• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazilci podižu starosnu granicu, a mi?

"Planiram da ovu inicijativu pokrenem u Stručnom savetu FSS, a sada ću je i ostvariti", poručuje Mihajlo Ivanović i predlaže da bude 23 godine.

 Brazilci podižu starosnu granicu, a mi?  Izvor: MONDO

Brazilci su nam dali temu za razmišljanje. Suočeni sa istim problemom, samo u znatno većim razmerama, u Brazilu nameravaju da uvedu starosnu granicu za odlaske fudbalera.

To je bio često pominjani predlog tokom debata na temu oporavka srpskog fudbala, a sve u cilju već čuvenog "povratka navijača na stadione i podizanja kvaliteta".

Administrativna granica u Brazilu, u principu postoji, ali ona iznosi 18 godina. Kako neki fudbaler postane punoletan, može da napusti zemlju. Sada, Brazilci žele da zaštite domaće prvenstvo tako što će je podići na 21 godinu.

Ova ideja nije stigla iz Fudbalskog saveza Brazila, već iz Vlade te zemlje, piše "Sport".

U obrazloženju ne stoji samo neverovatan podatak da je u 2007. godini, brazilski fudbal napustilo - 1.085 igrača, već se dodaju i pojedinačni slučajevi (Adrijano, Ronaldo, Ronaldinjo...) u kojima su talentovani fudbaleri rodnu zemlju napuštali jako rano, a potom se susretali sa mnogim porocima u životu.

Poslednja velika zvezda koja je napustila Brazil na dan kada je napunila 18 godina bio je mladi Alešandre Pato, uzdanica Milana.

Ni naši mladići nisu bili imuni na ponude evropskih velikana, a primer je Slobodan Rajković, koji je na 18. rođendan potpisao za Čelsi, pa potom bio pozajmljen PSV Ajndhovenu. Srbi ga retko i prepoznaju, uglavnom kada zaigra za mladu reprezentaciju.

Na potezu je FSS, Ministarstvo sporta i omladine i Vlada naše zemlje, iako dobar deo krivice za odliv srpskih talenata u inostranstvo imaju i klubovi. Primer Miralema Sulejmanija, koji je kao maloletni momak otišao iz Partizana za jedva 200.000 evra, potpisao je nedavno za Ajaks, a Herenven je zaradio oko deset miliona evra!?

Partizan se prerano odrekao i Nikole Gulana, Stevana Jovetića...

Poređenja radi, kontroverzni i često ismevani prvi čovek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić godinama nije puštao Eduarda Da Silvu, Luku Modrića i Vedrana Ćorluku da odu u inostranstvo. Čekao je, čekao i na kraju zaradio blizu 50 miliona evra za ovaj trio.

"Imali smo dobar fudbal, kako klupski, tako i reprezentativni, dok smo imali granicu za odlazak u pečalbu od 28 godina", potseća Dragoljub Bekvalac na vremena kada je Dragan Džajić "morao" da igra na "Marakani" čitavu deceniju.

"Ja sam za povratak zabrane odlazaka preko granice sve dok igrači imaju pravo igranja za mladu reprezentaciju", dodao je trener Vojvodine.

Njegov kolega sa klupe OFK Beograda, Mihajlo Ivanović, bio je još konkretniji.

"Već neko vreme planiram da ovu inicijativu pokrenem u Stručnom savetu FSS, a sada ću je i ostvariti. Granica se mora pomeriti do 23. godine, jer je to doba kada mladi fudbaleri sazrevaju i kao ljudi i kao igrači", poručuje Ivanović.

Ipak, ovakva administrativna granica, ukoliko bude izglasana, mogla bi da bude ukinuta ulaskom Srbije u EU, jer Zakon o radu Evropske Unije fudbal vidi kao i sve ostale poslove, tako da i za fudbalere važi pravilo o slobodnom kratanju i zaposlenju u svim zemljama članicama.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC