• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li Zvezda da prestigne Partizan?

Ko će biti šampion i šta će odlučiti trku? Pred nama je zanimljivo proljeće...

 Može li Zvezda da prestigne Partizan? Izvor: MONDO

Dan uoči starta proljećnog dijela prvenstva, 2. marta, pričalo se samo o tome ko će osvojiti Kup: Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina ili Borac.

Dan poslije odigranog drugog kola proljećnog dijela prvenstva, a 17. ukupno, ponovo se priča o tome ko će biti šampion.

U svega dvije utakmice poslije zimske pauze, Crvena zvezda nadoknadila je četiri od deset bodova zaostatka za liderom i prvakom Partizanom. Pravo niotkud, crveno-bijeli našli su se ponovo u šampionskoj trci, a pretpostavkama da će biti neizvjesno do kraja samo doprinose razmirice i loša atmosfera u Humskoj.

Bilo kako bilo, crno-bijeli i dalje imaju šest bodova prednosti, što je više nego dovoljno za miran i staložen put ka petoj uzastopnoj tituli prvaka.

Ali... Svaki naredni kiks, uz eventualne pobjede Crvene zvezde u nizu, samo će podići tenziju.



Šta bi moglo da odluči ovu trku "vječitih rivala"? Gdje bi ona mogla da bude prelomljena? Bodovi u kojim mečevima će se na kraju ispostaviti kao presudni?

Teško je reći ko ima teži raspored u preostalih 13 kola, ali je već na "prvo oko" uočljivo da crveno i crno-bijeli imaju dva ista gostovanja do kraja sezone i jedan međusobni duel 5. maja na stadionu Partizana, kada će biti odigran 142. "vječiti derbi".

On, s ove tačke gledišta, ne može da riješi pitanje prvaka, jer Partizan ima šest bodova prednosti, ali je veliko pitanje koliko će rastojanje biti do tog 28. kola, poslije čega će se igrati samo još 180 minuta. S obzirom na to da je derbi i dalje daleko, može se reći da će se titula odlučivati na drugim terenima.

Ukoliko Partizan zadrži ili poveća prednost do 5. maja, onda utakmica sa Crvenom zvezdom neće imati presudan rezultatski značaj za crno-bijele, jer će im i remi značiti - pobjedu.

Ukoliko, ipak, zvezdaši budu nastavili da smanjuju zaostatak (čitaj: partizanovci da rasipaju prednost), lako bi moglo da se dogodi da, kao i prošle sezone, "vječiti derbi" na stadionu Partizana riješi pitanje prvaka Srbije.

PARTIZAN: OFK Beograd, Jagodina, Hajduk, Rad, Vojvodina, Spartak, Javor, Smederevo, BSK Borča, Borac, Crvena zvezda, Radnički, Metalac.

CRVENA ZVEZDA: Smederevo, BSK Borča, Borac, Hajduk, Radnički, Metalac, Novi Pazar, Sloboda, OFK Beograd, Jagodina, Partizan, Rad, Vojvodina.

*napomena: tamnim slovima označena su gostovanja.


Partizan ima gostovanje više, ali Crvena zvezda gostuje i Partizanu i Vojvodini u posljednjem kolu.

Od tradicionalno teških gostovanja, uz gradski derbi sa OFK Beogradom već u srijedu, crno-bijeli idu na Banjicu, u Suboticu, čeka ih i "Čika Dača" u Kragujevcu.

Crveno-bijeli, pored već pomenutih mečeva sa beogradskim i novosadskim rivalom, moraju u Kragujevac, Novi Pazar, kao i na Karaburmu.

Partizan je u Čačku pobijedio 11 puta u 12 gostovanja. Na Omladinskom stadionu, Partizan je u istoriji gubio deset, a remizirao 17 puta na 56 gostovanja, ali je skoro nepogriješiv od 1995. godine. U Kuli, Partizan je na 19 gostovanja četiri puta igrao neriješeno i jednom izgubio, a u Subotici je skor 4-5-13 za crno-bele.

Na Banjici, Partizan ima skor 5-5-11, u Smederevu 2-2-9, a u Kragujevcu 1-1-8.

Istorija kaže da Partizan ima gdje da prospe bodove do 5. maja, ali to podrazumijeva da Crvena zvezda nastavlja da pobjeđuje redom, s tim da to neće biti nimalo lako.



Dobra stvar za ekipu Roberta Prosinečkog je to što će u naredna četiri kola, Zvezda tri utakmice igrati u Ljutice Bogdana, uz još jedno gostovanje u Beogradu, tačnije u Borči. Sa 12 bodova iz ta četiri duela, crveno-bijeli bi samo pojačali pritisak na lidera.

Najveća nepoznanica za Crvenu zvezdu biće gostovanje u Novom Pazaru, gdje nikad nije bila, kao i u Kragujevcu, jer se Radnički poslije dugo godina vratio u elitu. Prethodne dvije sezone, Zvezda je dobijala BSK kao gost, a sad će prvi put igrati baš u Borči.

Zvezda sa OFK Beogradom i Vojvodinom ima višedecenijsko rivalstvo i na oba gostovanja ima pozitivan skor. Na Karaburmi, ipak, Zvezda je remizirala dva puta u posljednja tri gostovanja.

U Novom Sadu, Crvena zvezda je dobila posljednja dva puta, a doživjela je samo jedan poraz u posljednjih pet sezona.

Protiv Crvene zvezde na svom stadionu, Partizan ima 26 pobjeda, uz 23 remija i 22 poraza, ali crno-bijeli nisu izgubili derbi u Humskoj od 5. maja 2007. godine kada je bilo 1:2, u 130. vječitom derbiju. Štaviše, Partizan je posljednji poraz od Crvene zvezde doživio 1. marta 2008. godine, a od tada, do danas, crveno-bijeli su samo dva puta tresli mrežu Partizana, jednom je to uradio Đorđe Tutorić, a jednom fudbaler crno-bijelih Srđa Knežević.

Ko će biti šampion? Šta će odlučiti trku? Glasajte na našoj anketi!

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC