• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvezdin grad" tek poslije dozvola

Zvezda i kineska kompanija potpisali memorandum o rekonstrukciji stadiona. Škundrić kaže da tek treba stvoriti uslove za "Zvezdani grad".

 "Zvezdin grad" tek poslije dozvola  Izvor: MONDO

Fudbalski klub i Sportsko društvo Crvena zvezda napravili su danas prvi korak ka renoviranju postojećeg stadiona u Ljutice Bogdana, ali i plana da taj dio Beograda postane "Zvezdin grad".

Predstavnici Zvezde potpisali su danas protokol o razumijevanju i memorandum o rekonstrukciji stadiona sa kineskom kompanijom "NCEC", što je predsjednik SD Crvena zvezda Petar Škundrić okarakterisao kao: "Prvi korak ka ultramodernom stadionu".

"Ovo je početak sna", rekao je Škundrić.

Zvezda je potom zvanično predstavnila idejno rješenje novog, rekonstruisanog stadiona i pratećih objekata koji će, prema zamisli, činiti kompleks "Zvezdani grad".

Taj kompleks prostirao bi se od Autokomande do sadašnjeg stadiona.

Novinari su pitali Škundrića da li za tako nešto postoje građevinske dozvole, da li je usklađeno sa Urbanističkim planom Grada Beograda, da li je postignut dogovor sa Gradom i vlasnicima zemljišta?

Škundrić je odgovorio da "nije sve sređeno", ali da će se raditi paraleleno na finansijskoj konstrukciji i projektnoj dokumentaciji.

"Mi, u načelu, imamo dogovor sa Gradom, kao i sa nadležnim republičkim ministarstavima, da stvorimo uslove da krajem ove godine pristupimo izgradnji novog Zvezdinog kompleksa. Radićemo paralelno na finansijskoj konstrukciji i projektnoj dokumentaciji. Ušli smo u aranžman sa značajnom kineskom kompanijom koja je spremna da obezbijedi učešće, a bio je prisutan i predstavnik Kineske razvojne banke, u finansiranju cijelog projekta", rekao je Škundrić.

Ako Zvezda uradi sve što je potrebno sa pravno-formalne strane, kao i u vezi sa projektnom dokumentacijom i finansijskom konstrukcijom, izgradnja kompleksa bila bi u tri faze.

Škundrić nije želio da govori o rokovima, prije nego što sve bude ugovoreno, ali je dodao da će se u Zvezdi truditi da to bude u najkraćem mogućem roku.

"Ovakvi kompleksi se grade između pet i sedam godina. Složenije je ako se izvodi na postojećoj infrastrukturi. To zahtjeva više vremena nego da se gradi na ledini", rekao je Škundrić.

Rekonstrukcija stadiona trebalo bi da, prema najavi, počne krajem ove godine, a u Zvezdi će se truditi da normalan rad fudbalera i odigravanje utakmica bude neometan. Moguće je, ipak, da će u pojedinim fazama građevinskih radova biti nemoguće da budu igrane utakmice.

"Trudićemo se da to bude minimalno", dodao je Škundrić.

Idejni tvorac novog stadiona Crvene zvezde je portugalski arhitekta Mario Sua Kai.

Osim kompanije "NCEC", sa kojom je danas potpisan dokument, postoje još kompanija iz Kine koje su zainteresovane za ovaj projekat, rekao je Škundrić, navodeći pritom jednu poznatu građevinsku kompaniju iz Šangaja.

"Moguće je da će se naći još neka kompanija, kineska ili iz neke druge zemlje, koja će učestvovati. Sa ovom kompanijom, sa kojom je danas potpisan sporazum, ulazimo u sve pripreme i predradnje da bi uopšte moglo da se pristupi izgradnji ovog projekta", rekao je predsjednik SD Zvezda.

Novinari su pitali Škundrića i ko će biti vlasnik stadiona Zvezde.

Odgovorio je da će stadion biti u vlasništvu Fudbalskog kluba, Grada Beograda i Republike Srbije, a da postoji mogućnost da u cijelom kompleksu bude više suvlasnika, jer će tu biti i poslovnih dijelova, hotela...

"Moguće je da će kompanije koje budu učestvovale u izgradnji participirati u vlasništvu i da to bude nadoknada za njihovo učešće u izgradnji", rekao je Škundrić.

Škundrić je precizirao i da je ukupna vrijednost investicije veća od 450 miliona evra.

(M.Š. - N.J. - P.V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC