• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP: Zvezdina samba po kiši

Crvena zvezda u polufinalu Kupa poslije pobjede 4:0 protiv Smedereva.

 KUP: Zvezdina samba po kiši Izvor: MONDO

Drama, drama, pa rutina.

Poslije dvije utakmice za infarkt protiv drugoligaša u šesnaestini i osmini finala Kupa Srbije, fudbaleri Crvene zvezde uspjeli su na vrijeme da završe posao kada im je protivnik bio superligaš.

U srijedu, pred oko 2.000 navijača, crveno-bijeli su dopadljivom igrom glatko izborili plasman u polufinale Kupa: Crvena zvezda - Smederevo 4:0 (2:0)! Golove su postigli Bruno Mezenga u 31. i 60, Evandro Goebel u 42. i Kristijan Borha u 77. minutu.

U posljednjem minutu prvog poluvremena, sudija Majo Vujović isključio Nikolu Krčmarevića iz Smedereva zbog nesportskog starta nad Evandrom na sredini terena.

Sva tri gola po kiši i vjetru, temperaturi blizu nule, postigli su Brazilci. Mezengi i Evandru nije bilo hladno da po takvom vremenu odigraju sambu i zagriju promrzle navijače, kojih je doduše bilo samo na sjevernoj itribini.

Njihovo raspoloženje pogoršala je povreda tek oporavljenog Darka Lazovića u 70. minutu, a tek će detaljniji pregledi pokazati da li će jedan od najboljih fudbalera crveno-bijelih ove sezone moći da nastupi u utakmici koja će u najvećoj mjeri odrediti jesenji dio šampionata.

Znajući da ih već u subotu očekuje 141. večiti derbi sa Partizanom, fudbaleri Crvene zvezde od prvog minuta krenuli su ka golu Dejana Rankovića, ali u prvih pola sata igre nisu uspjeli da stvore izglednu šansu za gol. Sve se promijenilo u 31. minutu, kada je Mezenga napravio magičan potez.

Mjesecima su navijači, ali i članovi uprave Crvene zvezde, čekali da vide taj skriveni talenat brazilskog napadača, nekada jednog od najtalentovanijih fudbalera svoje zemlje. I kada je već uveliko počelo da se razmatra o raskidu saradnje, Mezenga je nagovijestio šta može i umije.

Kombinovani sastav Roberta Prosinečkog, nakon jalove inicijative u prvih pola sata, do vođstva je stigao poslije kornera sa desne strane, koji je izveo Darko Lazović. Prvi centaršut mu je "vraćen" u posjed, jer Kristijan Borha nije uspio da nadvisi čuvara, a iz drugog pokušaja, Lazović je pronašao samog Mezengu na petercu, koji je u skoku, uspio "štiklom" desne noge da pogodi mrežu Smederevaca i to pod prečku.

Slikovito rečeno, bile su to makazice Mezenge.

Poslije vođstva, Zvezda je nastavila da napada, a najprobojniji igrač u prvih 45 minuta, lijevi bek Nikola Petković, lažnjacima je varao čuvare i uspio da uđe u šesnaesterac, odakle je poslao paralelu na pet metara pred gol Rankovića. Iskusni golman uspio je oštru loptu da izbije nogom, ali na njegovu nesreću uradio je to tako što je uposlio Evandra.

Sve što je trebalo da uradi popularni "Maestro" je da sa oko deset metara od gola, iz prve, rutinski zatrese mrežu i praktično rješi pitanje pobjednika.

Kasnije, nad Evandrom je napravljen faul za direktan crveni karton.

Brazilac je krenuo u dupli pas na sredini terena i u trenucima kada je protrčavao iza leđa Krčmarevića, ovaj ga je namjerno sapleo, tako što je visoko podigao nogu iza svojih leđa. Sudija Majo Vujović iz Novog Sada nije imao dilemu poslije konsultacija sa pomoćnicima, jer isprva nije mogao da vidi incident, s obzirom da se odigrao odmah iza njegovih leđa.

Krčmarević je nekoliko sekundi prije ostalih otišao u svlačionicu, ali se iz nje se nije vratio do kraja utakmice, u kojoj je Zvezda do nogu potukla ekipu koja nije pobijedila nikoga od 21. septembra.



Sa desetoricom, gosti su u dva, tri navrata krenuli ka golu Aleksandra Kirovskog, a najbolju šansu za "oklopnike" imao je rezervista Nikola Trujić u 61. minutu, ali je njegov lob otišao pored stative. U tom trenutku, na semaforu je pisalo 3:0, jer je minut ranije Mezenga postigao drugi gol.

Lazović je uzeo loptu blizu sredine igrališta, odmah pored aut linije i kao furija u punom sprintu stiga do šesnaesterca gostiju, odakle je vratio loptu ka Mezengi, koji je iz trka šutirao lijevom nogom i pogodio gornji desni ugao Rankovićevog gola. Novi lijep pogodak Brazilca, tek da Prosinečki porazmisli koga će "gurnuti" u špic u subotu.

Do kraja utakmice, Lazović je propustio dvije idealne prilike da dobru partiju kruniše pogotkom, ali svoju šansu nije ispustio Borha. Na pas rezerviste Marka Vešovića, Kolumbijac je utrčavši sa desnog krila smireno proturio loptu Rankoviću kroz noge i povisio na 4:0, iako je u trenutku Vešovićevog dodavanja možda bio pola metra, metar iza leđa posljednjeg defanzivca Smedereva.

U 90. minutu, zatresla se prečka iznad glave Kirovskog, kada je na jednu "ničiju" loptu natrčao Ivan Milosavljević i lijevicom "opalio" iz sve snage, ali nije imao sreće da se upiše u strijelce na oproštaju svoje ekipe od takmičenja, koje je Smederevo pod imenom Sartid osvojilo 2003. godine i to pobjedom poslije produžetaka u finalu sa Crvenom zvezdom (gol Marka Pantelića).

Poslije utakmice, crveno-bijeli će prespavati u svojim domovima, narednog jutra odraditi trening na stadionu i onda otići u Aranđelovac, gdje će boraviti sve do subote, kada će pokušati da pobijede Partizan u prvenstvu prvi put od 1. marta 2008. godine i 132. vječitog derbija (4:1).

Najviše navijača ove srijede okupilo se na sjevernoj tribini, dok su ostale bile sablasno prazne. Najvatrenije pristalice Zvezde pokušale su motivišu svoje ljubimce koreografijom na početku utakmice sa "uzvičnikom" i porukom: "Dresovi im jesu bijelo-plavi, ali to su grobari pravi", aludirajući na veliki broj fudbalera Partizana i Teleoptika na pozajmici u Smederevu.

To je vjerovatno uticalo na igrače, koji su poslije mnogo muka u prethodna dva kola Kupa, protiv Mladosti u Lučanima i Banata u Beogradu, ovog puta krajnje ozbiljno shvatili posao i svrstali sebe u društvo Partizana, Vojvodine i Borca.

CRVENA ZVEZDA: Kirovski - Stojković, Mikić, Mijailović, Petković - Dimitrijević (od 50. Savio), Evandro, Lazović - Borha, Kaluđerović - Mezenga.

SMEDEREVO: Ranković - Krčmarević, Brković, Miović, I. Milosavljević - Adamović, M. Milosavljević, Boljević, Jerinić, Ćeran - Stojanović.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC