• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blaterova izjava šokirala fudbalski svijet

"U fudbalu nema rasizma. Možda tu i tamo ima poneki slučaj, a oni igrači koji se time nađu uvrijeđeni trebalo bi da kažu 'to je igra' i da se rukuju se sa suparnikom", reče Sep Blater i "osta živ".

 Blaterova izjava šokirala fudbalski svijet Izvor: MONDO

U danu kada je engleska Fudbalska asocijacija optužila Urugvajca iz Liverpula, Luisa Suareza da je na rasnoj osnovi vrijeđao igrača Mančester junajteda Patrisa Evru, u nedjelji kada "Skotland jard" privodi kraju istragu o napadu na rasnoj osnovi Džona Terija iz Čelsija na Antona Ferdinanda iz Kvins Park Rendžersa...

...predsjednik FIFA Sep Blater obratio se javnosti riječima:

"U fudbalu nema rasizma".

!?

Potom, prvi čovjek Svjetske kuće fudbala pojasnio je ovu... rečenicu.

"Možda tu i tamo ima poneki slučaj u kojem neki igrač kaže neku riječ ili napravi uvredljiv gest, a oni igrači koji se time nađu uvrijeđeni trebalo bi da kažu 'to je igra' i da se rukuju se sa suparnikom", izgovorio je Blatter u intervjuu.

Ova, u najmanju ruku, kontroverzna izjava, iziritirala je Engleze, koji i dalje ne mogu da oproste Blateru i FIFA sporan izbor za dodjelu Svetkog prvenstva 2018. (Rusija) i 2022. godine (Katar), kao i to što je vrhuška te organizacije "preživjela" aferu u kojoj je dokazano da su pojedini članovi najviših tijela primali mito za svoje glasove.

Poslije ovakvog istupa u javnosti, sa Ostrva su stigle oštre osude i ponovo je Blate pozvan da podnese ostavku.

Ministar sporta opozocione "vlade u sjenci" Velike Britanije Klajv Eford rekao je u petak da su komentari o rasizmu predsjednika FIFA "nečuveni" i zatražio od njega da podnese ostavku.

"Fudbal u Velikoj Britaniji napravio je fantastičan napredak u borbi protiv rasizma. Međutim, ovaj odličan rad pokopan je kada je vodeći čovjek svjetskog fudbala rekao tako preziran komentar. On treba da podnese ostavku", rekao je Eford britanskim medijima.

Rasizam ne tinja samo u Britaniji, već širom Evrope, u Španiji, Rusiji, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Grčkoj...

Svjestan toga, fudbaler Mančester junajteda Rio Ferdinand bio je zapanjen izjavom prvog čovjeka svjetskog fudbala.

"Vaši komentari o rasizmu su tako popustljivi da je to smiješno. Da li je u redu da se igrači rukuju, dok navijači uzvikuju rasističke pjesme. Osjećam se glupo, jer sam bio ubijeđen da fudbal ima lidersku ulogu u borbi protiv rasizma", poručio je Ferdinand na Twitteru.

Predsjednik Asocijacije profesionalnih fudbalera Engleske i Velsa (PFA) Gordon Tejlor takođe je zatražio Blaterovu smjenu. Tejlor je naglasio da je Blater i ranije govorio "čudne stvari" podsjetivši na komentar da homoseksualci ne bi trebali da idu u Katar.

Predsjednik PFA je istakao i veliki broj afera o korupciji koje potresaju FIFA.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC