• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER BiH: Sarajevo spasilo čast gostiju

U mečevima 21. kola Premijer lige BiH, od gostujućih ekipa jedino Sarajevo je postizalo golove i osvojilo tri boda. Trijumfi Želje i Širokog Brijega.

 PREMIJER BiH: Sarajevo spasilo čast gostiju Izvor: MONDO

Domaćini su bili nemilosrdni u srijedu na terenima u BiH osim Kozare, koja je poražena od Sarajeva (1:3) na Gradskom stadionu u Gradišci.

Bordo tim je prvi stigao do prednosti pogotkom Matije Matka u 20. minutu, ali je ekipa Vlade Jagodića bila nadomak boda nakon pogotka Ognjena Lekića u nastavku. Međutim, nakon što je domaćin ostao sa desetoricom u 78. minutu (isključen Ognjen Matić), gosti su stigli do važna tri boda i ostali u trci za evropska takmičenja. Strijelac za vođstvo gostiju sa Koševa bio je Ivan Tatomirović u 88. minutu, a dva minuta kasnije, Asmir Suljić je potvrdio trijumf.

Gosti su mnogo bolje otvorili utakmicu i od prvog sudijskog zvižduka krenuli ofanzivno prema golu Kozare. Bolja igra bordo tima krunisana je u 20. minutu, kada je loptu na osam metara od gola domaćih dobio Matija Matko kojem potom nije bilo teško da pogodi mrežu domaćina - 1:0.

Do kraja prvog poluvremena, Sarajevo je dominiralo, a najbolju priliku za povećanje vođstva imao je mladi Suljić, ali nije pogodio mrežu protivnika.

Međutim, nastavak susreta donio je drugačiju sliku na terenu. Vlado Jagodić očito je imao šta da kaže svojim izabranicima u poluvremenu, pa je Kozara u nastavku zaigrala mnogo bolje.

Domaći su do izjednačenja stigli u 60. minuti susreta. Adi Adilović odbio je jednu loptu upućenu na svoj gol, ali je na nju natrčao Lekić i pospremio je u mrežu - 1:1.

Trener Sarajeva Dragan Jović u 73. minutu u igru je uveo Saida Husejinovića, koji je tako debitovao u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u dresu Sarajeva, zamijenivši na terenu Matiju Matka.

Kozara je desetak minuta prije kraja utakmice ostala sa igračem manje, kada je drugi žuti karton dobio Ognjen Matić.

Nekoliko minuta prije kraja utakmice, Sarajevo je ipak uspjelo doći do pobjede, krunisavši bolju igru i igrača više. Najviši u skoku u kaznenom prostoru domaćih bio je mladi Tatomirović, kome je ovo bio prvi gol u dresu tima sa Koševa, a najbolji igrač utakmice Suljić svoju odličnu partiju krunisao je golom u samom finišu.

Travnik je završio posao protiv Slobode već u prvom poluvremenu kada je na semaforu stajalo 3:0 u korist "vezira". Do dvostruke prednosti Travničane su doveli Haris Redžepi i Kasio Magalješ za samo jedan minut čime su riješili utakmicu sa Tuzlacima, a u finišu prvog dijela Elvedin Varupa je ovjerio tri boda.

Leotar je u dvoboju sa fenjerašem Slavijom (2:0) takođe u prvih 45 minuta riješio dileme oko pobjednika, a čovjek odluke za Trebinjce bio je Igor Aničić, dvostruki strijelac na početku i na kraju prvog dijela.

I prijedorski Rudar je silovito krenuo i evrogolom Damira Rovčanina u 10. minutu stekao prednost nad GOŠK-om iz Gabele, a trijumf su potvrdili Marinko Rastoka u 77. minutu i Damir Tosunović u 90.

Olimpik je na Otoci takođe rutinski upisao bodova protiv Zvijezde (2:0) pogocima Veldina Muharemovića u prvom i Bojana Regoje u nastavku.

Na susretu koji je počeo u 17 časova, Borac je poražen u Mostaru od Zrinjskog rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Damir Džidić u 45. minutu.

ŽELJINA "PETARDA", SIGURAN ŠIROKI

Jesenji šampion i lider na tabeli prvenstva, sarajevski Željezničar je deklasirao Čelik (5:0) iako je bio lišen pomoći najboljeg igrača Zajka Zebe.

Već u prvom pravom napadu, plavi su stigli do prednosti. Samir Bekrić je sjajno centrirao s lijeve strane, a Muamer Svraka se poklonio s pet metara i zakucao loptu u mrežu.

Iako je bilo još prilika, na drugi gol u mreži crno-crvenih se čekalo do početka drugog poluvremena kada je Nermin Jamak pogodio za 2:0.

Potom je Bekrić svojim drugim golom u 66. minutu povisio prednost, da bi isti igrač 15-ak minuta prije kraja pogodio prečku, a prvi golgeter Želje Eldin Adilović je odbijanac pospremio u mrežu za 4:0. Za petardu u mrežu Čelika postarao se Svraka svojim drugim golom u samom finišu stavivši tačku na ubjedljiv trijumf.

Navijači Čelika krenuli su u srijedu na utakmicu na Grbavici, ali ih je sarajevska policija vratila nazad za Zenicu pošto Komitet za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH je zabranio gostujućim pristalicama prisustvo prije nekoliko mjeseci kako ne bi dolazilo do incidenata na stadionima.

I drugoplasirani Široki Brijeg je manje-više rutinski upisao bodove na svom terenu, protiv mostarskog Veleža (2:0).

Vrijednu pobjedu, nakon koje je tim sa Pecare ostao u igri za šampionskom titulom, donijeli su Vedran Ješe u 29. i Vagner u 70. minutu.



Premijer liga BiH 21. kolo:

Leotar - Slavija 2:0 (1:0)
/Aničić 7, 44/

Kozara - Sarajevo 1:3 (0:1)
/Lekić 63 - Matko 20, Tatomirović 88, Suljić 90/

Olimpik - Zvijezda 2:0 (1:0)
/Muharemović 41, Regoje 66/

Travnik - Sloboda 3:0 (3:0)
/Redžepi 19. Kasio 20, Varupa 43/

Rudar - GOŠK 3:0 (1:0)
/Rovčanin 10, Rastoka 77, Tosumović/

Zrinjski - Borac 1:0 (1:0)
/Džidić 45/

Željezničar - Čelik 5:0 (1:0)
/Svraka 5, 90, Jamak 53, Bekrić 66, Adilović 75/

Široki Brijeg - Velež 2:0 (1:0)
/Ješe 29, Vagner 70/

Tabela: Željezničar 49, Široki Brijeg 45, Sarajevo 40, Borac 39, Olimpik 37, Zrinjski 36, Zvijezda 27, Velež 26, Čelik 25, Rudar 24, Travnik 22, Leotar 21, GOŠK 20, Sloboda 20, Kozara 16, Slavija 16.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC