• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OLD FIRM: Seltik uzvratio udarac!

Glazov je u srijedu uveče bio zeleno-bijeli. Seltik je pobijedio Rendžers 1:0, zabilježio 100. trijumf u "Old Firm" derbiju i izbio na čelo tabele.

 OLD FIRM: Seltik uzvratio udarac! Izvor: MONDO

Seltik je zabilježio jubilarnu, 100. prvenstvenu pobjedu nad najvećim rivalom Rendžersom, revanširao mu se za poraz u prvom dijelu sezone od 4:2 i poslije očajnog starta pretekao ga na čelu tabele!

Kakva noć za "kelte" na prepunom Seltik Parku! Zeleno-bijeli će dočekati 2012. godinu na prvom mjestu na tabeli, iako su u prvih 12 kola prokockali za škotske uslove enormnih 13 bodova i praktično bili prežaljeni u trci za titulom prvaka.

Ipak, momci Nila Lenona ušli su u seriju pobjeda, s druge strane ekipa Alija Mekojsta počela je da prosipa bodove i...

Poslije pobjede Seltika nad Rendžersom u 302. prvenstvenom, a 397. "Old Firm" derbiju u istoriji koja je počela 28. maja 1888. godine, došlo je do promjene lidera u Premijer ligi Škotske.

Pred 60.832 navijača: Seltik - Rendžers 1:0 (0:0), strijelac Džoi Ledli u 52. minutu!

Ledli je bio najviši u skoku na "drugoj" stativi poslije kornera koji je izveo Čarli Malgruv, u skoku je nadvisio Kirka Broadfuta i glavom zatresao mrežu veterana na golu "policajaca" Alana Megregora - 1:0! Iste sekunde, skočila je velika većina prisutnih na Seltik Parku i zapjevala prema manjini: "I just can't get enough", melodiju grupe Depeche Mode.

Navijačima protestantskog dijela Glazgova tada se dodatno smračilo jer su već izludjeli zbog toga što im je u prvom poluvremenu vjerovatno poništen regularan pogodak. Tada je, poslije centaršuta Sonea Aluka, udarac Lija Valasa glavom sa (ili iza) gol linije izbacio golman domaćih Frejzer Forster, a lopta se od stative odbila u polje. Na svim engleskim i škotskim medijima, koji su uživo pratili jedan od najvećih derbija na svijetu, odmah je počela polemika oko toga da li je lopta prešla gol crtu ili ne...

SELTIK: Forster - Metjuz, Ron, Malgruv, Ledli - Braun, Kajal, Vanjama, Forest - Huper, Samaras.

RENDŽERS: Mekgregor - Broadfut, Bartli, Papac, Bokanegra - Aluko, Dejvis, Mekaloh, Valas - Jelavić, Laferti.



Utakmica je nastavljena po izuzetno vjetrovitom vremenu, po kojem je bilo gotovo nemoguće igrati, a sve se uglavnom odvijalo na sredini terena, gdje je sve prštalo u derbiju, koji nije samo fudbalski, već i vjerski, politički, kulturološki sudar "starosjedioca" protestantske vjeroispovijesti i "doseljenika" iz Irske, kalotičke vjeroispovijesti.

U takvim duelima najgore je prošao Beram Kajal iz Seltika, koji je poslije vodećeg gola svog tima, bio žrtva pregrubog starta Lija Mekaloha, pa je na nosilima iznijet sa terena, a legendarni fudbaler Rendžersa, sada menadžer, Mekojst, fer i sportski odmah je povukao Mekaloha sa terena da ne bi došlo do "odmazde" i vjerovatno tuče na terenu. A čarki je bilo i prije i poslije toga.

Poslije 1:0, Rendžersi nisu imali snage da se vrate u meč i stvore pravu priliku u cijelom drugom poluvremenu. Na kraju se radovao "keltski" dio stanovništva Škotske, a i šire, jer se u Belfastu u Sjevernoj Irskoj i Dablinu u Republici Irskoj ove pobjede slave burno na ulicama.

Do Nove godine, Seltik će imati 50 bodova poslije serije od devet pobjeda, dok će Rendžers ostati sa 48 bodova, zbog dva uzastopna poraza, od čega je prethodni bio od Sent Mirena (1:2). Mekojstov tim počeo je sezonu sa devet pobjeda i jednim remijem...

Naredni domaćin u četiri sigurna "Old Firma" u jednoj sezoni (a, najčešće ih bude šest ili osam ukoliko se ekipe sretnu u FA i Liga kupu) je Rendžers na svom Ajbroks Parku, a do tada ostaće zapisano da je u 302 prvenstvena duela skor 118-84-100 u korist "plavih", dok je u ukupnom odnosu snaga poredak 158-95-143 u korist Rendžersa, koji imaju više trofeja u domaćim okvirima.

Rendžersi imaju 54 titule, 33 FA i 27 Liga kupova, dok je Seltik trenutno na 42 titule, 35 FA i 14 Liga kupova. Ipak, ono čime "kelti" peckaju "policajce" je to što Rendžers nikada nije bio šampion Evrope, čak ni igrao finale Kupa ili Lige šampiona, dok je Seltik bio prvak Starog kontinenta 1967. poslije pobjede nad Interom (2:1) u Lisabonu, a potom odigrao još jedno finale najbitnijeg takmičenja, 1970. u Milanu i bio poražen od Fajnorda poslije produžetka (1:2).

Od međunarodnih trofeja, Rendžers ima samo Kup pobjednika Kupova osvojen 1972. godine protiv Dinama iz Moskve (3:2) u Barseloni.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC