• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orlići: Provjerene snage za finiš

Selektor mlade selekcije Srbije saopštio spisak za kvalifikacione mečeve za EP protiv Danske i Makedonije.

  Orlići: Provjerene snage za finiš  Izvor: MONDO

Aleksandar Janković je u četvrtak uveče bio u ulozi trenera prvog tima Crvene zvezde, a samo 12 sati kasnije pojavio se pred novinare beogradskih medija u ulozi selektora mladog tima Srbije (igrači do 21 godine).

Dakle, za pola dana, Janković je morao da skine tužan izraz lica, poslije eliminacije Zvezde iz Lige Evrope, i da se "resetuje" i stavi u ulogu selektora mlade reprezentacije. Priznaćete, nimalo zahvalna stvar, ali Janković je sam to izabrao, uz blagoslov Fudbalskog saveza Srbije i dogovor sa Zvezdom.

Janković sjedi na dve stolice, vjerovatno nije ni spavao poslije sinoćnje šokantne utakmice Bordo - Zvezda, a treba pritom da pripremi ekipu, prije svega psihološki za meč protiv niškog Radničkog u nedjelju u 4. kolu JSL. A pritom i da misli na mladi tim Srbije, koji završava kvalifikacije za EP i na dobrom je putu da ih nazovemo uspješnim.

Ali, za divno čudo, Janković je došao osvježen i raspoložen na konferenciju za novinare na Terazijama.

"To je život, danas je novi dan", rekao je Janković.

Pred mladom selekcijom Srbije je finiš kvalifikacija za EP koje će naredne godine biti održano u Izraelu, a srpski tim je na dobrom putu da osvoji prvo mjesto u grupi i samim tim izbori baraž za plasman u završnicu Evropskog šampionata.

Prvo Danska (7. septembra u Alborgu), pa onda Makedonija (10. septembra u Kruševcu). Srbija ima dva boda više od Danske i sve drži u svojim rukama.

"Računica je jasna. Ne razmišljamo o naredna dva meča kao o dve meč lopte, već na 90 minuta, pa novih 90 minuta. Idemo u Dansku sa jasnom idejom da pobijedimo i obezbijedimo prvo mjesto", rekao je Janković.

Selektor nije ništa radikalno promijenio u odnosu na dosadašnji tim, koji dobro gura u kvalifkacijama. Ipak, neće moći da računa na Darka Lazovića, koji je igrama u Crvenoj zvezdi (pogotovo u revanšu protiv Bordoa) i u prijateljskoj utakmici protiv Moldavije pokazao da može da bude igrač preokreta i igrač na kojem se može bazirati taktika.

Ali, Jankovića ne brine Lazovićeva prekomanda u A tim. Ne, kaže da je srećan što je broj mladih igrača koji dobijaju priliku u seniorskom timu.

"Šta da radimo, moramo da se 'prepakujemo'. Sada nam je probojnost po bokovima malo smanjena. Ali, moja je sreća što broj igrača raste u A timu. Sticajem okolnosti, otkako sam selektor mladog tima Srbije, sarađivao sam sa nekoliko selektora. Kod Pižona je bio jedan igrač (Luka Milivojević), pet kod Radovana Ćurčića, a sada kod Siniše Mihajlovića čak osam. To i jeste osnovni cilj mlađih selekcija da uvijek budu na raspolaganju A timu i uvijek će biti onako kako se pita A tim. A ovaj tim je uz to napravio i rezultat", istakao je Janković.

Na spisku selektora je jedno novi ime - Nikola "Džigi" Ninković iz Partizana. Poziv Ninkoviću Janković je objasnio riječima da je to stimulans i nagrada za mladog momka koji dugo igra na visokom nivou, što u Partizanu, što u omladinskoj selekciji.

Pojedini igrači koji su na spsiku ne igraju u svojim klubovima. To se, prije svega, odnosi na kapitena "orlića" Slobodana Medojevića koji je član njemačkog Volfsburga. Ali, Janković ima obrazloženje.

"On prolazi specijalan tretman u Volfburgu i kod trenera Feliksa Magata koji nove igrače podvrgava dužem periodu adaptacije. Medojević nije igrao šest mjeseci, ali njegov status u klubu se lagano popravlja. sačekaćemo da vidimo šta će se dešavati u ovoj polusezoni, ni pozajmica nije isključena. Meda je kapiten srpskog tima i nije prvi koji prolazi kroz težak period i on, kao i svi igrači, zaslužuje podršku. Pomenuću slučaj Krstičića, kome se sada svi dive zbog igara u Sampdoriji, a i on jedno vrijeme nije igrao, pa je pozivan u nacionalni tim", rekao je Janković.

Slično se odnosi i na golmana Crvene zvezde Marka Dmitrovića.

Srpski tim će se okupiti 3. septembra u Staroj Pazovi, a odmah po okupljanju seli se u Novi Sad, gdje će se pripremati za meč sa Danskom. U toj utakmici Janković ne može da računa na vezistu Zvezde Luku Milivojevića koji ima parne žute kartone, a pod znakom pitanja je i Vuk Mitošević iz Vojvodine, koji je imao određenih zdravstvenih problema. Ali, obojica će biti uz ekipu i putovati u Dansku.

"Želim da svi budemo zajedno, jer je tako bilo u prethodnih godinu i po dana i ovo je zaista jesmo tim", rekao je Janković.

Za kratko vrijeme Jankoviću se dogodilo mnogo toga. Morao je brzo da reaguje na ponudu Crvene zvezde, odmah potom dvomeč sa Bordoom u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

"Ja uvijek radim jednu po jednu stvar, jer moram da budem skoncetrisan na ono što dolazi. Bila mi je velika želja da završim kvalifikacioni ciklus sa ovim momcima, jer smo stvorili tim koji pobjeđuje, koji prije svega poštuje sebe i svoj rad i sada drži sve u svojim rukama. Nisam želio da ih iznevjerim i nisam mogao da dođem pred njih i kažem im da više nisam selektor", rekao je Janković.

Upitan da li to znači da neće voditi mladi tim na Evropskom prvenstvu, naravno, pod uslovom da se Srbija plasira na takmičenje, Janković je odgovorio:

"Čekajte da prvo dođe baraž, onda ćemo pričati kako dalje. Ustvari, prvo je na pameti meč sa Danskom, pa sa Makedonijom. Baraž je bio prvi cilj koji je postavljen i sada smo na 90 minuta od tog cilja".

SISTEM KVALIFIKACIJA: U baraž će se plasirati pobjednici 10 kvalifikacionih grupa i četiri najbolje drugoplasirane. Žrijeb za baraž biće 14. septembra, a baraž utakmice biće odigrane u oktobru. Na Evropsko prvenstvo će se plasirati sedam pobjednika baraž utakmica + Izrael, kao domaćin takmičenja.

Upitan da li će možda pozvati nekog novog igrača ako pobijedimo Dansku, jer bi onda susret sa Makedonijom bio, gotovo, revijalnog karaktera, Janković se brecnuo i odgovorio:

"Svaki meč je važan i svaki bod je važan. Na osnovu rezultata iz prethodna tri ciklusa, uključujući ovaj određuju se nosioci baraža. Uz to, Makedonija nam je dužnik i hoćemo da joj se revanširamo, a i ja ne pozivam igrače da bih nekome učinio plezir, već zato što mislim da neko zaslužuje poziv".

Na spisku za mečeve protiv Danske i Makedonije su:

Golmani: Branimir Aleksić, Aleksandar Kirovski i Marko Dmitrović

Odbrana: Nemanja Gudelj, Marko Petković, Slobodan Medojević, Aleksandar Pantić, Miloš Kosanović, Filip Mladenović i Milan Rodić

Sredina terena: Vuk Mitošević, Miloš Jojić, Saša Marković, Nenad Krstičić, Filip Malbašić, Luka Milivojević i Nikola Ninković

Napad: Nemanja Kojić, Đorđe Despotović, Luka Milunović i Ognjen Mudrinski.

(P. Vujić - MONDO; foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC