• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Harry, please!

Ko će izvesti Englesku na megdan Francuskoj 11. juna u Donjecku? Pirs siguran je da on neće. Englezi bi slavili kad bi Hari Rednap pristao.

 Harry, please! Izvor: MONDO

Ako je kod njega i postojao tračak nade da će mu Fudbalska Asocijacija pružiti šansu da vodi Englesku na Evropskom prvenstvu narednog ljeta u Ukrajini i Poljskoj, nekadašnji kapiten "albiona" Stjuart Pirs imao je surovo buđenje.

Poslije 0:0 na poluvremenu prijateljske utakmice između Engleske i Holandije u srijedu uveče na Novom Vembliju, njegov tim je u nastavku poražen od vicešampiona svijeta rezultatom 3:2.

Poslije svega, Pirs je rekao:

"Ne bih se uplašio ako bi bio selektor na Evropskom prvenstvu, ali mislim da nemam iskustva za taj posao. Moj trenutni zadatak je 'kupovina vremena' za FA, a kandidat za selektora Engleske na duže staze je neko drugi, ne ja", rekao je Pirs potpuno realno.

On je u srijedu nastavio mizernu tradiciju koju su njegovi prethodnici u ulozi "v. d. selektora" imali. Naime, Pirs je treći "kertejker" u istoriji engleskog fudbala i, poput Hauarda Vilkinsona (1999-2000) i Pitera Tejlora (2000), nije uspio da zabilježi pobjedu.

Vilkinson je "čuvao" reprezentaciju sa skorom 0-1-1, Tejlor sa skorom 0-0-1, a prvi poraz upisao je i Pirs.

Englezi su bez selektora od početka februara, kada je Italijan Fabio Kapelo podnio ostavku zbog neslaganja sa radom vrhuške Fudbalske Asocijacije. Tako je čuveni taktičar ustao sa klupe, na kojoj je sjedio od 2006. godine i na kojoj nije imao većih uspjeha.

Ali, po tome, on se ne razlikuje mnogo od većine svojih prethodnika.

Od kada su Englezi kao domaćini Svjetskog prvenstva 1966. godine postali prvaci planete, a potom dvije godine kasnije na EP u Italiji uzeli bronzu, ova fudbalska nacija samo je dva puta prošla četvrtfinale!?

Prvo u Italiji na SP 1990. godine, kada je Pirs kao kapiten promašio penal u polufinalu protiv Njemačke i potom doživio poraz u meču za treće mjesto od Italije. Drugi put ponovo u Engleskoj, na EP 1996. godine, kada je "albion" još jednom doživio poraz na penale u polufinalu od ukletih Nijemaca.

Sve ostalo bilo je za zaborav od Engleza, koji su i propuštali velika takmičenja i ispadali u grupi, osmini finala...

Zato u ostrvskoj javnosti i dalje traje licitacija sa imenima Kapelovih mogućih nasljednika, a čini se da bi svi ućutali iste sekunde kada bi menadžer Totenhema Hari Rednap pristao da, bar, na jedno proljeće i ljeto preuzme ekipu i postroji mega zvijezde za prvi susret na EURO, 11. juna protiv Francuske na Donbas Areni u Donjecku.

Potom, Englesku očekuju još mečevi sa Švedskom i Ukrajinom, pa odgovor na pitanje - kuća ili novo četvrtfinale velikih nadanja.

(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC