• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladost iz Lučana napustila Superligu

Lučanci su obavestili Zajednicu Superligaša da se neće takmičiti sledeće sezone. To je verovatno spasilo Smederevo ispadanja u Prvu ligu.

 Mladost iz Lučana napustila Superligu  Izvor: MONDO

Sada je i zvanično: Mladost iz Lučana istupila je iz Superlige zbog teške finansijske situacije. Rukovodstvo kluba pre nekoliko dana demantovalo je da će doći do povlačenja iz elite, ali očigledno je da su problemi sa novcem bili nepremostivi ovog leta.

To, iako još nije potvrđeno, otvara vrata Superlige ekipi Smedereva, koja je u baražu za opstanak izgubila od Rada.

Klub iz Lučana oglasio se saopštenjem, koji je potpisao predsednik Skupštine Radič Milanković.

Između ostalog, u saopštenju piše:

"...Da FK Mladost iz Lučana zbog teške materijalno-finansijske situacije, kao i nemogućnosti da izvrši reviziju i deponovanje novčanih sredstava, istupi iz daljeg takmičenja u Meridian Superligi za takmičarsku 2008/2009. godinu.

Ovlašćuje se Upravni odbor FK Mladost da nastavi započete razgovore sa FK Borac iz Čačka, uključujući i kontakte sa potencijalnim saradnicima, radi iznalaženja tehničkih rešenja i najboljeg modaliteta za budući takmičarski status FK Mladost.

Ovlašćuje se UO da nakon obavljenih razgovora sa rukovodstvom i generalnim sponzorom FK Borac iz Čačka, uključujući i eventualna rešenja sa potencijalnim saradnicima, donese konačnu odluku o budućem statusu FK Mladost, zaključno sa 4. 7. 2008. godine, kada će iztdati i zvanično saopštenje za javnost", piše u saopštenju.

Do petka, 7. jula, kada UO Lučanaca mora da objavi rezultate pregovora sa čelnicima Borca, niko iz tog kluba ne sme da daje nikakve informacije za javnost, kada je u pitanju ova tematika.

Zamisao je da Mladost postane "mlađa sestra" čačanskog Borca, odnosno da mladi fudbaleri Borca igraju za Mladost iz Lučana.

"Preveliki zaloga je Superliga. Puna kapa je da Mladost nastavi bitisanje u Srpskoj ligi", ocenio je predsednik SO Lučani, Slobodan Jolović.

Njegova želja da Mladost 2008/2009 godine nastupi u Srpskoj ligi bi bila uslišena primenom propisa FSS, koji u članu 55, utvrđuju da "klub koji odustane od prvenstvenih takmičenja, bez obzira na do tada postignute rezultate u takmičenju, prelazi u dva ranga niži stepen takmičenja od ranga u kome je odustao od takmičenja ili u najniži stepen takmičenja, uz odgovarajuće odredbe Disciplinskog pravilnika".

To, međutim, nije bio slučaj prošle sezone kada je iz Superlige istupila Mladost iz Apatina. Taj tim je poslat samo jedan rang niže, u Telekom Prvu ligu Srbije, a kruševački Napredak izborio je status Superligaša, iako je Voždovac bio prvi klub ispod crte. Izvršni odbor FSS procenio je tada da je u interesu srpskog fudbala da Kruševljani uđu u elitu.

"Ukoliko odustane od takmičenja, Mladost ide jedan rang niže, tačnije u Prvu ligu", najavljuje generalni sekretar Zajednice Superligaša Miodrag Janković istu odluku kao prošlog leta.

"Postoji, međutim, mogućnost da se rukovodstvo kluba izjasni da nema finansijskih uslova i za to takmičenje. Oni će onda igrati u Srpskoj ligi", dodao je Janković.

Propisi određuju i kako se popunjavaju upražnjena mesta nečijim istupanjem iz lige.

"Pravo na to upražnjeno mesto ima prvi tim ispod crte, a koji ispunjava pravilnik o licenciranju, drugi uslov je da ima dobru finansijsku konstrukciju, treći sportski rezultat i četvrti da je to u interesu i za dobrobit srpskog fudbala", kažu pravila.

Nema sumnje da je to - Smederevo, klub koji je i pre osam godina sačuvao status prvoligaša odustajanjem Beograda sa Karaburme.

Ovakav razvoj situacije u Lučanima doveo je i do ostavke trenera i direktora tima Nenada Milovanovića.

"Svega mi je dosta, šta sam pretrpeo u prošloj sezoni, ne bih želeo nikome. Moram, pre svega, da vodim računa o zdravlju. A, da li ću ostati u klubu, u ovom času ne znam", izjavio je Milovanović, koji se povlači sa klupe tima.

Jedan od ljudi od kojeg u dobroj meri zavisi budućnost Mladosti je i glavni finansijer čačanskog Borca, Milenko Kostić Kole.

"Sam neću da odlučujem, ali sam spreman da pomognem. Imam i određene predloge. Ako sve bude kako treba, u Mladosti će igrati mladi igrači Borca, do 23 godine. Pored igrača, u Lučanima će biti i trener iz naših redova, što je po mom mišljenju veoma bitno. Borac neće dozvoliti da se Mladost ugasi, jer je to deo Borca", poručio je Kostić.

U Smederevu sa nestrpljenjem prate situaciju, ali su i dalje uzdržani.

"Još ne možemo da verujemo u tu vest i naravno radujemo se posle svega što se događalo prošle sezone. Po logici stvari, a valjda i propisima, nama pripada upražnjeno mesto. Ne samo da smo bili prvi ispod crte, već smo igrali i baraž sa popunu Superlige", kaže Goran Bogdanović, direktor Smedereva.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC