• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko: Jedina mrlja u 2011. je neodlazak na EP

Iza napadača Mančester sitija Edina Džeke vjerovatno je najljepša i najvažnija godina u životu...

 Džeko: Jedina mrlja u 2011. je neodlazak na EP Izvor: MONDO

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je prije 12 mjeseci bio član Volfsburga, ali 2012. godinu dočekuje kao jedna od najvećih zvijezda evropskog fudbala.

Transferom u Siti u januaru 2011. Džeko je postao najskuplji fudbaler sa područja bivše Jugoslavije svih vremena. Bojazni da bi dolazak u jednu potpuno drugačiju sredinu od mirnog njemačkog gradića mogao usmjeriti Edinovu karijeru u neželjenom smjeru, iščezle su vrlo brzo, jer napadaču iz BiH nije trebalo mnogo vremena da dokaže da mu je mjesto upravo među asovima "građana"

U novogodišnjem intervju za "Dnevni avaz", Džeko je prokomentarisao godinu na izmaku.

Kako bi iz današnje perspektive gledao na 2011. godinu?

"Definitivno je obilježio prelazak u Siti, jer sam dugo priželjkivao promjenu sredine i na kraju sam to uspio ostvariti. Za mene je najznačajnije to što sam uspio napredovati i ni u kom slučaju se nisam pokajao zbog dolaska u Mančester. Jedina mrlja na 2011. za mene je, zapravo, neodlazak na Evropsko prvenstvo".

Koliko ti se i na koji način promijenio život u posljednjih 12 mjeseci? Koliko ti je transfer donio lijepih, a koliko manje lijepih stvari?

"Sigurno je više lijepih nego ovih drugih. Igram u najjačoj ligi na svijetu, u jednom sam od najboljih klubova na planeti, a već u prvoj godini osvojio sam Liga kup Engleske, što je prvi trofej kluba nakon 35 godina čekanja. Igramo dobro i zaista mogu da kažem da se desilo više pozitivnih nego negativnih stvari. Naravno, svaka ekipa ponekad uđe u neku krizu. Pad forme je neminovnost, jer se ne može uvijek igrati na istom nivou, ali mi ćemo se truditi da se to ne osjeti na terenu".

Kažeš da je jedina mrlja 2011. godine neodlazak na EP. BiH je među 20 najboljih na svijetu po FIFA, ali je ostala gorčina zbog baraža...

"Napravili smo mnogo u 2011, pogotovo kada se pogleda ta FIFA rang-lista. Ali, ja to ne gledam tako. Ja gledam kako smo odigrali dobre kvalifikacije i kako smo u posljednjoj utakmici mogli proći i bolje. U utakmici protiv Francuza imali smo sve u svojim rukama, ali možda prije utakmice nismo ni bili spremni na to da osvojimo ta tri boda. No, kako se odvijala situacija na terenu, definitivno smo zaslužili pobjedu. Kasnije, u baražu, Portugal je bio bolji i zasluženo je otišao dalje".

U BiH si ubjedljivo najveća zvijezda. Kako se osjećaš kao osoba na koju su Bosanci i Hercegovci toliko ponosni?

"I ja sam ponosan zbog toga. Kada pogledam djecu i vidim njihov smiješak, to mi je najveća satisfakcija u životu, znak da sam napravio nešto dobro. I dalje ću se truditi da toj djeci budem idol".

Šta bi poželio sebi, a šta građanima BiH u 2012. godini?

"Zdravlja, sreće i ljubavi", zaključio je Džeko.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC