• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DERBI: Zvezdu čeka ozbiljna kazna

Novi "vječiti derbi", novo nedolično ponašanje navijača, ugrožena bezbjednost aktera utakmice. Da li će stadion Zvezde biti suspendovan, ponovo?

 DERBI: Zvezdu čeka ozbiljna kazna Izvor: MONDO

Koliko navijači umiju da pomognu Crvenoj zvezdi, toliko mogu i da joj odmognu. Mnogo da joj odmognu.

Pristalice kluba iz Ljutice Bogdana upotrijebili su toliko pirotehničkog materijala kao u nekoj vojnoj vježbi, a pritom je bezbjednost aktera 141. "vječitog derbija" bila itekako ugrožena. Igrači Partizana čak nisu mogli i smjeli da odu u svlačionicu u poluvremenu meča(!), već su ostali na klupi za rezervne igrače, što je nezabilježeno u istoriji utakmice koja bi trebalo da bude "praznik srpskog fudbala".

Golman Partizana Vladimir Stojković prije i za vrijeme meča bio je meta navijača Crvene zvezde, koji su ga gađali svim i svačim, od mobilnog telefona do topovskih udara. Prava je sreća da reprezentativni čuvar mreže nije povrijeđen, a pritom je sve stoički izdržao.

"Ima li šta gore od onog što se desilo na stadionu Crvene zvezde? Navijači su me gađali čime su stigli: petardama, bakljama, topovskim udarima...Ne znam šta da očekujem sljedeći put. Da li će se navijači bombom zaletjeti prema meni?", glasno se pita Partizanov golman, prisjetivši se novog horora poslije onog koji je doživio u Đenovi.

On ističe da ničim nije provocirao navijače Crvene zvezde i da sa njima nema problem.

"Oni očigledno imaju problema sa mnom. Niti mogu da utičem, niti se protivim da mi sa tribina poručuju šta žele. Neka vrijeđaju, njima na čast. Svačega sam se naslušao u karijeri, izdržavam nekako i kad je bujica uvreda upućena na moj račun, ali da budem zasut bakljama i topovskim udarima!? Nije mi jasno...", rekao je Stojković "Sportskom žurnalu".

Disicplinska komisija FSS imaće pune ruke posla kada bude analizirala šta se sve dešavalo na "vječitom derbiju" i bude odlučivala o kaznama. Sigurno je da i Crvenu zvezdu, ali i Partizan očekuju sankcije.

Nije prvi put da se na istom stadionu dešavaju scene koje ugrožavaju bezbjednost aktera (treba se prisjetiti onog čuvenog derbija kada su igrači i tadašnji trener Partizana Ljubiša Tumbaković jedva izbjegli linč).

Jedan "vječiti derbi" je već odigran pred praznim tribinama, jer je Zvezda bila kažnjena zbog nedoličnog ponašanja svojih navijača (taj, 132. derbi je odigran 1. marta 2008. godine - 4:1 za Zvezdu).

Samo ove sezone Zvezda je zbog ranijeg "ponašanja" svojih navijača uplatila u kasu FSS gotovo milion dinara (oko 10.000 evra), a klub sa Autokomande je već i pod uslovnom kaznom, što će reći da može da bude aktivirana kazna igranja pred praznim tribinama na više utakmica.

Šta kažu propisi o lošoj organizaciji utakmice?

- moguća je kazna igranja pred praznim tribinama (na njenom stadionu) od dvije do 12 utakmica;

- moguća je i zabrana prisustva navijača na utakmicama kada klub gostuje (od jedne do šest utakmica);

- maksimalna novčana kazna je milion dinara (oko 10.000 evra).

Predsjednik Disicplinske komisije FSS Slobodan Pajović rekao je "Sportskom žurnalu" da će odluka biti donijeta nakon dobijanja svih izvještaja i sakupljanja kompletnog materijala.

Ali, rekao je i ovo: "Ima elemenata za suspenziju stadiona Crvene zvezde i ova mjera može da se izrekne odmah".

U Zvezdi nemoćno šire ruke i kažu da klub ne može sam i da su propisi takvi da ne može mnogo da se uradi na prevenciji nedoličnog ponašanja navijača.

"Već dvije godine i više ruke su nam vezane, jer redari koje mi možemo da angažujemo nemaju pravo da pretresaju. Šta mi još možemo da uradimo? Sat vremena pred otvaranje kapija stadiona policija je sa psima pregledala tribine. Crvena zvezda, naravno, snosi dio odgovornosti, ali smo sa naše strane uradili sve što smo mogli da do incidenata ne dođe", rekao je danas generalni sekretar Crvene zvezde Đorđe Stefanović.

Na pitanje novinara da li misli da je policija najodgovornija, Stefanović je rekao: "Procijenite sami".

Kaznu, po svemu sudeći, neće izbjeći ni Partizan zbog "ponašanja" svojih navijača (paljenje, pirotehnika, čupanje stolica), ali će ona, najvjerovatnije, biti izražena u novcu, jer je organizator utakmice bila Crvena zvezda.

((MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC