• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ibra: Otac je imao "cugu", rat i YU muziku...

Veliku pažnju privukla je autobiografija švedskog napadača Zlatana Ibrahimovića "Ja sam Zlatan"...

 Ibra: Otac je imao "cugu", rat i YU muziku... Izvor: MONDO

Jedan od najbojih fudbalera svijeta, čije porijeklo je iz Bosne i Hercegovine, u autobiografiji je objelodanio mnogo detalja iz svog života, a posebno su zanimljivi oni koji potiču iz njegovog djetinjstva.

Ibrahimović je u knjizi opisao odnos sa svojim ocem Šefikom, rodom iz Bijeljine, koji je kao Jugosloven, emigrirao u Švedsku.

Napadač Milana priznao je da u djetinjstvu i mladosti nije shvatao neke očeve navike zbog kojih su često imali nesuglasice.

"Sam sam se brinuo o sebi u djetinjstvu, oko mene nije bilo nikoga, apsolutno nikoga. Ali, i tata je uradio nevjerovatne stvari, takođe. Ali, nije bio kao ostali očevi. Nije gledao moje utakmice niti me ohrabrivao sa školom. On je imao svoje ‘cuganje’, i svoj rat, i svoju jugoslovensku muziku", napisao je Ibrakadabra u knjizi, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

U jednom dijelu knjige opisao je kako je izgledalo kad je otac prvi put došao da gleda njegovu utakmicu.

"Nisam mogao da vjerujem! Ovaj ovdje tip bio je pravi otac. Došao je da prati utakmicu, a ja sam bio totalno zabezeknut. O tome sam sanjao i počeo sam igrati s nekom potpuno bolesnom snagom: S…., tata je ovdje! To nije mudro. Gledaj ‘vamo, želio sam vikati! Provjeri! Tvoj sin je najokrutniji svjetski igrač. Mislim da je to jedan od mojih najvećih trenutaka. Vratio mi se. Ne baš da ga i ranije nisam imao. Ali ovako... Bilo je to nešto sasvim novo. Nakon igre bih mu pritrčao da malo proćaskamo, kao da je sasvim prirodna stvar da mi je otac tu".

Prvi klub u kojem je Zlatan igrao zvao se MBI Malme, a kasnije je prešao u FK Balkan gde je trener bio iz Bosne i Hercegovine.



Tada je shvatio razliku između balkanskog i švedskog mentaliteta.

"U MBI Malme, švedski očevi gledaju utakmicu i viču: ‘Ajmo momci. Dobro je!’ U Balkanu očevi galame: ‘Je…. ti majku u p...!’ Mislio sam: ‘Odlično, baš kao kod kuće. Ovde mi je dobro".

Autobiografska knjiga Zlatana Ibrahimovića, pisana je uz pomoć novinara i pisca Davida Lagrekranca i u Švedskoj je izišla 9. novembra prošle godine.

Za samo dva dana, prodano je 50.000 primjeraka, što je u toj skandinavskoj državi zabilježio jedino "Da Vinčijev kod" Dena Brauna.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC