• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Ko je najbliži startnoj postavi...

Poslije tačno 30 dana priprema, može se naslutiti samo defanzivna linija: Mikić, Maksimović, Tošić, Mladenović. Sve ostalo je otvoreno.

 ZVEZDA: Ko je najbliži startnoj postavi... Izvor: MONDO

Ovog četvrtka je tačno mjesec dana od prvog zimskog treninga koji su odradili fudbaleri Crvene zvezde. Ujedno i sedmi dan žestokog drila u kišnoj Antaliji.

Kakvo je "prolazno vrijeme" crveno-bijelih? Da li će sada iskusniji trener Robert Prosinečki uspjeti da uigra generalno renoviran tim u ovom prelaznom roku? Da li je vjera navijača u čuveno "Zvezdino proljeće" osnovana?

Na pravi odgovor javnost će morati da sačeka prve utakmice, koje su planirane za 3. mart, ako to snijeg dozvoli. Do tada, može se samo pratiti rad Prosinečkog i naslućivati šta će biti konačni proizvod...

"Vjerujte, u Antaliji mi je najmanje bitan rezultat. Imamo sjajne uslove, fizički smo jako spremni i veoma smo blizu željene forme. Taktički smo zreliji, igramo sve bolje i nema razloga da ne nastavimo do kraja ove faze priprema. Generalno, od Budve, pa sve do danas moram biti prezadovoljan onim što su naši momci pokazali", ističe Prosinečki.

Kako bi mogla da izgleda startna postava? To je i dalje teško predvidjeti, ali se odbrana nazire. U njoj će, ispred Bobana Bajkovića, u liniji najvjerovatnije igrati Nikola Mikić desno, Nikola Maksimović i Duško Tošić na stoperskim pozicijama i Filip Mladenović lijevo.

Na treninzima i pripremnim utakmicama očigledno je da Prosinečki uigrava tandem Maksimović/Tošić, koji djeluje sve sigurnije. Povratnik Tošić, iako nije igrao šest mjeseci u Betisu na pozajmici za zaborav, vratio se spreman "kao lav", tako da mu fizička kondicija ne predstavlja problem. Veći će biti to što će sa lijevog beka morati sebe da "setuje" u ulogu stopera. Pored sebe imaće visokog Maksimovića, moćnog u skoku, spremnog da riješi prekid probleme crveno-bijelih.

Opšti utisak sa priprema je da Crvena zvezda, za sada bar po konstituciji, nije imala dominantnijeg fudbalera dugo vremena. Oni će na desnoj strani imati Mikića, takođe dobrog defanzivca i solidnog napadača, koji se često pojavljuje u završnici u saradnji sa Darkom Lazovićem, a sa lijeve strane imaće novajliju Mladenovića, koji je počeo svaku utakmicu ove zime i koji je impresionirao sve svojom prodornošću i centaršutem, inače potezom koji je uglavnom "špansko selo" za, ne samo srpske, već i drevne jugoslovenske bekove.

Maldenović djeluje krhko, ali je "žilav" i teško ga je probiti "1 na 1". Alternativa biće mu snažnija varijanta u vidu Nikole Petkovića, dok će u odsustvu Mikića svoju priliku tražiti brzi i za beka vješti dribler Filip Stojković.

Kada je vezni red u pitanju, odnosno trojka sastavljena od jednog defanzivnog i dvojice ofanzivnih vezista, tu je gotovo nemoguće naslutiti ko će imati ulogu startera na proljeće i da li će uopšte neko biti nezamjenljiv. Iako je na transfer listi, Kadu Mendeš najčešće je počinjao u dosadašnjim utakmicama i potvrdio da ima sjajnu tehniku, s tim da ga je Prosinečki često opominjao da mora više da trči bez lopte i da se bolje"nudi" saigračima, s obzirom na to da je plejmejker.

Kritike, što pozitivne, što negatvne, ali dobronamjerne, išle su na račun i ostale dvojice vezista, koji su počinjali, defanzivnog Srđana Mijailovića i nešto ofanzivnije Miloša Dimitrijevića. Oni su, kao starosjedioci, zadržali prednost u odnosu na konkurenciju, ali... Pitanje je da li bi to bilo tako da novajlija Luka Milivojević i "desetka" Evandro Goebel nisu imali problema sa povredama od starta priprema.

Milivojević je tek u posljednjih nekoliko utakmica "osjetio" igru, dok Evandro zbog povrede lista i iscrpljenosti (ma šta to značilo) nije do sada pokazao koliko može.

Iako se tek u posljednjih nekoliko dana pokazao u igri na dva gola, Milivojević je nagovijestio da će možda biti i najjače pojačanje Crvene zvezde ove zime. Utisak onih koji prate pripreme Zvezde je taj da će Mijailović, ma koliko bio Robijev ljubimac, teško zadržati mjesto startera na zadnjem veznom, osim ukoliko trener odluči da mladog reprezentativca Milivojevića, koji sjajno radi na treninzima, oproba na ofanzivnijoj poziciji.

Očekuje se i povratak Evandra, kako bi i Kadu i Dimitrijević dobili svog konkurenta.

A, na pozicijama krila, "gori" od konkurenciji. Na raspolaganju su dve pozicije, od kojih je jedna, čini se, zakucana za Darka Lazovića, koji se nameće kao lider ove renovirane ekipe i koji prema riječima očevidaca "kida" na treninzima. Dakle, svi ostali, a ima ih... Marko Vešović, Marko Perović, Marko Mirić, Vinisijus Pašeko, Petar Đuričković (on može da igra i u sredini), boriće se za jedno preostalo mjesto - lijevog krila. Ono je "upražnjeno" od kada je Kristijan Borha odlukom trenera prekomandovan u centarfora.
Po onome što je do sada moglo da se vidi, "favorit" za startera na lijevom krilu je Marko Perović. Jedan od najiksusnijih u timu, koji uz Tošića, Dimitrijevića i Petkovića kreira pozitivnu atmosferu u slobodno vreme, nameće se radom, upornošću i iskustvom, iako se još čekaju konkretne stvari od njega u igri... Najozbiljniji konkurent mogao bi da mu bude Pašeko, koji izlazi iz teške povrede, odnosno loma noge.

Brazilac u svakom kontaktu s loptom pokazuje da zna fudbal i da u toj igri za njega nema mnogo tajni, ali psihološka barijera i nedostatak takmičarskog žara prepreke su koje će Pašeko morati da preskoči prije nego što ubedi Prosinečkog da ga ubaci u igru. Svoju šansu vreba i Vešović, koji je ove zime najkonkretniji u igri od kada je Prosinečki preuzeo tim.

Mjesto centarfora je, bar prema onome što je moglo da se vidi do sada, najranjivije.

Borha za sada "vodi" u trci za mjesto startera, ali i dalje ne djeluje dovoljno ubjedljivo i efektno. "Prvi pik" Filip Kasalica muku muči s povredom i kasni u startu, dok je novajlija Natanijel Asamoa i dalje pomalo "pogubljen" u adaptaciji na novu sredinu, koju mu otežava jezička barijera.

Neke minute na pripremama "ukrao" je i Andrija Kaluđerović, koji je u međuvremenu otišao u Kinu, pa je to možda prostor za mladiće Luku Milunovića i Ognjena Ožegovića. Njih dvojicu u Antaliji mnogi hvale, prvi iz treninga u trening potvrđuje talenat, a drugi postavlja standarde kada je u pitanju zalaganje i požrtvovanost u svakoj vježbi.

"Selektirali smo najbolje što Srbija u ovom trenutku posjeduje. Pa, sve su to mladi reprezentativci, fudbalski ponos i istakao bih da im je mjesto u Crvenoj zvezdi. Pogledajte samo kako su se brzo uklopili Milunović, Mladenović, Maksimović...zatim, iskusni Mirić svojim ponašanjem predstavlja pravi primjer mlađim igračima. Ne zaboravimo na Krnetu, Đuričkovića, Ožegovića čiji je talenat fascinantan! Pohvalio bih i Tošića koji je sjajan na poziciji štopera, ma srećan sam zbog njegovog povratka u Beograd. U suštini ja sam prezadovoljan. Imam sve, veliki broj igrača, zdravu konkurenciju i rezultati će stići po inerciji".
Ne treba zaboraviti i momka o kojem se ovih dana najviše piše - Filipa Jankovića. Dok radi na snazi, jer mu tehnike ne nedostaje, ovaj vunderkind uveseljava prisutne svojim potezima na svakom treningu i utakmici, kada dobije šansu. Vidi se se je i dalje samo dečko, koji vapi da igra fudbal i dok je tako, dobro je. Koliko će za njega biti prostora kada počnu prave borbe - procijeniće neko ko je i sam bio mlad i mega talentovan kada je došao u Crvenu zvezdu, njegov trener.

"Drago mi je da se toliko prašine diglo iza dečka koji dolazi iz naše fudbalske škole. To je velika pohvala za sve u klubu. Međutim, sve to stvara ogroman pritisak na jednog sedamnaestogodišnjaka. Vjerujem da on nema taj problem. Gledam svakog dana kako raste i moram vam reći da je Fića skroz na zemlji.

rofesionalac je i sa njim nikad nisam imao nikakvih problema. Svjestan je da se mora dokazivati iz dana u dan, spreman je da razmišlja pozitivno, da sve ostale stvari skloni u stranu i posveti se onome što najviše voli, a to je fudbal. Ukoliko sve to kanališe na površinu će isplivati neprocjenjivi kvalitet", ishvalio je Prosinečki najvećeg "klinca" kojeg ima u pogonu.

Golmani - trojica ih je - druže se van terena, a na njemu jedan drugoga tjeraju na maksimum, što je i dio prezimena njihovog trenera Srđana Maksimovića. Boban Bajković je i dalje favorit za mjesto među stativama, ali ga Aleksandar Kirovski i Miloš Vesić primoravaju da svakog jutra i svakog popodneva da sve od sebe da tu poziciju i zadrži.

Uostalom, golmanima je najteže, jer su svjesni da ih jedna greška u nevrijeme može koštati "rotacije".

A, Robi? On po navici i dalje veoma emotivno preživljava svaki trening i troši nemjerljivu energiju da podmlađenom timu prenese ono što želi i od njih skupa i od svakog pojedinačno. Trener i dalje insistira na pas igri, koja polako dolazi, ali se iz nje i dalje ne rađa dovoljan broj šansi za gol. Zvezda ih je u ozbiljnim provjerama ove zime davala uglavnom iz prekida i grešaka protivnika, poput pobjedonosnog pogotka Milunovića protiv Liteksa u posljednjoj provjeri.

"Zvezda mora da pobjeđuje. Nema alibija, ma koliko mlada ekipa bila rezultat ne smije da se dovodi u pitanje. Uvjeravam sve kojima je crveno-bijelo u srcu – nećemo izgorjeti, neće nam dozvoliti naš kvalitet i naš karakter. Moramo uživati. Ja se veselim kad pomislim na 'vječiti derbi', a tako razmišljaju i igrači. Velike utakmice prave veliku atmosferu, stvaraju pobjednike i jedva čekam da sve počne. Moramo biti iskreni, deset bodova je ogroman zaostatak ali moramo pokušati. Kruna svega biće taj meč protiv crno-bijelih", kaže Prosinečki.

Mladi trener nagovijestio je da će početi da radi i na drugim postavkama igre, pored one standardne 4-3-2-1, ali se to na pripremnim utakmicama nije moglo vidjeti. Zvezda će, svi su izgledi, i u treću polusezonu pod Robijevim vođstvom krenuti u već ustaljenom sistemu igre.

(N. Janković - MONDO, foto: crvenazvezdafk.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC