• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednica SL: Stop političarima u klubovima

Prihvaćen stav UEFA i FIFA da političari ne mogu da budu na čelnim funkcijama u klubovima. Reflektori za nekoliko stadiona.

 Zajednica SL: Stop političarima u klubovima Izvor: MONDO

"Političari van klubova", tako glasi naslov saopštenja Zajednice superligaških klubova Srbije sa sjednice održane u Beogradu, koje je objavljeno na sajtu tog tijela.

Zajednica se pozvala na preporuke i stavove UEFA i FIFA da na čelnim funkcijama u klubovima ne mogu biti političari koji su istovremeno na visokim političkim funkcijama.

Posljednji primjer da je jedan političar došao na čelo jednog fudbalskog kluba dogodio se u Kragujevcu, gdje je za predsjednika izabran Veroljub Stevanović, gradonačenik tog grada.

Kada je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izabran za predsjednika fudbalskog superligaša iz tog grada, on se vrlo brzo povukao sa funkcije u FK Smederevo, na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, jer je ocijenjeno da je time došao u sukob interesa.

To, naravno, nisu usamljeni slučajevi u srpskom fudbalu. U upravnim odborima dva najveća srpska kluba - Partizana i Crvene zvezde - takođe sjede političari i to iz Socijalističke partije Srbije (Branko Ružić i Aleksandar Antić), a predsjednik Sportskog društva Crvena zvezda je Petar Škundrić.

I pored ovakvog stava Zajednice superligaša, teško je povjerovati da će srpski fudbalski klubovi ostati bez političara u svojim upravljačkim tijelima. Prije svega, jer se kroz učestvovanje političara u klupskim tijelima dobija podrška na drugim poljima, prvenstveno u finansijskom smislu.

Zanimljivo je da Zajednicu superligaša čine predstavnici svih klubova koji igraju u JSL. To bi značilo da su predstavnici klubova protiv političara koji sjede u upravnim odborima tih klubova. Mada, prije je pretpostaviti da se ovo odnosi samo na političare koji su na čelnim funkcijama u klubovima, dakle na mjestu predsjednika.

Na sjednici održanoj 26. aprila, Zajednica je prihvatila ponudu firme RRC, koja je ocijenjena kao najpovoljnija, za kupovinu reflektora za stadione: Smederevo, Jagodina, Sloboda (Užice), Radnički (Kragujevac) i Borac (Čačak).

Moglo bi da se dogodi da Borac ispadne u drugu ligu (Prvu ligu Srbije) i da dobije reflektore kao što ih sada ima kruševački Napredak, jedini u tom takmičenju.

Zajednica je takođe, preporučila gradovima da pruže pomoć za rekonstrukciju i popravku stadiona i to: Subotici i Beogradu za stadione FK Spartak, OFK Beograd i FK Rad.

Izgleda da je i poruka navijača OFK Beograda na utakmici protiv Crvene zvezde imala odjeka: "Nosimo ime grada, a stadion propada".

Zajednica je odlučila da prihvati novi ugovor o televizijskim pravima sa Arenom sport za naredne tri godine.

(MONDO - foto: Reflektori postavljeni na stadionu "Karađorđe" u Novom Sadu)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC