• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazak Prosinečkog - hronologija

Odlazak Prosinečkog - hronologija

 Odlazak Prosinečkog - hronologija Izvor: MONDO

Kada se Robert Prosinečki danas prije podne pojavio na treningu Crvene zvezde u "civilu", novinarima, koji su se tu zatekli, upalila se lampica.

Da li je ovo završetak sage legendarnog fudbalera na mjestu trenera Zvezde? Ispostaviće se da jeste. Bar u ovom, prvom mandatu, koji je trajao godinu i po dana.

Prosinečki je sa strane posmatrao istezanje i zagrijavanje igrača, potom i njihov rad sa loptom. Hrvatski trener je potom novinarima rekao da će im se obratiti nešto kasnije.

Dok je ekipa radila pod vođstvom pomoćnika i kondicionog trenra Radivoja Radakovića novinari su se suočili sa strožijom disciplinom oko klupskih prostorija od uobičajene.

Poslije dugo vremena redari su im zabranili slobodno kretanje ispred svačionice a po ulasku igrača predstavnicima medija je rečeno da prvotimci neće odgovarati na pitanja o treneru Robertu Prosinčekom.

Da situacija u klubu nije redovna pokazala je i odluka rukovodstva da mladog štopera Jovana Krnetu "skloni" od novinara poslije njegove blijede partije u meču protiv Rada (2:2).

Prosinečki je potom ispunio obećanje i obratio se novinarima. U emotivnom obraćanju saopštio je da odlazi sa mjesta trenera prvog tima Crvene zvezde.

Robert Prosinečki je 9. decembra 2010. promovisan u prvog trenera Crvene zvezde sa kojom je kao igrač ostvario velike uspjehe. Zbog nezaboravnih partija u crveno-bijelom dresu proglašen je šestom Zvezdinom zvezdom i ova činjenica je, između ostalog, bila važna hrvatskom internacionalcu kada je odlučivao o povratku u Beograd.

Iako bez trenerskog iskustva, prije Crvene zvezde, u tajne struke ulazio je asistirajući tadašnjem selektoru reprezentacije Hrvatske Slavenu Biliću. Dobio je ogromno povjerenje čelnika Crvene zvezde i podršku navijača.

Nije tajna da je imao pune ruke posla u proteklih godinu i po dana, a uspio je da sruši mnoge barijere, između ostalih i one nacionalističke. Ostrašćeni ljubitelji fudbala su na nož dočekali vijest da je Hrvat preuzeo kormilo srpskog kluba. Ni u svojoj domovini nije naišao na podršku, ali Prosinečki se nije obazirao na te stvari.

Po dolasku u Beograd rekao je da želi da Crvenoj zvezdi vrati stari šmek, da prekine dominaciju Partizana, vrati trofeje u Ljutice Bogdana i istovremeno vrati publiku na tribine. Samo djelimično je uspio da ostvari planove. Pod njegovim vođstvom crveno bijeli su osvojili samo jedan trofej - u Kupu Srbije.

Navijači će dodati i činjenicu da je Prosinečki u tri posljednja derbija tukao "vječitog rivala." Međutim, izostale su titule u domaćem prvenstvu, odnosno rezultati na inostranoj sceni.

Krajem prošle sezone, Zvezdu je uzdrmao štrajk fudbalera, prvi u istoriji. Prosinečki je tada stao uz igrače, što je naljutilo čelnike kluba. Prema obavještenim izvorima u beogradskom klubu, malo je nedostajalo da Prosinečki već tada spakuje kofere.

Imao je ugovor do ljeta 2013. godine.

Prosinečki je najveće uspjehe u igračkoj karijeri postigao upravo u dresu Crvene zvezde (1987-1991. godine) osvajajući titulu prvaka Evrope i Interkontinentalni kup. Poslije Crvene Zvezde, Prosinečki je igrao za Real Mardid, Ovijedo, Barselonu, Sevilju, Dinamo Zagreb, Standard Lijež, a igračku karijeru završio je u Portsmutu.

Kao potencijalni nasljednik Roberta Prosinečkog nezvanično se pominje Aleksandar Janković, aktuelni selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije (igrači do 21 godine). U slučaju da se ove spekulacije potvrde Jankoviću bi to bio drugi povratak za kormilo Crvene zvezde.

Prvi put je bio šef stručnog štaba crveno-bijelih 2007. godine, pošto je ostavku na mjesto trenera podnio Milorad Kosanović. Mladi stručnjak se u klubu zadržao do jula 2008. godine kada mu je Uprava kluba uručila otkaz zbog nezadovoljavajućih rezultata. Zvezda je tu sezonu završila bez ijednog osvojenog trofeja.

Janković (40) je trenersku karijeru počeo kao pomoćnik Slavoljuba Muslina i u toj ulozi bio je u Crvenoj zvezdi, ukrajinskom Metalurgu, bugarskom Levskom, belgijskom Lokerenu i ruskoj Lokomotivi.

Janković je bio i pomoćnik selektora mlade reprezentacije Srbije Miroslava Đukića na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine 2007. u Holandiji, kada je srpski tim zauzeo drugo mjesto.

U novembru 2010. godine Janković je izabran za selektora mlade reprezentacije Srbije.

(M. Š. - S. G. - P. V. - MONDO/foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC