• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Liverpul igrao, Van Persi pobijedio

Liverpul 1, Robin van Persi 2. Pobjeda Arsenala na Enfildu u meču na kojem je Liverpul bio daleko bolji rival... Ali, pobjeđuje onaj ko koristi šanse.

 PREMIJER: Liverpul igrao, Van Persi pobijedio Izvor: MONDO

Liverpul je imao penal i po, dvije stative, nekoliko stopostotnih šansi, terensku inicijativu skoro svih 98 minuta, ali su fudbaleri ovog kluba dva puta napravili kardinalne greške.

Dva puta ostavili su Robina van Persija samog. Dva puta surovo su kažnjeni.

Nevjerovatni kapiten Arsenala doneo je svom timu veliku pobjedu na Enfildu u utakmici u kojoj "tobdžije" nisu odigrale praktično ništa.

U jednom od derbija 27. kola Premijer lige, u subotu: Liverpul - Arsenal 1:2 (1:1). Londonski tim sada ima deset bodova više od "redsa" na posljednjoj poziciji koja vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Golom u 92. minutu, drugim na utakmici, Van Persi je donio četvrtu uzastopnu pobjedu timu Arsena Vengera u Premijer ligi, poslije onih ostvarenih nad Totenhemom (5:2), Sanderlendom (1:2) i Belkburnom (7:1). To je bio ukupno 31. gol Van Persija u sezoni, a 25. u Premijer ligi.

Odluka je "pala" u trenutku kada se Liverpul spremao za posljednji talas napada prema danas sjajnom Vojčehu Šćešnijem. Tada je Arsenal odigrao tek drugi opasan napad od poluvremena, a treći na utakmici. Aleks Song vidio je kapitena u liniji sa defanzivcima Liverpula, poslao lob pas preko očajnog Džejmija Karagera, a onda je Holanđanin iskosa sa lijeve strane uhvatio volejčinu i probušio Pepea Rejnu na prvoj stativi.

Enfild je ostao u nevjerici, jer je do tog 92. minuta, rezultat trebalo da bude bar 3:1 za Liverpul, bar po prikazanom na terenu. Ali, sjajno prvo poluvrijeme u kojem su samo Šćešni i stative stajali između domaćih i ubjedljivog vođstva, Dalglišov tim nije uspio da ponovi u nastavku utakmice i za to je kažnjen.

Liverpul je ovog 3. marta doživio prvi poraz kod kuće u Premijer ligi, poslije svega četiri pobjede i čak osam remija do sada.



Počelo je inicijativom Liverpula, koji je poslije dvije propuštene šanse Dirka Kujta i Džordana Hendersona, došao do najbolje prilike koju igrač može da ima - penala! I to možda nezasluženog.

U 18. minutu, Luis Suarez i Kujt izbacili su kompletnu odbranu Arsenala duplim pasom, Urugvajac je krenuo ka Šćešnijem, gurnuo loptu u gol-aut, a potom pao kao pokošen poslije starta Poljaka i sudija nije imao dilemu, pokazao je na bijelu tačku. Dugo je Suarez ležao na travi, valjao se kao da je pokošen motornom testerom po potkoljenici, ali je usporeni snimak ukazao na to da je između dvije noge jedva došlo do kontakta.

Pitanje je samo da li je kontakt bio toliko snažan za najstrožu kaznu, ali lukavi Urugvajac je samo to čekao i pao... Ipak, ne postoji nikakva dilema da ga od "diranja" od strane Šćešnija nije mogla ni zasvrbeti noga, a kamoli zaboljeti.

Nedugo zatim i britanski mediji na svojim portalima izrazili su sumnju u Suarezovo poštenje, mada su Britanci od radnije veoma subjektivni kada je on u pitanju.

Najstrožu kaznu iz jednog i po puta nije uspio da realizuje Kujt. Prvo mu je Šćešni zaustavio udarac sa 11 metara, a potom je Holanđanin loše zahvatio odbijenu loptu, pa je golman gostiju sa zemlje uspio ponovo da poskoči i zaustavi i drugi pokušaj rivala.

Ali, tri minuta kasnije, Liverpul je zasluženo poveo. Što nisu uspjeli crveni, uspjeli su plavi, autogolom... Loran Koščelni zatresao je efektno sopstvenu mrežu sa četiri metra, poslije centaršuta Hendersona sa desnog boka i tako potvrdio da mu Enfild nije omiljeno mjesto za igru, jer je tu debitovao u Premijer ligi i dobio crveni karton.

Samo nekoliko minuta kasnije moglo je da bude 2:0, kada je sjajnu akciju Liverpula propustio u gol da pretvori Henderson. Njegov mlak šut sa deset metara ukrotio je Šćešni, a na odbijenu loptu natrčao je Suarez, koji je iskosa pogodio - stativu!

I onda kazna. Bez igre, Arsenal je krenuo u jednu ofanzivu, Mikel Arteta uposlio je Bakarija Sanju na desnom krilu, odakle je Francuz poslao idealan centaršut na peterac pred Rejnu. Tamo je kapiten Liverpula u odsustvu Stivena Džerarda, Karager, dozvolio da Van Persi protrči ispred njega i glavom ubaci loptu u mrežu.

Bio je to prvi Holanđaninov gol glavom poslije čitavih 13 mjeseci, ujedno i prvi ikada na Enfildu!

Taj gol nije zaustavio nalete Liverpula, koji je u 40. minutu mogao do novog vođstva. Raspoloženi Suarez, nakon što je iznudio četvrti penal za svoj tim ove sezone (rekorder u PL), "namagarčio" je dribliznima trojicu čuvara, izašao pred Šćešnija, ali ga je Poljak zaustavio. U posljednjim sekundama prvog poluvremena, Čarli Adam uputio je idealan centaršut na peterac Arsenala, gdje je u buketu najspretniji bio Kujt, ali...

...i ovaj pokušaj završio je na stativi, pa su gosti pjevajući otišli u svlačionicu.

Poslije pet minuta igre u nastavku, Arteta je na nosilima iznijet sa terena, potpuno bez svijesti poslije starta Hendersona. Isprva taj duel nije izgledao strašno, ali da nešto ozbiljno nije u redu sa Špancem moglo je da se nasluti kada je ostao da leži nepomičan na travnjaku.

On je pretrpio potres mozga, a zamijenio ga je Abu Dijabi.

Martin Keli propustio je šansu utakmice u 70. minutu, kada je sa četiri metra promašio cio fudbal na centaršut Kujta. Mladi fudbaler nije mogao da vjeruje šta je uradio, a iskusniji navijači Liverpula vjerovatno su u tom trenutku slutili na novu kaznu.

To se i dogodilo...

Liverpul je bez pobjede u Premijer ligi od 31. januara!

LIVERPUL: Rejna - Keli, Škrtel, Karager, Enrike - Adam, Henderson, Spiring (od 90. Kerol), Dauning (od 89. Belami) - Kujt, Suarez.

ARSENAL: Sšćešni - Sanja, Fermalen, Košćelni, Gibs - Song, Benajun (od 74. Žervinjo), Arteta (od 53. Arteta), Rosicki, Volkot - Van Persi.

(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC