• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superliga u brojkama: Jesen u znaku Partizana

Nastavljena dominacija "Parnog valjka". Darko Spalević igra kao mladić. Ove jeseni postignuto ukupno 268 golova.

 Superliga u brojkama: Jesen u znaku Partizana Izvor: MONDO

Završen je jesenji dio srpskog fudbalskog prvenstva za sezonu 2011/12. Partizan je nastavio dominaciju u domaćem fudbalu, Radnički iz Kragujevca je hit jesenje polusezone. Najveće razočaranje je Crvena zvezda.

U svim utakmicama ove jeseni postignuto je 268 golova ili 17,8 u proseku po kolu. Najviše golova postignuto je u 12. rundi šampionata (19. novembra) - 25, potom u 1. kolu - 24, u 9. kolu - 22. Najmanje ih je bilo u petom, osmom i 11. kolu - po 12.

U pretposljednjem i posljednjem kolu bilo je po 20 golova.

Partizan je apsolutno najviše pokazao ove jeseni i na zimski odmor je otišao sa +10 u odnosu na drugoplasiranu Crvenu zvezdu. Crno-bijeli su pobijedili u 14 mečeva, nijednom nisu igrali neriješeno, poraženi su samo jednom - u 2. kolu u Užicu protiv Slobode (1:2). Partizan je dao najviše golova - 36, primio je najmanje - samo pet. U 11 utakmica odbrana Partizana nijednom nije poklekla!

Samo je još odbrana Vojvodine uspjela da ima jednocifren broj primljenih golova - devet. Vojvodina je druga i po broju datih golova - 30.

Partizan je pobijedio sve najveće konkurente u borbi za vrh. Najprije je savladao Vojvodinu u Novom Sadu (2:1), potom Crvenu zvezdu u Ljutice Bogdana (2:0), a potom i kragujevački Radnički u Humskoj (3:0). Poslije nedelje u kojoj je izgubio od užičke Slobode i Šamroka u Ligi Evrope, Partizan je vezao 16 pobjeda (tri u kupu).

Sve to ukazuje da je Partizan ubjedljivo došao do 26. titule jesenjeg prvaka za 66 godina.

Iskusni vezista Partizana Zvonimir Vukić je jedan od fudbalera koji je obilježio ovu jesen. On je postizao golove u gotovo svakoj utakmici od 8. do 15. kola(!), a nije se upisao u strijelce samo na meču BSK- Partizan (0:1).

Najskuplji fudbaler Partizana, Brazilac Eduardo Pašeko dao je u prvenstvu samo tri gola. Upisao se u strijelce u posljednjem meču protiv Metalca u Lučanima, a prethodni gol dao je u meču protiv Rada još u 6. kolu (24. septembra)!

Crvena zvezda i Robert Prosinečki su razočarali. Crveno-bijeli ove jeseni baš ništa nisu pokazali, a razočaravajuća polusezona zaokružena je laganim porazima u dva derbija u razmaku od desetak dana (prvo Partizan, pa Vojvodina - 0:2). Da Zvezda nije imala sreće u nekim mečevima, kao u 14. kolu protiv Rada na Vračaru, slika bi bila još crnja.

Vojvodina se probudila pod trenerskom palicom Dejana Vukičevića. Nova sezona počela je loše i šokantno po Vojvodinu (eliminacija od Vaduca u kvalifikacijama za Ligu Evrope), remi kod kuće na otvaranju prvenstva sa Radničkim. Smijenjen je Ljubomir Ristovski, a klupa je povjerena Vukičeviću.

Igra protiv Crvene zvezde u Beogradu pokazala je da Vojvodina ima kvalitet za više od trećeg mjesta na kojem je završila jesen. To je, inače, bila prva pobjeda Novosađana nad Crvenom zvezdom još od aprila 2009. godine.

Od neuspjeha protiv Partizana u Novom Sadu, Vojvodina nijednom nije poražena - pet pobjeda i četiri remija. Podatak koji je zaista za svako poštovanje - Vojvodina nije izgubila na gostovanjima još od 24. kola prošlog prvenstva(!), odnosno od utakmice sa OFK Beogradom 23. aprila ove godine (0:1 na Karaburmi). Dakle, više od 230 dana!

Radnički iz Kragujevca je hit ove jeseni. Kragujevčani su prikazali odličan fudbal, može se reći da su podbacili samo protiv Partizana u Humskoj, ne zato što su ubjedljivo poraženi, nego zato što se očekivao jači otpor. Ipak, ta utakmica ne može da baci sjenku na sve ono što je ekipa Slavenka Kuzeljevića dala ove jeseni, a uspjesi su svakako i remiji sa Vojvodinom i Crvenom zvezdom na njihovim stadionima.

Darko Spalević je fudbaler o kojem se priča. Veteran, koji je imao i kraću epizodu u Crvenoj zvezdi, potom igrao u inostranstvu, vratio se u srpski fudbal i pokazao da još nije za penziju. Sa 11 golova ubjedljivo je prvi na listi strijelaca JSL. Dva nova postigao je u pobedi Radničkog nad Radom (4:2) u odličnom meču na "Čika Dači", kojim je zatvorena jesenja sezona.

Sloboda je imala bljeskove, sjajne trenutke, ali i padove. Najveći bljesak ekipe Ljubiše Stamenkovića, svakako je bila pobjeda nad Partizanom 2:1, kojom je uveličala otvaranje novog, lijepog stadionu u gradu na Đetinji. Igrala je Sloboda i nerešeno sa Crvenom zvezdom, ali je bilo i loših trenutaka (poput poraza od BSK-a ili OFK Beograda u Užicu).

Spartak je sjajno počeo novu sezonu, pobjedom nad Crvenom zvezdom. A onda je bilo mučenja, teško izvojevanih pobjeda, poraza. Ipak, treba istaći da Subotičani nisu poraženi još od 8. kola, odnosno susreta sa Partizanom u Humskoj (0:2). Od tada do kraja jeseni - tri pobjede i četiri remija.

OFK Beograd je poslije serije "toplo-hladno" jesen završio sa tri vezane pobjede, od toga dvije u gostima, što je svakako ohrabrenje za mladiće koje trenira Dejan Đurđević. U prošlom kolu junak "romantičara" bio je Amer Osmanagić, u 15. kolu Mladen Popović, dvostruki strijelac u pobjedi nad Slobodom u Užicu.

Jagodina je ove jeseni u znaku broja 5. Pet pobjeda, pet remija i pet poraza. Kako je krenulo, Jagodinci su mogli da prođu mnogo gore, ali su potom imali seriju dobrih rezultata i čvrsto su u sredini tabele. Jedan od fudbalera koji je ove jeseni skrenuo pažnju na sebe je Ognjen Mudrinski, mladić koji je ljetos došao iz Vojvodine. Postigao je ukupno šest golova za Jagodinu.

Hajduk je počeo sezonu iz snova. Poslije četiri kola bio je vodeći na tabeli, ali onda je krenuo pad. Možda su Kuljani mogli i više od devetog mjesta, ali kada se pogledaju neke ranije sezone u Kuli su svakako zadovoljni učinjenim.

Rad je, uz Crvenu zvezdu, veliko razočaranje. "Građevinari" nemaju pobjedu od 7. kola. Od tada do posljednjeg, 15. kola pet remija i tri poraza. Nebojša Vignjević će imati pune ruke posla u zimskoj pauzi, naravno, ako mu ostane tim na okupu.

Novi Pazar je u drugom dijelu sezone uspio da krene sa "mrtve tačke", što se ne može reći za Borac i Metalac. Borac i Metalac su jedine ekipe u Superligi koje nisu pobijedile na svom terenu ove jeseni!

LISTA STRIJELACA:

1.Darko Spalević (Radnički ) 11
2. Filip Kasalica (Sloboda), Brana Ilić (Vojvodina) i Zvonimir Vukić (Partizan) po sedam
3. Lazar Marković i Nemanja Tomić (Partizan), Ognjen Mudrinski (Jagodina), Andrija Kaluđerović (Zvezda) po šest...

U posljednjem kolu jeseni isključena su trojica igrača: dvojica iz Javora (Nikola Jakimovski i Nemanja Vidić) i fudbaler OFK Beograda Stevan Marković.

TABELA PENALA (*prva brojka dosuđeni i realizovani penali, u drugoj koloni penali protiv i realizovani):

Vojvodina 6 (4) - 1 (0)
Sloboda 3 (2) - 2 (2)
Crvena zvezda 3 (2) - 1 (1)
Spartak 2 (2) - 4 (4)
Javor 2 (2) - 0
Partizan 2 (2) - 1 (0)
Novi Pazar 2 (1) - 1 (1)
OFK Beograd 2 (2) - 0
Radnički 1 (1) - 1 (1)
Smederevo 1 (1) - 1 (1)
Borac 1 (0) - 1 (1)
Metalac 0 - 2 (1)
Rad 1 (0) - 1 (1)
Jagodina 0 - 1 (1)
BSK 0 - 2 (1)
Hajduk 0 - 1 (0)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC