličan igrač... Što se tiče Medojevića, Markovića i mene u 'A' reprezentaciji, nažalost nisam ja taj koji bi trebalo da komentariše da li smo joj potrebni. Mi u ovom trenutku razmišljamo samo o mladoj reprezentaciji i kvalifikacijama koje su u toku. Jedva čekamo da se okupimo sljedeći put i to nam je preokupacija. A, normalna stvar je da svi mi, 'orlići' jedva čekamo poziv među seniore i da ćemo ga objeručke prihvatiti. To je ispunjenje sna...", istakao je Lazović.



Navijače Crvene zvezde zanimalo je i koja je omiljena Darkova pjesma sa sjevera, koja mu se koreografija najviše svidjela, itd.

"Sa koje utakmice ti se najviše dopao ambijent koji su napravile Delije? Sve najbolje ti želim u nastavku karijere", napisao je "neko pametan".

"Vidio sam razne koreografije, ali nikada neću zaboraviti kako je izgledao stadion kada smo istrčali na teren pred utakmicu sa Renom. Naježio sam se...", rekao je Lazović, kojem je omiljena pjesma Sjevera...

"Nek' nam Bog da sreće, da se vrate dani...", bez razmišljanja je odgovorio.

Pojedini čitaoci, navijači Zvezde, bili su pomalo ljuti što crveno-bijeli ove sezone ne igraju onako kako su željeli i najavljivali.

"Prije svega pozdrav, smatram da si možda i jedini igrač koji svojim kvalitetom i potencijalom zaslužuje dres Crvene Zvezde! Pitanje na koje bih volio da mi odgovoriš iskreno je sljedeće: 'Da li iko od igrača koji trenutno igraju u Zvezdi (ne računajući strance naravno) istinski navija za naš klub svim srcem kao mi navijači, dovoljno da odbije ponudu nekog stranog kluba i ostane još jednu sezonu uz nas? Ili smo samo odskočna daska vašim inostranim uspjesima? Da li je moguće da kao Srbi više želite da igate za Engleze, Nijemce, Francuze i doprinosite uspjesima njihovog, a ne našeg fudbala?", prilično revoltiran bio je Marko

"Svako od igrača koji je trenutno u Crvenoj zvezdi igra svim srcem za klub i mi to, između sebe, najbolje znamo. Meni je velika čast što nosim taj grb. Ja ne znam nijedog našeg igrača koji je u Crvenoj zvezdi iz drugih razloga. A, to, dokle ćemo da igramo za Engleze, Nijemce, Francuze... Svako od nas će dati sve od sebe da doprinese uspjesima srpskog sporta, prvo dok igra u našoj ligi, a potom i ako bude pozivan za reprezentaciju", rekao je Lazović i nadovezao se:

"Uostalom, nisu samo igrači ti koji žele da idu u inostranstvo. Na kraju krajeva, nažalost, klubovi žive od transfera igrača...", podsjetio je Lazović da priča ima dvije strane i da su za rane odlaske naših talenata u inostranstvo jednako zaslužni i menadžeri i čelnici klubova.

I jedan Stefan bio je prilično ljut, pa je postavio sljedeće pitanje: "Šta je još potrebno da mi, kao navijačka grupa 'Delije Sever', uradimo da bi ste vi konačno počeli da igrate fudbal, protiv timova iz naše lige, za čiji kvalitet svi znamo kakav je?"

"Slažem se da smo malo pali u formi i da ove jeseni ne igramo uvijek onako kako se od nas očekuje. Mogu samo da poželim da navijači ostanu uz nas i kada je tako i da nastave da rade ono što su radili i do sada, a to znači da budu najbolji navijači na svijetu", rekao je Lazović, koji je uvjeren da će Zvezda igrati sve bolje i bolje kako sezona bude odmicala.

"Da li da očekujemo titulu ove sezone i imaš li objašnjenje za iznenadni pad forme ekipe?", pitao je Nikola.

"Kao i navijači, svi mi koji igramo za Crvenu zvezdu željno očekujemo titulu i svaki dan radimo da se to i dogodi. Već sam rekao da smo imali pad ove jeseni, da nismo od početka igrali konstantno, ali siguran sam da to može sve da se promijeni i da će uskoro biti bolje".



Ispostavilo se, bar za sada, da Zvezda lakše rješava neka gostovanja ove sezone, nego utakmice kod kuće. Otuda i pitanje: "Da li igraš bez pritiska na Marakani?", koje je postavio Dalibor.

"Ne igram bez pritiska ni na Marakani, ni u gostima. Pritisak uvijek postoji kada igraš za Crvenu zvezdu, jer se ne sjećam utakmice u kojoj se nije očekivala pobjeda od nas. Na to se navikneš, a mnogo je lakše kada imaš mnogo samopouzdanja i kao pojedinca, a i kada je ekipa mirna i staložena. Onda je pritisak nešto što ti pomaže da budeš još bolji", kaže Lazović, koji ne bira poziciju na kojoj će igrati, ali ne krije koju najviše voli.

"Na kojoj poziciji najviše volite da igrate i koja taktika vam odgovara ofanzivna ili defanzivna? Unaprijed hvala", napisao je Leman.

"U Crvenoj zvezdi igram na desnom krilu i u veznom redu, dok sam u mladoj reprezentaciji često igrao na lijevom krilu. Nije fraza, ne biram mjesta u timu i snalazim se dobro na sve tri pozicije, ali ako ćemo iskreno, najviše volim da igram krilo, jer sam to igrao od malena... Uvijek ofanzivno", namiguje Lazović, kome je omiljeni klub u inostranstvu Milan.

"Kakav je sada fudbaler Prosinečki i kako ćeš proslaviti gol kada ga daš u Stojkovićevu mrežu?", pitao je čitalac sa pseudonimom czvpop.

"Često igra sa nama na treningu i odmah se vidi da je bio majstor igre, a i sada je jako dobar sa loptom. Što se proslave gola tiče, ne znam, nisam razmišljao o tome... Vidjeću kad se dogodi", kaže Lazović, mada je za očekivati da otrči ispod sjeverne tribine, kao što to igrači u strasti "vječitog derbija" nesvjesno urade.

Isti čitalac pitao je i ovo: Koristiš li to što si fudbaler Crvene zvezde da bi prišao nekoj djevojci ili ipak svoju ličnost stavljaš na prvo mjesto?"

"Preskočio bih to pitanje", sa osmehom je zatražio Lazović.

Veliki broj pitanja odnosio se na to s kim se Lazović najviše druži van terena, s kim se najbolje kapira u igri, ko je najbolji igrač Crvene zvezde, a ko najbolji u ligi, koga bi poželio u timu Zvezde iz redova mlade reprezentacije, itd.

Krenimo redom...

"Sa kojim igračem Zvezde najbolje sarađuješ?", pitao je Vladimir.

"Najbolje se razumijem sa Nikolom Mikićem, a odlično sarađujem i sa vezistima Kaduom Mendešom i Čavom Dimitrijevićem", rekao je Lazović, koji je otkrio i ko su mu najbolji prijatelji van terena.

"Mikić, Ignjatijević, Ćosić, Bajković..."

Ko je trenutno najbolji igrač lige?

"Teško pitanje i zahtijeva dublju analizu, ali ako moram odmah da odgovorim, trenutno najbolji igrač naše lige je Kadu", rekao je Lazović.

Filip je pitao: "Sa koja dva igrača iz mlade reprezentacije bi najprije igrao u Zvezdi?"

"Moram da razmislim... Neka bude ovako, Filip Mladenović i Filip Đuričić".

"Ko je najbolji igrač sa kojim si igrao i protiv kojeg si igrao? Sve najbolje...", napisao je Travolta.

"Uh, recimo da su najbolji s kojima sam igrao Nikola Lazetić i Pavle Ninkov, a najbolji igrači protiv kojih sam igrao su, Luis Suarez iz Liverpula, s kojim sam se sreo u dresu Borca protiv Ajaksa i Jan M'Vila iz Rena, protiv kojeg sam igrao ovog ljeta u dresu Crvene zvezde", prisetio se Lazović, s tim da je dobro razmislio o tome.



Na kraju, vraćamo se na početak ovog razgovora i veliku promenu koju je dolazak Prosinečkog napravio u karijeri mladog Darka Lazovića. Toga se sjećaju i mnogi navijači.

"Velike zasluge tvoje igre idu na ruku Prosinečkog. Da li misliš da prošli trener tj. Pižon nije imao razumijevanja za tebe i dovoljno hrabrosti da te gurne u vatru ili ti je, 'pak, dao prostora da naučiš od Nikole Lazetića?", pitao je Miskofrs.

"Ponoviću ono što sam više puta isticao, da sam od Nikole Lazetića mnogo naučio dok je igrao u Crvenoj zvezdi i, s obzirom da sam video i pitanje: 'Ko je najbolji igrač s kojim sam igrao u timu?', mogu odmah da kažem da je Lazetić svakako jedan od njih, pored Pavla Ninkova. Takođe, više puta sam isticao koliko veliki značaj na moj razvoj ima trener Prosinečki... On je prvi koji mi je zaista pružio šansu u Crvenoj zvezdi i veliko mu hvala na tome, nastaviću da radim sve da mu se zahvalim na terenu", rekao je Lazović, kojeg je Željko podsjetio na period kada je utakmice gledao sa tribina "Marakane" i pitao ga da li je tada razmišljao zbog čega nije otišao u Totenhem, kada je mogao...

"Da, Totenhem je bio aktuelan još dok sam bio u Borcu i dok su trajali pregovori sa Crvenom zvezdom. Nije mi bilo svejedno kad nisam igrao, ali sam znao da nemam ni 20 godina i da je svako drugo razmišljanje osim onog da treba da napredujem, pogrešno po mene. Trenirao sam, trenirao i čekao šansu. Na kraju sam dočekao..."

"Dare care, da li je nekada bilo teških trenutaka u karijeri poslije kojih si mislio da napustiš fudba?", pitao je Laki.

"Bilo je neprijatnih trenutaka u karijeri, već sam opisao onaj period kada nisam igrao, ali nijedne sekunde mi nije palo napamet da prekinem da igram fudbal, već samo da radim još više", podvukao je Lazović.

Čitajući i pitanja i odgovore, jedna stvar kristalno je jasna: Sjever je dobio igrača, kojeg želi još dugo, dugo da gleda u crveno-bijelom dresu.

(Nikola Janković, MONDO, foto: MONDO, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC