• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stefanović: Čemu Weltschmerz zbog Borhe?

Gensek Crvene zvezde ne vidi čemu drama zbog odlaska Kristijana Borhe i najavljuje sređivanje situacije sa Evandrom.

 Stefanović: Čemu Weltschmerz zbog Borhe? Izvor: MONDO

Jača vijest s rutinskih "prozivki" pred početak priprema od toga ko NIJE došao - ne postoji.

Ne razlikuju se ni izjave, ni očekivanja, ni međusobna bodrenja. Ona su u slučaju Crvene zvezde uvijek ili bar u najvećem broju slučaja ista.

Ovog puta - vijest je da se na pripremama neće pojaviti godinu i po dana nezamjenljiv napadač iz Kolumbije Kristijan Borha. Iako je ova mogućnost bila realna od finiša prošle sezone, mnogobrojni novinari okupljeni u ponedjeljak na parkingu ispred svlačionca u Ljutice Bogdana priču sa generalnim sekretarom Đorđem Stefanovićem počeli su od - Borhe.

A, Stefanović je imao kontra pitanje: "Zašto tolika galama oko Borhinog odlaska?"

"Borha jeste bio važan dio ekipe tokom ovih godinu i po dana, ali uopšte ne razumijem otkud u medijima toliki 'Svjetski bol', 'Weltschmerz' zbog Borhinog odlaska?", uzvratio je Stefanović pitanjem.

"Vrlo dobro se zna da je Borha bio u Zvezdi na pozajmici i mi smo najavili na pres konferenciji pred kraj sezone da, ako ne budemo mogli da se dogovorimo sa njegovim klubom u Brazilu oko smanjenja cijene otkupa, nećemo biti u situaciji da ga zadržimo. I zbog visoke plate i zbog cijene otkupa koja iznosi 650.000 evra, a na zimu bi mogao da ode bez obeštećenja", objasnio je Stefanović situaciju koja je dovela do razlaza Kolumbijca i crveno-bijelih.

Tome je doprinio i 194 centimetra visoki napadač iz Australije, Eli Babalj, koji je "viđen" u špicu, dok su Borhinu prvobitnu poziciju krila u međuvremenu zaslužili mlađi, brži, srpski fudbaleri poput Darka Lazovića, Luke Milunovića, Filipa Kasalice...

"U ovom trenutku, sportski dio kluba se opredijelio za Elija Babalja kao centarfora i nema potrebe da nagomilavamo. Kao što vam je Robi i rekao, Crvena zvezda neće nagomilavati igrače ni na jednoj poziciji. I zbog ekonomskih i zbog principijelnih razloga", rekao je Stefanović, koji nije odbacio mogućnost da klub dovede još neko pojačanje.

"Crvena zvezda će imati 25, 26 igrača u pogonu, u ovom trenutku imamo taj optimalan broj. Cilj nam je da se zadrži sve ono što je moguće od ekipe koja je iznijela najveći dio tereta ovog proljeća. Bitno je i to što prelazni rok praktično nije ni počeo. A, ko je nama u Srbiji kriv što u zoru evropskih takmičenja počinjeno s utakmicama, tako da već u junu moramo da kompletirane ekipe, iako prelazni rok traje do 31. avgusta", otvorio je Stefanović temu za razmišljanje.

"Moje lično mišljenje je da će biti nekih dolazaka, ali samo u odnosu na to šta Robi bude procijenio da mu je neophodno. Biće uštede na račun igrača koji budu odlazili (obeštećenja i oslobađanje od njihovih plata, prim. aut) i tako će se napraviti prostor u budžetu da se dovedu još neka pojačanja".

Stefanović tvrdi da imena kojima se licitiralo u medijima nisu prava.

"Vjerujte mi, sva ova nagađanja po medijima - nisu istinita. Robi je bio na odmoru i tek danas ćemo sjesti s njim i on će nam dati neke prijedloge dopunjavanja ekipe po određenim pozicijama. Tek narednih dana bićete bolje informisati ko su moguća pojačanja".

Evandro je, navodno, preko menadžera tražio da mu se isplate dugovanja pred start naredne sezone, odnosno priprema. Danas se nije pojavio. Šta se događa s njim?

"Evandro dolazi u srijedu i mi smo pred dogovorom sa njegovim menadžerom. Ništa nije neistina od onoga što ste pisali, sa Evandrom je svake godine isto, ali mi uvijek nađemo način da se dogovorimo s njim i on će doći ove nedjelje u Beograd i nastaviti normalno da se takmiči za Crvenu zvezdu", uvjerava Stefanović.

Pored Borhe, nema ni Pašeka?

"Radi se na tome da se raskine ugovor s Pašekom. Nažalost, to je jedan veliki talenat koji je došao u Crvenu zvezdu, ozbiljno se povrijedio i u ovom trenutku proces rehabilitacije i povratka ne napreduje onako kako smo očekivali. Uostalom, sami ste gledali treninge prošle polusezone. Mislim da je najbolji zaključak da se raziđemo. Ipak je on skup igrač za naše uslove..."

Da li ćete uspjeti da zadržite Darka Lazovića i Duška Tošića i jesu li oni prihvatili da produže ugovore s klubom?

"Njih dvojicu moram prvo da vidim. Ono što je bilo do Crvene zvezde, mi smo uradili. Njihovim menadžerima smo dali dobre ponude, pokazali želju i trud da ostanu tu i oni se vraćaju s odmora 21. juna i tada ćemo sjesti i dogovoriti se s njima".

Menadžer Srđana Mijailovića u medijima najavljuje odlazak mladog fudbalera. Ima li dileme oko njegovog statusa u Zvezdi? Ide ili ostaje?

"Nema dileme. Njemu je prvom poslata ponuda za prodžetak ugovora. Čekamo njegovog menadžera da dođe, a mi smo tom čovjeku već rekli da je potrebna da se pojavi zaista basnoslovna ponuda za Srđana, da bi on mogao sada da ode iz Crvene zvezde. Realno, u ovo vrijeme krize, ne vjerujemo da Srđan može da dobije ponudu koja će zadovoljiti Zvezdu, te stoga mislim da je Srđanu najbolje u Zvezdi i uradićemo sve da on ostane i produži ugovor", poziva Stefanović drugu stranu da što prije sjedne za sto.

Zbog čega još nema ponuda za igrače koji su označeni kao slobodni da promjene sredinu u slučaju adekvatne ponude? Konkretno, za Kadua Mendeša, Miloša Dimitrijevića, Nikole Mikića, Bobana Bajkovića, Nikolu Petkovića, Danijela Mihajlovića...

"Veliki dio svjetskih i evropskih menadžera koncentrisani su da vide šta od kvaliteta postoji na Evropskom prvenstvu, tako da eventualne ponude očekujemo kada se ono završi. Konkretnih ponuda još nije bilo, ali s pojedinim igračima blizu smo dogovora da sporazumno raskinemo ugovore i da dobiju čiste papire da idu".

S kim planirate da raskinete ugovore?

"Dajte mi prvo da završim posao, nećete dugo čekati na imena. Možda već sutra ili prekosutra..."

Otkud Stevan Reljić i Vladan Binić na "prozivci"?

"Oni su jedni od onih o kojima sam pričao (kada je raskid ugovora u pitanju, prim. aut). Ali, oni su i dalje pod ugovorom sa Zvezdom, moraju da dođu na prozivku. Pitajte Robija... On će odlučiti do Rogle koga vodi na pripreme, a koga ne. Ne bih se bavio njegovim poslom", slegao je Stefanović ramenima.

Koliko je Neri Kastiljo zaista bio blizu ili daleko od Crvene zvezde?

"Šta je u fudbalu blizu ili daleko? Znate, neko vas pozove i kaže: 'Imam jednog igrača, odličan je, možda neće biti obeštećenja, a on hoće da ostane u Evropi'. Ti mu kažeš: 'OK, vidi šta možeš da uradiš po tom pitanju' i onda saznaš iz novina da je blizu, da je daleko, da... Jednostavno, Crvena zvezda nije nijednog trenutka poslala zvaničnu ponudu tom igraču. Uvijek ima priče, ali u ovom trenutku to nije bila ozbiljna priča".

Šta je rečeno igračima u svlačionici? Šta su ciljevi za narednu sezonu?

"Robi im je rekao upravo ono što je rekao i vama. Zna se koji su ciljevi Crvene zvezde - napad na jedan i na drugi trofej, kao i da se što duže ostane u Evropi. Mi to nećemo ponavljati. Robi je govorio pred igračima, jer je to njegova svlačionica i njegov tim, a mi smo im prenijeli da ih, pošto smo svi jedna porodica, podržavamo u svemu što rade", rekao je Stefanović i podvukao:

"Nije bilo mnogo priče. Imaju teren i neka tamo pričaju..."

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC