• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi - beskućnici" protutnjali Zagrebom!

Reprezentacija beskućnika Bosne i Hercegovine u malom fudbalu osvojila je prvo mjesto na turniru u Hrvatskoj.

 "Zmajevi - beskućnici" protutnjali Zagrebom! Izvor: MONDO

Selekcija BiH je u avgustu 2011. godine formirana zahvaljujući humanitarnoj organizaciji "Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus" iz Doboj-Istoka, a već na prvom turniru, koji je odigran u Zagrebu uspješno je počela pripreme za nastup na Svjetskom prvenstvu beskućnika od 6. do 14. oktobra u Meksiku.

Na Međunarodnom turniru socijalno isključenih grupa koji je igran 10. marta u Zagrebu, "zmajevi-beskućnici" su osvojili prvo mjesto pobijedivši u finalu selekciju Hrvatske (8:4), prenosi sajt "Reprezentacija.ba".

U redovima BiH briljirali su Nedim Bečić - najbolji strijelac turnira sa 10 golova i Ramiz Ramić, koji je proglašen za najboljeg igrača.

Treće mjesto pripalo je Sloveniji.

Organizator turnira bio je Crveni križ Zagreba, a glavni pokrovitelj turnira zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zaigrao za tim Zagreba.

Srećan zbog uspješnog nastupa selektor BiH Elmedin Škrebo, inače socijalni radnik u "Međunarodnom forumu solidarnosti-Emmaus" izjavio je da je najvažnije da se počelo više raditi na jednom društveno-korisnom projektu.

"Zbog socijalnog sivila u BiH i svakodnevne borbe za život dostojan čovjeka ovi momci nisu ni u snu vjerovali da će nekada braneći boje BiH makar na nekoliko dana biti u boljem svijetu i tako zaboraviti na svoju crnu svakodnevnicu. San koji žive za sada podržava i finansira isključivo 'Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus' kao partner na projektu ispred BiH, a odnedavno je i FS BiH prepoznao njegovu vrijednost, te iz tog razloga i donirao sportsku opremu za potrebe reprezentacije", rekao je Škrebo za pomenuti sajt.

Reprezentacija BiH okuplja ne samo beskućnike već i druge socijalno isključene kategorije ljudi, među njima prognanike, izbjeglice, osobe koje žive u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, bivše ovisnike o narkoticima i druge.

Nastavak priprema za nastup u Meksiku, BiH ima u aprilu kada igra prijateljski meč sa Hrvatskom na domaćem terenu, a nakon toga gostuju u Parizu gdje će odmjeriti snage protiv domaćina Francuske.

Svjetsko prvenstvo beskućnika u fudbalu osnovano je 2001. godine Mel Jang, škotski aktivista, i Herald Šmit, osnivač austrijskih uličnih novina "Megafon", tražeći način da ujedine beskućnike svijeta. Fudbal se pokazao kao uspješan univerzalni jezik.

Prvo prvenstvo odigrano je 2003. u austrijskom Gracu. Potom se igralo u Geteborgu, Edinburgu, Kopenhagenu, Kejp Taunu, Melburnu, Milanu, Rio de Ženeiru i Parizu.

Mundijal je do sada uključio više od 200.000 ljudi, a prema nekim medijskim izvještajima, preko 70 posto učesnika promijenilo je dotadašnji način života.

(MONDO, foto: Reprezentacija.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC