• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbalska 2011. u BiH: "Zmajevi" i "daleka" Evropa

Iako nije izborila plasman na EURO 2012, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine obilježila je godinu na izmaku, a prvi među igračima svakako je Edin Džeko.

 Fudbalska 2011. u BiH: "Zmajevi" i "daleka" Evropa Izvor: MONDO

Kroz cijele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo "zmajevi" su predvođeni selektorom Safetom Sušićem, koji još nije produžio ugovor sa Fudbalskim savezom BiH, igrali odlično ako izuzmemo poraz od Rumunije u Bukureštu (3:0) i remi sa Albanijom u Tirani (1:1)...

Najbolji meč bez sumnje odigrali su u Parizu, kada su "trikolore" razbili na svim poljima ove igre, a direktan plasman na šampionat Evrope je ipak izostao jer je Samir Nasri iz sumnjivog penala spasio Francusku (1:1) muka u baražu...

A tamo je "zmajeve" na nesreću opet dočekao moćni Portugal sa superzvijezdama Kristijanom Ronaldom i Nanijem, koji su u Lisabonu do nogu potukli Sušićev tim i zasluženo ovjerili vizu za Ukrajinu i Poljsku...

Mnogi se pitaju da li je moglo drugačije, da je recimo Vedad Ibišević u smrznutoj Zenici uspio da iz dvije stopostotne šanse zatrese mrežu i donese pobjedu, ali to je sada manje važno...

Važno je da su ti momci vratili vjeru u reprezentativni fudbal...

Već u narednim kvalifikacijama, za Mundijal u Brazilu 2014. godine, voljom žrijeba su dobili "najslabije" rivale na papiru (Grčka, Slovačka, Litvanija, Letonija, Lihtenštajn), što svakako daje nadu da će prvo veliko takmičenje zaigrati u "zemlji sambe"...Samo da ne bude ono klasično "lako ćemo"...



Prvo ime fudbalske BiH svakako je napadač Mančester sitija Edin Džeko, koji je ove godine zaradio i simpatije na cijeloj teritoriji države, čemu svjedoči i nagrada čitalaca u banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Odlično se snašao u Engleskoj ove sezone, postigao je 10 golova i peti je strijelac Premijeršipa iza Robina van Persija (16) i Demba Be, Serhija Aguera i Vejna Runija, koji su po 13 puta tresli protivničke mreže.

Posebno impresivne partije, Džeko je ostvario protiv Totenhema (1:5), kada je u Londonu bio strijelac četiri puta ili protiv gradskog rivala Mančester junajteda, kojeg je Siti oduvao na Old Trafordu (6:1). Džeko je tada dva puta pogodio mrežu "đavola".

U posljednje vrijeme, menadžer "građana" Roberto Manćini više forsira zemljaka Marija Balotelija, koji je takođe u odličnoj formi, ali to što nije starter ne umanjuje Džekin doprinos ove sezone lideru engleske Premijer lige.

Selektor Safet Sušić naslijedio je šoumena Miroslava Ćiru Blaževića i donio mirnoću i staloženost u timu, a znao je povremeno da plane i zvijezdama, ali i nekim "manje važnim" igračima, glasno i jasno podvikne, a bogami i lupi šakom o sto... Posebno nakon poraza u Bukureštu. Dakle, pokazao je karakter i snagu, a o njegovom fudbalskom znanju je suvišno trošiti riječi.

Pomaka u reprezentivnom polju je bilo, a na bolje ide i u Premijer ligi BiH. Nije to više ono klasično "domaćinsko prvenstvo", već šampionat u kojem se nerijetko nose bodovi kući sa teških gostovanja...

Naravno, nije ni blizu onog idealnog ili kakvog bi ljubitelji fudbala voljeli jer i dalje u prvenstvu BiH postoje razni mešetari i smutljivci, kojima u domaćem fudbalu nije mjesto... Ipak, pomaka ima.

Neki analitičari i eksperti zagovaraju i smanjenje lige sa 16 na 12 timova, što je podržao i predsjednik Komiteta za normalizaciju FS BiH Ivica Osim, ali uz ogradu da se o tome ozbiljno razgovara sa svim fudbalskim predstavnicima Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Od klubova, sarajevski Željezničar je obilježio jesenji dio sezone poslije lošeg starta i u finišu se dokopao liderske pozicije ispred Širokog Brijega, Sarajeva i aktuelnog šampiona banjalučkog Borca.



Banjalučani su i u Evropi osvjetlali obraz klupskog fudbala. Iako su u Haifi vodili do sudijske nadoknade, a onda za samo devet minuta primili četiri gola (5:1), pobjedom nad Makabijem u Banjaluci (3:2) su pokazali svima da mogu i znaju! A da su još imali malo sreće ili više evropskog ugleda kod sudije, mogao je crveno-plavi tim i otići korak dalje u pretkolima Lige šampiona... Međutim, ugled se stiče konstantnim nastupima u evropskim takmičenjima i sudeći po planovima rukovodstva Borca, to je primarni cilj svake sezone...

Obzirom da je Borac ove jeseni izborio polufinale Kupa BiH i sa zaostatkom od šest bodova sigurno se nije odrekao titule, pa na proljeće ima šansu da iz dva puta "gađa" Evropu.

Osim toga, s Gradskog stadiona je ponikao još jedan fudbalski biser - Srđan Grahovac, koji je peti sportista godine RS po Izboru "Glasa Srpske", a i standardni je mladi reprezentativac BiH.

Ostali predstavnici BiH u Evropi su manje-više prošli kao "bosi po trnju"... Prvo pretkolo Lige Evrope nekako, drugo nikako. Sarajevo je evropski put završilo u Pragu poslije popijene "petarde" od Sparte (5:0), a u revanšu su takođe izgubili 2:0. Prethodno je "bordo" tim eliminisao švedski Erebro (0:0, 2:0).

Željo je u prvom pretkolu Lige Evrope izbacio moldavski Šerif (1:0, 0:0), ali je onda ukupno primio osam komada od Makabija iz Tel Aviva, dva gola na Grbavici i čak šest u Izraelu. Još više je razočarao Široki Brijeg, koga je u prvom pretkolu izbacila ljubljanska Olimpija (0:0, 3:0).

Iako pomaka ima, nije sve baš bajno u rezultatskom smislu, ali ni uopšte u bosansko-hercegovačkom fudbalu... Bilo je itekako i ružnih strana "najvažnije sporedne stvari na svijetu"...

Jedna od njih su huligani i šovinisti na našim stadionima... Taj veliki problem ovdašnjeg fudbala ljudi iz Komiteta za normalizaciju FS BiH su pokušali da riješe zabranom gostujućim navijačima da organizovano dolaze na utakmice...Ali onda se postavlja pitanje čemu igrati ako ne zbog gledalaca? Ipak, poslije ovih sankcija, nereda više nije bilo...



Pomenimo samo neke...

Prekidi u Banjaluci na meču Borca i Želje, između gradskih mostarskih rivala (Zrinjski – Velež), huliganski neredi u Sarajevu prilikom gostovanja splitskog Hajduka povodom proslave 90. rođendana Željezničara... A svi ti ispadi su u pravilu začinjeni ratnim i nacističkim zastavama, skandiranjima imena osuđenih ratnih zločinaca ili uvredama na nacionalističkoj osnovi...

To su samo djelići sumorne slike domaćeg fudbala, koja je po pravilu uvijek "ogledalo" društva.

Da tekst ne završimo sumornom stvarnošću, navešćemo i jedan svijetli primjer – prilikom upada huligana u Mostaru na teren, igrač Zrinjskog Mladen Žižović dao je svoj dres igraču Veleža Bajri Spahiću i tako ga spasio, ako ne od linča, onda sigurno od dobrih batina.

Za taj prvenstveno ljudski, a onda i sportski potez zaradio je nagradu za Fer-plej u Izboru sportiste godine, koji su tradicionalno organizovale "Nezavisne novine" i "BHRT".

(N. Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC