• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kasi FS BiH nedostaje 1.3 miliona KM!

"Ko bude kriv za dubioze, za njih će odgovarati", rekao je Dino Begić, član Komiteta za normalizaciju FS BiH.

 U kasi FS BiH nedostaje 1.3 miliona KM! Izvor: MONDO

Nakon što je nezavisna revizorska kuća prvi put uradila finansijski izvještaj, pokazalo se da u blagajni Fudbalskog saveza BiH nedostaje suma od 1.3 miliona KM, pišu banjalučke "Nezavisne novine"!

Samo na osnovi utroška ulaznica s utakmica seniorske reprezentacije BiH fali oko 450.000 KM, piše "Večernji list" izdanje za BiH, koji je došao u posjed kopije izvještaja u kojem se po stavkama vide nedostaci u blagajni FS BiH.

"Nisam vidio taj dokument, ali prema usmenim informacijama koje imam, nedostaci u blagajni Saveza iznose gotovo više od miliona. Nije mi poznato koliko tačno nedostaje novca po stavci prihoda od utakmica reprezentacije",
izjavio je Dino Begić, član Komiteta za normalizaciju FS BiH, koji je u srijedu obilježio godišnjicu rada.

U izvještaju se navodi da, recimo, iz 2006. nedostaje 15.804 KM za koje je Savez kupio ulaznice za Mundijal. Taj novac nakon distribucije ulaznica nije vraćen u blagajnu. Iz 2008. nedostaju potraživanja za ulaznice sa susreta reprezentacije BiH protiv Makedonije, Bugarske, Estonije i Jermenije u iznosu od 151.350 KM.

Nedostaje i novac od ulaznica za utakmice dodatnih kvalifikacija BiH - Portugal iz 2009. godine (86.125 KM) te od susreta s Belgijom (21.590 KM).

"Cilj nam je da završni račun za 2011. godine bude doveden na nulu, ali i da konačno utvrdimo stvarno stanje. Ako u svemu bude nešto upitno, utvrdićemo odgovornost. Ko bude kriv za dubioze, za njih će odgovarati", rekao je Begić.

U to vrijeme vladajuću garnituru u FS BiH, odnosno tročlano Predsjedništvo, činili su Sulejman Čolaković i Iljo Dominković, te Bogdan Čeko, koji je došao krajem 2009. godine. Generalni sekretar bio je Munib Ušanović, a Miodrag Kureš direktor finansija.

Neki od pomenutih nisu željeli odgovarati na pozive, dok oni koji su bili spremni da razgovaraju krivicu su prebacivali na druge, navode Nezavisne novine.


"Nisam involviran u taj problem s obzirom na to da sam na funkciju u tadašnjem Predsjedništvu FS BiH došao 17. decembra 2009. godine i ne znam šta se dešavalo prije mene. Mislim da ni moje kolege koje su u tom periodu bile sa mnom u Predsjedništvu nemaju veze s tim. To je stvar direktora finansija i generalnog sekretara. Nijedan predsjednik ne potpisuje virmane, pa tako nisam ni ja, a vjerovatno ni moje kolege", rekao je Čeko.

Tadašnji direktor finansija Kureš je za sve, pak, pokušao optužiti firmu koja je obavljala prodaju karata, ne obazirući se pritom na činjenicu da su sporne i neke ulaznice za mečeve igrane u gostima, kao na primjer ona u Portugalu.

"'Centrotrans' je u ime Saveza prodavao ulaznice i uzimao je sav novac od prodatih ulaznica jer je na snazi bio Ugovor o kompenzaciji. 'Centrotrans' je bio i dobavljač ulaznica, a ne samo prodavač, i novac od prodatih ulaznica koje su oni prodavali nije nikako ni ulazio u Savez", kazao je Kureš.

U "Centrotransu" ne poriču da je bilo kompenzacija, ali je sve urađeno po zakonu. Utvrdila je to i Finansijska policija.

"'Centrotrans' ima višestruku i višegodišnju poslovnu saradnju sa FS BiH. Ona se ogleda i kroz usluge avio-karata, autobuskog prevoza, održavanja autobusa FS BiH i slično. S druge strane, mi FS BiH pružamo prodaju ulaznica na području cijele BiH i određene stvari kompenzujemo. Međutim, sve prodane ulaznice uredno su fakturisane i proknjižene zakonski. Za svaku prodatu ulaznicu, kao i onu koja eventualno nije prodata, kao i za sve ostale usluge koje radimo postoji pisani trag i dokument. Ono što je najbitnije - novac od ulaznica uvijek je išao preko žiro računa, dok je za one koje nisu prodate rađen zapisnik i vraćane su Savezu",
rečeno je "Nezavisnim novinama" iz "Centrotransa".

Iako zasad nema zvanično osumnjičenih, Finansijska policija nastavlja istragu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC