• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za početak - bod!

"Nula" na Hempdenu! I to poslije dramatičnog kraja utakmice u kojoj je mogla da pobijedi i Srbija, ali i Škotska. Na kraju "nikom ništa".

  Za početak - bod!  Izvor: MONDO

Srbija je krenula s bodom.

Ni tamo, ni 'vamo.

Činjenica je da će se malo reprezentacija radovati pobjedi na Hempden Parku u Glazgovu tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, ali utisak je i da je reprezentacija Srbija mogla da ih uzme ove subote, 8. septembra.

U prvoj utakmici Grupe A: Škotska - Srbija 0:0.

Borbena i tvrda utakmica dve reprezentacije dijametralno suprnotnog shvatanja fudbala završena je bez da su se tresle mreže, a u "neurotičnom" finišu, Srbija je mogla i da pobijedi i da izgubi.

Prvo je u 91. minutu na pas Zorana Tošića, rezervista Dušan Tadić istrčao sam pred Alana Mekgregora, šutirao desnom, ali je sjajni golman domaćih uspio da preusmjeri taj šut u korner, a potom mu je u narednom minutu Vladimir Stojković oteo epitet igrača utakmice.

Treći put na meču, golman Srbije spriječio je pogodak domaćih. Takođe rezervista Džordan Rouds šutirao je u padu, iskosa sa desne strane, ali je Stojković uspio da ukroti udarac i sačuva bod prije nego što je korektan, ali plašljiv sudija Eriksen iz Švedske zviždukom upisao po "keca" rivalima, veče nakon što je Hrvatska pobijedila Makedoniju, a Belgija slavila u Velsu.

Reprezentacija Srbije počela je kvalifikacije za Mundijal na škotskom fudbalskom svetištu - Hempden Parku u Glazgovu, pred svih 50.000 gledalaca. Sastav bez klasičnog napdača sve do ulaska Dejana Lekića u 83. minutu bio je pravnopravan rival, sa opasnim namjerama i bez opasne realizacije.

Siniša Mihajlović svjesno je ostavio taktičke zamisli na terenu poslije treninga u petak uveče, dao domaćinima lažni trag, a potom izveo potpuno iznenađujuć sastav, koji niko nije očekivao. Igrao je sa četvoricom defanzivaca i šestoricom vezista, u postavi u kojoj je mladi Filip Đuričić "glumio" napadača, sa Darkom Lazovićem i Tošićem po bokovima.

Poslije svega viđenog, utisak je da se takav Mihajlovićev potez pokazao kao ispravan, u trenutku kada ljetna potraga za ubojitim napadačem nije urodila plodom. Ako ga već nije našla, probala je Srbijao bez njega i da je bila prisebnija u nekoliko navrata mogla je da se raduje pobjedi.

Sa šestoricom u vezi, Srbi su ostavili inače tehnički nedorađenim Škotima malo prostora za manevar, a pokretljivost Lazovića, Tošića, Đuričića i Ninkovića znala je da čini nervoznim domaći tim. Konačan udarac nisu im zadali, a najbliži tome bio je Tadić na ulasku u nadoknadu vremena.

Mladi napadač morao je tada preciznije da šutira. Bio bi junak, a ovaj izvještaj izgledao bi bitno drugačije. Baš kao i naredni meč našeg tima, već u utorak u Novom Sadu protiv Velsa.

Ovako, Srbija je već u situaciji da nešto mora - da pobijedi Velšane!

Počelo je s velikom potrošnjom energije s obje strane, a prva je priprijetila Srbija. Aleksandar Kolarov postigao bi fantastičan gol iz slobodnog udarca, da na golu domaćih nije bio Mekgregor. Nevjerovatnom intervencijom, čuvar mreže domaćih zaustavio je udarac srpskog asa koji je išao "tik" uz stativu. Igrao se sedmi minut.

Deset minuta kasnije umalo da Srbija kontrom isječe inicijativu domaćih, Darko Lazović je sjajno "izbacio" Filipa Đuričića na levo krilo, odakle je mladi dribler uputio nešto jači pas ka Zoranu Tošiću, koji nije uspio da uđe u gol šansu.

Tako su Srbi malo "otjerali" Škote od Vladimira Stojkovića. Oni su za 14 minuta igre izveli već bili pet kornera i dva "skraćena" kornera.

U 22. minutu Srbija je mogla "glatko" da primi gol i to na "glupost". Kolarov je imao razloga da se buni kod pomoćnog sudije zbog dosuđenog faula koji nije postojao, ali to nije smio da radi iako je bio u pravu. Škoti su na brzinu izveli slobodan udarac i Robert Snodgras se umuvao u šesnaesterac gdje je trebalo da stoji lijevi bek Srbije...

Snodgras je sam pred Stojkovića i šutirao iskosa, ali je golman mirno tijelom "skratio" ugao i preusmjerio loptu u korner, posle kojeg je Stiven Nejsmit umalo na "drugoj" stativi pogodio glavom između Branislava Ivanovića i Srđana Mijailovića.

Poslije pola sata igre Srbi su izveli lijepu akciju, ali je Aleksandar Ignjovski odigrao potez više na desnom krilu, pa je uslijedila kontra domaćih, koju je sudarom tijelo o tijelo zaustavio Matija Nastasić. S obzirom na to da je Alan Haton prvi stigao do lopte, Eriksen je s pravom pokazao žuti našem igraču, ali se pred kraj poluvremena "debelo" ogriješio o srpski tim.

Surov start Hatona s dve noge, malo na loptu, malo na Miloša Ninkovića, Eriksen nije kaznio ni žutim kartonom.

U međuvremenu, umalo da Stojković i Nastasić naprave katastrofu. Loše su kombinovali pred svojim golom i izgubili loptu, što domaćini nisu kaznili, jer je Keni Miler pokušao nešto između šuta i centaršuta.

U 44. minutu - moglo je da bude 0:1!

Nastasić je dugom loptom preselio težište igre u šesnaesterac domaćih, Đuričić se domogao lopte i na ivici šesnaesterca uposlio Lazovića, koji je lukavo šutirao ka "prvoj" stativi, ali je Mekgregor uspio nekako da zaustavi šut i spreči vođstvo Srbije u "najgorem trenutku" po Škote, kako se to obično kaže.

Drugo poluvrijeme počelo je "štiklom" Ninkovića i potom nekontrolisanim udarcem Tošića, koji je iskosa sa desne strane završio u - autu! Potom je Snodgras dobio samo žuti karton za udaranje Kolarova laktom u lice, na šta se nadovezala "intervencija" Hatona rukom na dribling Lazovića. Ponovo bez opomene za desnog beka Aston Vile...

U 50. minutu izveli smo prvi korner i bilo je "gusto" pred Mekgregorom, a pet minuta kasnije, poslije akcije sa Kolarovim, šutirao je Ignjovski metar pored gola. Blagu inicijativu naših, prekinuo je deseti korner domaćih, koji su se odlučili za akciju i bilo je izuzetno opasno!

Morison je lob pasom izbacio Milera pred Stojkovića, a naš golman sjajno pratio akciju i potpuno tijelom zaklonio svoj gol, pa je centarfor Škotske mogao samo da pogodi - Stojkovića! Poslije ove akcije Mihajlović je iz igre izvukao Lazovića, a ubacio Dušana Tadića. Bila je to druga izmjena u timu "orlova", jer je već na poluvremenu Ljubomir Fejsa zamijenio Srđana Mijailovića.

I onda šansa utakmice za Kolarova, sve do opisane akcije Tošića i Tadića! Veliku sreću imali su Škoti tada. U 62. minutu, Tadić je s levog krila pronašao Kolarova na ivici šesnaesterca, koji je u punom trku tukao u dalji ugao, ali je lopta prohujala nekoliko centimetara pored stative Mekgregora...

Uzdah olakšanja začuo se na Hempdenu.

Potom prolomio se uzdah olakšanja širom domova u Srbiji i svijetu, u kojima žive naši ljudi. Tošić i Fejsa izgubili su loptu na 40 metara od gola, usledila je munjevita kontra, ali utrčavanje Nejsmita sa lijevog krila iza leđa Ivanovića nije donijelo 1:0, već nešto što nije ličilo ni na šut, ni na centaršut.

Iako bez konkretne završnice, bila je to najopasnija akcija domaćeg tima na meču, poslije čega je uslijedila desetominutna inicijativa "orlova". Nažalost - jalova.

Sabili su Srbi Škote na njihovu polovinu, ali u nekoliko dobrih situacija, nije bilo fudbalski rečeno "finog pasa", pa su se momci Krejga Livajna spontano oslobodili defanzive i vratili težište igre na polovinu terena.

Tu se i igralo sve do isteka 90. minuta, kada su strepili i jedni i drugi.

Mlad i fizički inferioran sastav Srbije izborio se sa stilom igre domaćeg tima, koji je ragbi tehnikom prebacivao loptu pred Stojkovića. Vrlo prosto, tokom svih 90 minuta, igrali su Škoti: duga lopta, "uvaljivanje" napadača u tijelo čuvara pred skok duel i nemoćno izbijanje naših defanzivaca u aut.

I tako - metar po metar, sve dok lopta ne stigne u "crvenu zonu", a onda centaršut.

Jednobrazno, prozirno, ali teško za osujetiti. Osujetili smo to najviše zahvaljujući sjajnoj defanzivnoj liniji u kojoj je briljirao Milan Biševac. Naprijed, mogli smo više. I moraćemo već za tri dana na "Karađorđu".

GLAZGOV. Hempden Park. Gledalaca: 50.000. Sudija: Eriksen (Švedska).

ŠKOTSKA (4-1-4-1): Mekgregor - Haton, Vebster, Bera, Dikson - Koldvel - Snodgras (od 69. Forest), Morison (od 81. Maki), Adam, Nejsmit - Miler (od 81. Rouds).

SRBIJA (4-2-3-1): Stojković - Ivanović, Biševac, Nastasić, Kolarov - Ignjovski, Mijailović (od 46. Fejsa) - Ninković, Lazović (od 58. Tadić), Tošić - Đuričić (od 83. Lekić).

Prvi put u istoriji sastali su se Škotska i samostalna Srbija. Kao Jugoslavija u zaostatku za pobjedu u duelima sa Škotima. Oni imaju dve, mi jednu, uz pet remija.

GRUPA A:

Škotska - Srbija 0:0

U petak:

Hrvatska - Makedonija 1:0 (0:0)
/Jelavić 69'/

Vels - Belgija 0:2 (0:1)
/Kompani 42', Fertongen 83'/

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC