• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Milan osjetio snagu Barselone

Šampion Španije i Evrope u ovom trenutku bolji je tim od prvaka Italije.

 LŠ: Milan osjetio snagu Barselone Izvor: MONDO

Na San Siru, u jednoj od "ljepotica" dosadašnjeg toka Lige šampiona: Milan - Barselona 2:3 (1:2).

Barselona je dva puta vodila, Milan dva puta stizao, a kada su Lionel Mesi i Ćavi Ernandez u 63. minutu doveli svoj tim u treće vođstvo na San Siru, rosoneri su ostali bez odgovora.

Ovom pobjedom, prvak Evrope obezbijedio je prvo mjesto u Grupi H, Milan će takođe u osminu finala, ali sa druge pozicije. Ove večeri, osminu finala obezbijedili su još Arsenal, Bajer iz Leverkuzena i APOEL iz Nikozije.

Pobjedom u zaustavnom vremenu protiv Čelsija, fudbaleri Bajera iz Leverkuzena obezbijedili su prolaz u osminu finala, jer bez obzira na ishode posljednjeg kola, ne mogu da budu i iza Čelsija i iza Valensije. To znači da će na Stamford Bridžu 6. decembra, Čelsi i Valensija igrati na "sve ili ništa", s tim da Španci taj duel dočekuju osokoljeni demoliranjem nesrećnog Genka ove večeri na Mestalji.

Bilo je 7:0 za "slijepe miševe", koji su ostali gol kratki da izjednače rekordnu pobjedu Liverpula nad Bešiktašom u Ligi šampiona iz 2007. godine.

Još ranije, APOEL je remijem u Sankt Peterburgu izborio osminu finala, a kada je kasnije te večeri Porto pobijedio sada već eliminisani Šahtjor iz Donjecka, došlo se do toga da će u posljednjem kolu Porto i Zenit u međusobnom okršaju u Portugalu odlučivati o drugom učesniku doigravanja iz te grupe.

Olimpik Marsej imao je priliku na svom Velodromu da se zajedno sa Arsenalom ušetan na žrijeb u Nionu 14. decembra, ali je Olimpijakos pobijedio i zakuvao stvari u toj grupi u kojoj je sada samo Arsenal siguran, kao prvoplasirani, dok će se posljednjeg dana prve faze, Marsej, Borusija Dortmund i Olimpijakos boriti za osminu finala Lige šampiona, odnosno šesnaestinu finala Lige Evrope.

Krenimo redom...



U meču dva super teškaša evropskog fudbala, duelu spuštenih gardova, sedmostruki prvak Evrope Milan vraćao se iz nokdauna dva puta, ali je treći aperkat trostrukih šampiona Starog kontinenta bio koban.

Na kraju, rosoneri su ostali da leže u ringu, oko kojeg se okupilo 78.972 navijača, a Barselona je zabilježila treću pobjedu nad Milanom, uz tri remija i dva poraza.

Teško je zaista opisati sve šanse i golove koji su viđeni u Milanu, ali bi kraća verzija izgledala ovako: Milan je počeo srčano, Barsa staloženo i konkretno, pa je tako poslije dve propuštene šanse i došla u vođstvo autogolom Marka van Bomela u 14. minutu - 0:1.

I da Holanđanin nije nespretno reagovao, na korak od njega bio je Ćavi Ernandez, koji bi svakako dao gol, ali se on nalazio u ofsajdu. Odmah potom, moglo je da bude 0:2, ali je Kristijan Abijati ušao u volej Seska Fabregasa iz neposrdne blizine.

Kada su predahnuli, Milanisti su uzvratili akcijom Klarensa Sedorfa, koji je majstorski uposlio u Barseloni omraženog Zlatana Ibrahimovića, a ovaj lijevom uspio da prevari Viktora Valdesa - 1:1, San Siro je eksplodirao i ubrzo ućutao.

U 31. minutu, sudija Volfgang Štark dosudio je kontroverzan penal za goste, poslije duela Alesandra Neste i Ćavija Ernandeza. Lionel Mesi uzeo je loptu da izvede najstrožu kaznu, ali uradio to tako što je zastao u presudnom momentu, zbog čega je Štark poništio gol i kaznio opomenom najboljeg fudbalera svijeta.

To Mesija nije dekoncentrisalo, već se u drugom pokušaju zaletio i iz sve snage pocijepao mrežu Abijatijevog gola - 1:2 i prvi Mesijev pogodak protiv italijanskih klubova.

Do poluvremena samo David Vilja zna kako nije bilo 1:3, jer je na pas Mesija u 33. minutu promašio kolosalnu šansu, tačnije Abijati mu je odbranio šut sa sedam metara. U tom trenutku "odlijepio" je i Pep Gvardiola.

Drugo poluvrijeme počelo je majstorijom Kevina Prinsa Boatenga, koji je na ivici šesnaesterca prijemom i driblingom petom zaludio Erika Abidala i onda desnom nogom poslao loptu između prve stative i loše postavljenog Valdesa za novo izjednačenje.

Ali, ne lezi vraže... Ni to nije bilo dovoljno dobro za bod protiv Barselone, koji doduše ne bi mnogo značio Milanu.

U 63. minutu, Mesi je vukao loptu i čekao, čekao pravi momenat za reakciju, a kada je vidio da je Ćavi pobegao i Albertu Akvilaniju i Van Bomelu, uslijedila je asistencija, prijem i egzekucija vještog veziste za 2:3! Do kraja utakmice Milan više nije stvorio nijednu izglednu šansu za gol, pa će u osmini finala biti u podređenoj grupi timova, a revanš će igrati u gostima.


U Grupi E, Valensija je deklasirala Partizanovog krvnika Genk - 7:0.

"Slijepi miševi" rešili su sve brige već u prvom poluvremenu poslije kojeg su imali vrlo ubjedljivih 4:0. Dominirao je Roberto Soldado Riljo sa het-trikom. Ovaj 26-godišnji Španac prvi put se upisao u 13. minutu, pa zatim u 36. i na kraju u 39.

Prvi gol za Valensiju postigao je Žonas u 10. minutu, a posljednja tri Pablo Ernandez u 68, Aduriz u 70. i Alberto Kosta u 81. minutu.

U isto vrijeme, u istoj grupi, bilo je znatno uzbudljivije. Čelsi je poveo poslije prečke i dve propuštene šanse svog bivšeg igrača, a sada kapitena Leverkuzena Mihaela Balaka. Što Balak nije uradio pred Peterom Čehom, jeste stari majstor Didije Drogba pred mladim Berndom Lenom.

Na dug pas Danijela Staridža, Drogba je u svom stilu primio loptu na grudi okrenut leđima golu, "noseći" čuvara, okrenuo se i pogodio lijevom nogom dalji ugao gola. Majstorija za 0:1, ali i uvod u preokret!

Tek što je ušao, Eren Derdijok je u 73. minutu u gol pretvorio sjajnu akciju cijelog tima, a sve na pas lukavog Sidnija Sema, koji je mogao i sam da savlada Čeha, ali je šmekerski vratio loptu Derdijoku na drugu stativu - 1:1. I to nije bilo sve od upornih Nijemaca, koji su već jednom preokrenuli ove sezone od 0:1, do 2:1.



U nadoknadi vremena, poslije kornera, najviši u skoku bio je stoper Manuel Fridrih. Lopta se od prečke odbila u mrežu Čeha, Bajer je otišao dalje, a Čelsi poslat u situaciju da strepi za prolaz dalje. U prvom duelu Valensije i Čelsija bilo je 1:1.

Arsenal je pobjednik Grupe F i sa prve pozicije će u osminu finala.

"Tobdžije" su na "Emiratima" bile bolje od Borusije iz Dortmunda rezultatom 2:1, a oba gola postigao je nezaustavljivi kapiten londonskog tima Robin van Persi, oba u drugom poluvremenu. Prvo je glavom krunisao divnu akciju i centaršut Aleksa Songa, koji je preševio trojicu na lijevom krilu, a potom i nogom, poslije kornera i igranja glavom na prvoj stativi defanzivca Tomasa Fermalena.

Poraz Nijemaca ublažio je Japanac Šinjđi Kagava u zaustavnom vremenu, a trener šampiona Njemačke Jirgen Klop još u prvom poluvremenu morao je da izvrši dvije izmjene, jer su se povrijedili Sven Bender i Mario Gece.



Olimpijakos je iznenadio Olimpik u Marseju pobijedivši 1:0, a maestralan gol za veliko slavlje Pirejaca djelo je Janisa Fetfacidisa u 82. minutu. On je "opalio" iz sve snage tako da kapiten bivšeg prvaka Evrope, Stiv Mandanda, nije imao nikakve šanse dok je Velodrom ostao u čudu.

Grcima je u posljednjem kolu neophodna pobjeda u Atini protiv Arsenala, ali će morati da navijaju i da u Dortmundu bude neriješeno. U tom slučaju Olimpijakos će u osminu finala. Ako Borusija pobijedi Olimpik onda će Nijemci dalje. Francuze u drugi krug vodi i remi pod uslovom da crveno-bijeli ne pobijede... Da se zavrti u glavi!

Porto i Zenit će u posljednjem kolu na Dragau u direktnom duelu odlučivati ko će se od njih pridružiti Kipranima u osmini finala. Dvostruki prvak Evrope moraće da pobijedi Ruse, kojima igra i remi.

Portugalci su se, sa svega četiri boda iz četiri kola, vratili u igru na vrućem terenu u Donjecku - 2:0. Golovima Hulka i autogolom Razvana Raca (79. i 90. minut) Šahtjior je prikovan za dno tabele, a Porto došao u situaciju da ponovo odlučuje o svojoj sudbini.

Poslije jučerašnjih 28 golova, ove večeri postignuto je 22, ali će do daljeg ostati nedodirljiv rekord iz prvog kola Lige šampiona za sezonu 2000/2001, kada je postignuto 63 gola.

REZULTATI 5. KOLA:

GRUPA E

Bajer Leverkuzen - Čelsi 2:1 (0:0)
/Derdijok 73, Fridrih 90+1 - Drogba 48/

Valensija - Genk 7:0 (4:0)
/Žonas 10, Soldado 13, 36, 39, Ernandez 68, Aduric 70, Kosta 81/

TABELA: Bajer Leverkuzen 9, Čelsi 8, Valensija 8, Genk 2.

Parovi posljednjeg kola (6. decembar): Čelsi - Valensija, Genk - Bajer Leverkuzen.

GRUPA F

Olimpik Marsej - Olimpijakos Pirej 0:1 (0:0)
/Fetfacidis 82/

Arsenal - Borusija Dortmund 2:1 (0:0)
/Van Persi 49, 86 - Kagava 90+1/

TABELA: Arsenal 11, Olimpik Marsej 7, Olimpijakos 6, Borusija Dortmund 4.

Parovi posljednjeg kola (6. decembar): Olimpijakos - Arsenal, Borusija Dortmund - Olimpik Marsej.

GRUPA G

Zenit Sankt Peterburg - APOEL Nikozija 0:0

Šahtjor Donjeck - Porto 0:2 (0:0)
/Hulk 79, Rac ag 90/

TABELA: APOEL 9, Zenit 8, Porto 7, Šahtjor 2.

Parovi posljednjeg kola (6. decembar): Porto - Zenit, APOEL - Šahtjor.

GRUPA H

BATE Borisov - Viktorija Plzen 0:1 (0:1)
/Bakoš 42/

Milan - Barselona 2:3 (1:2)
/Ibrahimović 20, Boateng 54 - Van Bomel ag 14, Mesi pen 31, Ćavi 63/

TABELA: Barselona 13, Milan 8, BATE Borisov 2, Viktorija Plzen 1.

Parovi posljednjeg kola: Barselona - BATE Borisov, Viktorija Plzen - Milan.

(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC