• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FA KUP: Kerol repom odveo Liverpul u finale

U Mersisajd derbiju odigranom u Londonu, na plavo-crvenom "Novom Vembliju", Everton je poveo, a Liveprul otišao u finale FA Kupa - 2:1.

 FA KUP: Kerol repom odveo Liverpul u finale Izvor: MONDO

"Novi Vembli" u Londonu bio je geometrijski pravilo podijeljen na crvene i plave navijače iz Liverpula.

Poslije velike drame u prvom polufinalu kultnog FA Kupa, u liverpulskom košijskom Mersisajd derbiju izmještenom u prestonicu Engleske, Liverpul je pobijedio Everton i plasirao se u 14. finale najstarijeg takmičenja na svijetu.

Plavi su poveli, crveni otišli dalje: Liverpul - Everton 2:1 (0:1).

Drugi finalista biće poznat u nedelju, kada se sastaju dva londonska kluba: Totenhem i Čelsi. Finale 131. izdanja FA Kupa je zakazano za 5. maj, takođe na "Novom Vembliju", stadionu koji je ove subote popodne bio svjedok jednog od ostrvskih "klasika".

Čak 218. put u istoriji igrali su Liverpul i Everton, čije stadione deli nekoliko stotina metara. Everton je u 24. polufinalu FA Kupa u istoriji poveo u 24. minutu, pogotkom nosioca nove energije u klubu, Nikice Jelavića, ali je Liverpul srčanom igrom u drugom poluvremenu dočekao svoju šansu.



Iskusni Danijel Ager i Džejmi Karager nisu mogli da se dogovore ko će izbiti loptu, a kada su se dogovorili, Karager je to katastrofalno uradio - napucao je Tima Kejhila. Lopta je stigla do Jelavića, koji nije mogao da promaši.

Australijanac Bred Džons, starter na golu Liverpula prvi put od decembra 2010. godine zbog suspenzije i Pepea Rejne i Alešandrea Donija, nije mogao da zaustavi šut Jelavića, koji je možda bio i u ofsajdu!

Ali, Liverpul se nije predavao. Srčanom igrom u drugom poluvremenu dočekao svoju šansu.

Prvo je u 62. minutu iskusni defanzivac Evertona, Silven Distan, podlegao nestvarnoj atmosferi na najvećem engleskom stadionu i umjesto da vrati loptu Timu Hauardu, on je asistirao liscu Luisu Suarezu, koji je to kaznio spoljnim dijelom stopala i izjednačio na 1:1.

U finišu utakmice, tek nakon što ušao sa klupe umjesto ljutog Stjuarta Dauninga, Krejg Belami pogodio je, ne u čelo, nego u rep Endija Kerola, koji je okrenut ka svom golu, uspio tjemenom glave da zahvati loptu i donese veliku, veliku pobjedu svom timu.

Kerol je nadvisio i Maruana Felainija i Nikicu Jelavića, postigao je tek deseti gol za klub od kada je prije 14 mjeseci došao za 35 miliona funti iz Njukasla, ali svakako najvažniji gol do danas!

Liverpul je u finalu FA Kupa u sezoni u kojoj je doživio potpunu blamažu u Premijer ligi, ali i osvojio manje cijenjeni Liga kup Engleske.

Liverpul i Everton odigrali su 23. meč u FA Kupu dan prije obilježavanja 23-godišnjice od tragedije u Hilsborou, kada je 15. aprila 1989. godine poginulo 96, a povrijeđeno više od 700 navijača Liverpula. Tog crnog dana u Šefildu, u polufinalu FA Kupa igrali su Notingem Forest i Liverpul, a zbog preopterećenosti, srušila se tribina sa navijačima "redsa" i ishod je bio tragičan.

Zbog toga, utakmica je počela minutom ćutanja, ali se borba brzo rasplamsala.

Pored tri opisana gola, bilo je malo šansi, ali mnogo duela. Jelavić je pravio mnogo problema Šrtelu i Ageru, dok je Liverpul na drugoj strani bio prilično bezopasan u prvom poluvremenu. Ipak, samo tri minuta po povratku na travnjak, Kerol je promašio veliku šansu.

Dauning je uputio idealan centaršut na "drugu" stativu, gdje je Kerol bio sasvim sam i, koliko je mogao, napeo se da zakuca loptu u mrežu Hauarda. Uradio je to snažno, ali tako da je promašio cio gol i izludio svoje navijače.

Nešto kasnije uslijedilo je izjednačenje trećim golom Suareza u tri FA Kup duela, a 14. u sezoni.

Potom, u 78. minutu, poslije džumbusa ispred kaznenog prostora Evertona i bar pet oštrih startova na loptu, Kerol je došao u posjed lopte, napravio dva lijepa lažnjaka, ali šutirao lijevom "tik" pored gola. Revanširao mu se u tom trenutku već zaboravljeni Jelavić, koji je dodavanje Felainija glavom poslao volej udarcem malo pored stative.

Liverpul je poslije 2:1, mogao i do ubjedljivije pobjede. Nekoliko sekundi poslije Kerolovog gola, Suarez je asistirao rezervisti Maksiju Rodrigezu, koji je sa pet metara pogodio - stativu!?



Liverpul je u finalu FA Kupa u sezoni u kojoj je doživio potpunu blamažu u Premijer ligi, ali i osvojio manje cijenjeni Liga kup Engleske.

Sada je skor 87-65-66 u korist Liverpula, koji će se boriti za osmi trofej u FA Kupu, prvi od 2001. godine. S druge strane, poslije dva poraza u Premijer ligi od najvećeg rivala i gol-razlike 0:5, Everton je ostao bez borbe za šesti FA Kup, prvi od 1996. godine.

I ne samo to, četvrti put uzastopno, Liverpul je bio koban po Everton u polufinalu FA Kupa.

Pobjedniku takmičenja, koje je prošle sezone pripalo Mančester sitiju, pripašće nagrada od 1.600.000 funti, poraženom duplo manje.

LIVERPUL: Džons - Džonson, Ager, Škrtel, Karager - Džerard, Henderson, Spiring, Dauning - Suarez, Kerol.

EVERTON: Hauard - Nevil, Hejtinga, Distan, Bejns - Gibson, Kejhil, Osman, Felaini - Jelavić, Gaj.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC