• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIPREME: Tri šamara Zvezdi u pravi čas

Zvezda doživjela ubjedljiv poraz, ne toliko rezultatom, koliko igrom, u drugoj provjeri u Sloveniji. Olimpija je na "Stožicama" slavila - 3:0!

 PRIPREME: Tri šamara Zvezdi u pravi čas Izvor: MONDO

Srijeda, 27. jun posljednji je datum za ovako ozbiljnu opomenu. Jer, 19. jul i start kvalifikacija u Ligi Evrope jako je blizu.

Ubjedljiv poraz od Olimpije, uz slabu i nepovezanu igru pred 4.000 navijača na "Stožicama", fudbaleri Crvene zvezde moraju najozbiljnije da shvate i da se maksimalno posvete trenzima kako se slična izdanja ne bi ponovila onda kada bude jako važno.

U drugoj provjeri ovog ljeta na pripremama u Sloveniji: Olimpija - Crvena zvezda 3:0 (2:0), uz dva penala za Slovence i jedan oprošten crveni karton golmanu Zvezde Bobanu Bajkoviću.

Strijelci su bili Anej Lovrenčić s bijele tačke u desetom i Andraž Šporar iz igre četiri minuta kasnije i Nikola Nikezić u 89. minutu. Lovrenčić je u 17. minutu propustio priliku da novim pogotkom sa penala samo pogorša stvari po ekipu Roberta Prosinečkog, koja je previše mekano ušla u meč, a kada se "stegla", bilo je kasno za povratak.



Crvena zvezda gubila je na Stožicama 2:0 u 14, a moglo je lako da bude i 3:0 u 17. minutu samo i isključivo zbog toga što su zeleno-bijeli ovu utakmicu shvatili skoro kao takmičarsku, a crveni prije svega kao prijateljsku, onoj u "kojoj rezultat nije imperativ".

Katastrofu prije 20. minuta je spriječio samo Anej Lovrenčić, koji je drugi penal za Olimpiju na utakmici izveo tako da je prebacio prečku.

Prije toga, prostom, čvrstom, igrom bez driblinga i komplikovanja, slovenački tim stigao je do dva gola prednosti. Oba su "pala" na identičan način - gubitkom posjeda lopte na polovini terena. Prvo je to u 10. minutu uradio Darko Lazović, a potom Miloš Dimitrijević.



Poslije Lazovićevog kiksa, Dalibor Radujko je "na keca" izbacio Davora Škerjanca u prostor iza Jovana Krnete i Nikole Mikića, "devetka" zeleno-bijelih predriblala je Zvezdinog golmana Bobana Bajkovića, koji je srušio rivala i za to dobio samo žuti karton, jer se radilo o prijateljskoj utakmici.

Penal je, ipak, bio neminovan, a sa bijele tačke siguran je bio Lovrenčić - 1:0, a nisu se ni oznojali jedni i drugi.

Teško da jesu i četiri minuta kasnije, kada je Dimitrijević izgubio duel na 60 metara od svog gola, ali ni ta razdaljina nije bila problem za domaće, koji su se u sekundi stvorili pred Bajkovićem. Tinejdžer, 18-godišnji Andraž Šporar izbacio je iz igre Krnetu i onda sa 16 metara rutinski matirao Bajkovića, koji nije imao šanse - 2:0!

I onda još jedan penal!

U 17. minutu, u ulozi centralnog defanzivca, Mikić je srušio Roka Boskeru, a Lovrenčić ovog puta bio neprecizan iako je prevario Bajkovića.

Tu su se crvena kola zaustavila na litici, jer je ekipa Roberta Prosinečkog shvatila da je vrag odnio šalu i da bi ugled kluba mogao da bude na ispitu već na startu priprema, u prestonici Slovenije, 27. juna. Zvezdaši su počeli nešto jače da ulaze u duele, imali su i period ofanzive oko 30. minuta, ali su baš tada mogli opet da prime gol.

Šporar je za "centimetar" zakasnio na centaršut sa desne strane, a mogao je da sa pet metara samo da preusmjeri loptu u gol.

Posljednjih 15 minuta prvog poluvremena u cjelosti su pripali srpskom timu, ali bez prave završnice. Trgao se malo Lazović, Dimitrijević se bolje "nudio" za pas na sredini, Milunović je češće bio u igri, a opet je sve skoro polazilo od najboljeg na utakmici Luke Milivojevića.

Dimitrijević poslije solo prodora od 30-ak metara nije imao snage za jaču i precizniju završnicu. Poslije minijature Milivojevića i sjajnog pasa u prostor za Filipa Kasalicu, Zvezdin napadač uspio je konačno da izbegne ofsajd zamku, ušao je u duel sa golmanom Elvisom Džafićem, koji je odnio i njega, ali i loptu - međutim arbitar nije mislio da je i to penal.

Nerijetko su Beograđani bili nervozni zbog sudijskih odluka, a to se vidjelo i kada je Marko Vešović grubo faulirao Škerjanca, bilo je tu i malo gurkanja i uvreda, ali se završilo bez ozbiljne kavge. U nekoliko navrata, Evandro i Milivojević stvarali su opasne situacije pred golom Olimpije, ali su napadači Zvezde ili bili u ofsajdu ili je izostajao posljednji pas, a najbliži golu gosti su bili u 39. minutu.

Lazović je centrirao s desne strane, lopta je išla na drugu stativu, a odatle Luka Milunović nije uspio da je adekvatno udari glavom. Pokušaj je završio visoko iznad prečke. Do poluvremena, Zvezda je imala i kontru "4 na 3", ali je Dimitrijević dugo čekao s pasom u prostor, toliko da je Kasalica ponovo upao u ofsajd zamku.

Prijeko potreban bio je odmor igračima Zvezde, a na teren se nije vratio samo Vešović. Njegovu poziciju desnog beka zauzeo je Mikić, dok se prvi put od dolaska u Crvenu zvezdu Milivojević oprobao u ulozi štopera. U vez je ušao Kadu, a Kasalica i Milunović su zamijenili mesta.

Nije to značajno donijelo pomaka u ofanzivnoj, ali istumban sastav Zvezde u drugom dijelu nije ostavljao toliko prostora domaćima za kontre. Najopasnije pred Bajkovićem bilo je u 56. minutu, kada je Lovrenčić želeći da centrir umalo lobovao golmana Zvezde, koji je potom ustupio mjesto Aleksandru Kirovskom. Marko Perović je ušao umjesto Kasalice, u 67. i Veljko Simić umesto Dimitrijevića, potom i Marko Mirić koji je zamijenio Lazovića u 80. minutu.

Cijelo drugo poluvrijeme potpalo bi pod "borbeno, oštro i nerijetko prljavo, ali bez šansi" da u 88. i 89. minutu, demoralisana odbrana Zvezde nije dva puta ostavila Kirovskog na vjetrometini. Rezervista Nikezić je prvi put bio previše nonšalantan i u situaciji "1 na 1" pokušao da lobuje Zvezdinog čuvara mreže, što je ovaj lako ukrotio, ali par sekundi kasnije nije mogao ništa.

Nisu ni prešli centar, zvezdaši su ponovo izgubili loptu, Šporar je asistirao Nikeziću, a ovaj rutinski savladao Kirovskog za 3:0, tek da utisak bude još gorči!

Utakmica je počela simbolično, udarcem Marka Elznera, bivšim reprezentativcem Jugoslavije i asom Olimpije (1980-83) i Crvene zvezde (1983-87). Koji trenutak prije toga, bivša "desetka" Milenko Aćimović uručio je Prosinečkom zeleno-bijeli dres s brojem 14, u znak zahvalnosti za sve što je Robi u sezoni 2002/03 uradio kao igrač "zmajčeka".

Zvezdinom treneru je to bio pretposljednji klub u karijeri, a navijači ga nisu zaboravili pa su mu u 87. minutu skandirali: "Veliki Žuti" i "Javi se", što je Robi i uradio i zaslužio aplauz većeg dijela prisutnih na stadionu.

Oba tima imala su glasnu podršku grupa od po 300-400 navijača na sjeveru i jugu. Delije su bakljadu napravile odmah na početku utakmice, a "Green Dragons" sredinom drugog poluvremena. Pjesma nije stajala nijednog trenutka, a na poluvremenu bilo je malih čarki između Zvezdinih navijača i organa reda.

I prije utakmice, oko modernog, lijepo upakovanog Stadiona "Stožice", kapaciteta 12.000 mjesta, mogla su se vidjeti policijska vozila kako jure sa upaljenom rotacijom, što nagovještava da je bilo problema u okolini.

"U sezonu novu kreni putem stare slave", istakle su Delije na početku utakmice. Ono što su vidjeli navijači i uživo i preko TV ekrana ne može nikako da ih ohrabi. Objektivni razlozi za lošu igru jesu skori početak priprema, mali broj treninga, silazak sa planinskih 10 na ljubljanskih 30, neuigranost odbrane i "teške noge", ali Zvezda bi u svakom trenutku godine morala da izgleda daleko bolje na terenu.

Nazad na trening!

LJUBLJANA. Stadion "Stožice". Gledalaca: 4.000. Sudija: Mitja Žganc.

OLIMPIJA: Džafić - Salkić , Zarifović, Sretenović, Dalamea (od 59. Božič) - Ivelja, Radujko, Lovrečić, Baskera - Škerjanc, Šporar.

CRVENA ZVEZDA: Bajković (od 60. Kirovski) - Vešović (od 46. Kadu), Krneta, Mikić, Mladenović - Dimitrijević (od 67. Simić), Milivojević, Evandro - Lazović (od 80. Mirić), Milunović - Kasalica (od 60. Perović).

(Izvještač MONDA sa Rogle - Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC