• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čiji je Rim?

U nedelju je novi "Derbi dela Kapitale": Roma protiv Lacija. Tradicija, napetost, netrpeljivost, prozivke, tuče, optužbe...

 Čiji je Rim? Izvor: MONDO

Čiji je Rim?

Odgovor ćemo saznati u nedelju nešto u 15 časova, kada se ponovo budu sudarili klubovi koji prestonicu Italije decenijama dijele na bordo-narandžaste i nebesko plave.

"Derbi dela Kapitale", "Derbi Kapitolino" ili "Derbi del Kupolone". Ova utakmica obilježiće 26. kolo Serije A...

Romanisti će tada pokušati da se osvete Lacialima za šokantan poraz u prvom dijelu prvenstva, 16. oktobra. Roma je tada kao uslovno rečeno gost, povela u petom minutu pogotkom Pabla Danijela Osvalda, ali je Lacio preokrenuo utakmicu u svoju korist pogotkom Ernaneša sa bijele tačke u 51. minutu i onda golom Miroslava Klosea u trećem minutu nadoknade.

To je boljelo ekipu Luisa Enrikea, koja novi duel sa vječitim rivalom dočekuje na šestom mjestu na tabeli, sa 38 bodova. Lacio je četvrti i ima 45 bodova.

Nebesko plavi su jesenas prekinuli crnu seriju od pet poraza u mečevima sa Romom, računajući i jedan duel u Kupu Italije. Prije 16. oktobra 2011. godine, Lacio je posljednji put pobijedio Romu na proljeće 2009. godine, poslije čega je počela suverena vladavina "vučice" u Rimu.

U posljednjih deset godina, skor je 8-6-5 u korist Rome, a na vječnoj listi duela u Seriji A, "vučica" takođe ima prednost: 48-54-35. U Kupu, ponovo je bolja Roma: 9-3-5.

"Princ Rima", Frančesko Toti, ima najviše nastupa u ovom derbiju - 28, ali su najbolji strijelci i dalje Dino da Kosta i Marko Delvekio, obojica iz Rome (9). Toti ima osam pogodaka, Vićenco Montela sedam, od čega četiri u jednoj utakmici, kada je Roma nanijela najteži poraz Laciju u istoriji (5:1). Sedam golova za "vučicu" postigao je i Rodolfo Volk, inače vlasnik prvog pogotka u derbijima Rima.

Tek tada na red dolazi Silvio Piola, sa šest pogodaka, kao najbolji strijelac Lacija u derbijima, a prate ga Alešandre de Marija i Tomazo Roki.



Roma u 2012. godini kao domaćin bilježi izvanredne rezultate: Kjevo 2:0, Ćezena 5:1, Bolonja 1:1, Inter 4:0, Parma 1:0, ali... S obzirom na to da je Roma bila gost četiri puta u posljednjih šest kola, ne može se reći da se ekipa nalazi u dobroj seriji, jer je van Olimpika zabilježila tri poraza i remi.

S druge strane, Lacio igra odlično kod kuće, ali loše u gostima. Iako u nedelju neće biti "pravi" gosti, Lacijali su u toj ulozi doživeli dva uzastopna poraza, od Đenove 2:3 i Palerma 1:5.

Ovaj rivalitet nastao je dolaskom fašista na vlast u Italiji, 20-ih godina prošlog vijeka. Tada su se bliski saradnici Benita Musolinija podijelili na one koji su vjerovali da će Lacio, osnovan 1900. godine, moći da se suprotstavi imperijama sa sjevera Italije, Đenovi, Torinu, Interu, Juventusu, Milanu...

Druga frakcija smatrala je da je potrebno osnovati novi, tipično rimski klub, koji će ujedinjenjem nekoliko sportskih društava iz prestonice, pokrenuti novu snagu i donijeti titulu na jug zemlje. Tako je 1927. godine osnovana Roma, koja je ubrzo pobrala simpatije Rimljana i dobila prvi derbi, odigran 1929. godine (1:0), ali i nekoliko narednih utakmica sa Laciom, koji je prvu pobjedu upisao 1932. godine.

I jedni i drugi navijači smatraju da su upravo oni "pravi Rimljani", odnosno optužuju suparničku tribinu da dominira na obodima grada. Lacijali, izraziti desničari, pro-fašisti i rasisti, nalaze se na sjeveru stadiona Olimpiko, dok za tifoze Rome na južnoj tribini bije glas da su ljevičari, iako i među njima ima ultra-nacionalista.



Često ove dvije grupe sukobljavale su se oko i na samom stadionu, a 1979. godine rivalitet je uzeo do danas jedinu žrtvu. Bio je to Lacijal Vićenco Papareli, koji je preminuo kada je pogođen raketom sa južne tribine.

Na prozivku Rominih fanova: "Vi ste tim ovaca, za koji navijaju čobani", čime se aludira na to da Lacijali dolaze iz sela iz okoline Rima, "Irudićibili" su odgovorili još drastičnije: "Vi ste crni tim, za koji navijaju Jevreji". Bio je to jedan od nekoliko otvorenih rasističkih istupa Lacijala, koji su na tribinu znali da okače i transparent: "Aušvic je vaš grad, ćelije su vaše kuće".

Čuvena je i poruka: "Počast tigru Arkanu", kada je u Beogradu ubijen Željko Ražnatović Arkan, zbog koje je tadašnji as Lacija Alen Bokšić zatražio da napusti klub.

Više od 90 godina, za Lacio nije igrao nijedan tamnoputi fudbaler, a prvi koji je došao bio je Holanđanin Aron Vinter, 1992. godine. I on, a i njegovi sljedbenici Kristijan Manfredini, Osman Dabo, Fabio Liverani i ostali imali su problema sa "Nedodirljivima", ali je otpor tvrdog krila tifoza Lacija počeo da jenjava vremenom.

Dim je u vatru pretvorio kontroverzni Paolo Di Kanio, koji je 2005. godine poslije pobjede nad Romom došao do sjevera i salutirao "Rimskim pozdravom", koji je tokom Drugog svjetskog rata postao sinonim za fašiste, odnosno naciste.

"Ja sam fašista, ne rasista", pojasnio je Di Kanio poslije utakmice, koja i danas izaziva brojne polemike u Italiji.

Kolika je netrpeljivost između dva kluba iz istog grada, koji dijele isti stadion, govori i veoma kratak spisak fudbalera koji su igrali za oba kluba od 1927. do danas. Njih je znatno manje nego u slučajevima Milana i Intera, pa i Crvene zvezde i Partizana: Fulvio Bernandini, Luđi Di Bjađo, Atilio Feraris, Dijego Fuzer, Lionelo Mafredonija, Anđelo Peruci, Arne Selmoson, Sebastijano Sivilja, Roberto Muci i naš Siniša Mihajlović.

Nova epizoda je u nedelju.

Za koga vi navijate u "Derbiju italijanske prestonice?" Glasajte na našem portalu www.mondo.rs.

(N. Janković - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC