• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: 100. derbi Sarajeva, Borac na "Policama"

Predstojeće 12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine obiželježiće sarajevski derbi, jubilarni 100. po redu. Banjalučani na teškom ispitu u Trebinju.

 BiH: 100. derbi Sarajeva, Borac na "Policama" Izvor: MONDO

Sarajevo i Željezničar poravnati na vrhu tabele dočekuju gradski derbi koji bi vrlo lako mogao da odluči jesenjeg šampiona BiH.

Možda zbog te činjenice trener Želje Amar Osim u petak je na konferenciji za novinare odlučio da spusti "tenzije".

"Utakmica k'o utakmica. Igra se za tri boda i mi ćemo se tako i ponašati. Došli smo u fazu da smo prevazišli stanje na osnovu kojeg moramo da zavisimo o jednoj utakmici", izjavio je Osim uoči subotnjeg meča na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" (20 h).

Osim je dodao da glupost može da odluči derbi.

"Znamo da bi eventualnom pobjedom puno dobili. Pobjeda bi nam donijela jesenju titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Ekipe su izjednačene. Iako bi remi više nama odgovarao nećemo se postaviti na taj način, odnosno nećemo igrati na bod".

Željin šef struke je dodao da se sjeća kada je kao trener posljednji put pognute glave napustio "Koševo".

"Poražen sam 2002. godine u finalu Kupa BiH. A, u prvenstvu? Nikada. Pobijedio sam na Koševu jednom, 2001. godine kada smo slavili s 3:0".



U bordo taboru vlada veliki optimizam pred 100. okršaj sarajevskih rivala.

Trener Sarajeva Dragan Jovi već se odlučio za prvi tim i vjeruje u osvajanje tri boda.

"Sastav je uglavnom poznat. Biće skoro isti kao u Gradačcu protiv Zvijezde. Sastaju se dvije najbolje ekipe i nadam se da će biti jednaki komentari kao i sa prošlog derbija kada je bilo 2:2", rekao je Jović.

"Cij nam je jasan, a to su tri boda. Igramo pred svojim navijačima. Imamo kvalitet da svoj cilj ostvarimo. Ukoliko neko pobijedi u subotu to ne znači da će doći do konačnog cilja - titule, samo će biti bliži jesenjem naslovu".

Sarajevo na trofej čeka od 2007. godine, a Željezničar je u tom periodu osvojio dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine i dva Kupa. Zbog toga, Jović kaže da je njegova ekipa pod većim pritiskom, ali vjeruje da bordo tim može osvojiti tri boda.

"Istina je, mi smo pod većim pritiskom. Osnovni razlog za to je što je Željo osvojio nekoliko trofeja posljednjih godina, a mi apstiniramo i zbog toga smo pod većim pritiskom. Ipak, ja vjerujem u ovu ekipu i želja kod igrača je velika, tako i da razumijem neke njihove izjave u kojima najavljuju pobjedu. Učinili smo sve da pokušamo smanjiti pritisak kod ekipe, a da li smo uspjeli vidjećemo sutra", dodao je Jović i podvukao da remi odgovora samo Želji.



Pored Koševa, veoma interesantno će biti i u Trebinju, gdje Borac nikad nije pobijedio u prvenstvenoj utakmici.

Leotar je od crveno-plavih gubio samo u Kupu BiH i to je podatak koji će predstavljati dodatni motiv za ekipu Slobodana Starčevića, koja je prekinula štrajk zbog neisplaćenih obaveza.

"Utakmice između Leotara i Borca su uvijek bile na visokom nivou. Trebinjci ove sezone imaju problem domaćih mečeva, jer su neplanirano izgubili neke bodove. Međutim, znamo da se za njih vezuje epitet ‘domaćinska ekipa’, što nam dodatno otežava posao ako želimo da ostanemo neporaženi. Protekle sedmice smo imali određenih problema u organizaciji rada, ali pokazali smo jedno zajedništvo i da djelujemo kao tim u svim situacijama. Iskreno se nadam jednoj dobroj fudbalskoj predstavi i pozitivnom rezultatu", istakao je Starčević.

Trebinjac u redovima Borca Branislav Krunić najbolje poznaje prednosti i mane Borčevog subotnjeg rivala.

"Očekuje nas vrlo teško gostovanje. Ako znamo da smo u četiri prvenstvene utakmice zabilježili isto toliko poraza onda se uloga favorita mora pripisati domaćinu. Međutim, naša ‘pas’ igra bi trebala doći do izražaja na njihovom terenu, koji je izuzetno kvalitetan u ovo doba godine, i ako budemo ostvarili veći posjed lopte onda će kao plod takvih akcija da se stvaraju i prilike pred njihovim golom. Realizacija nam je zakazala u meču protiv Veleža, a u subotu je prilika da popravimo taj segment igre", naglasio je Krunić.

Trener Borca je na kraju dodao da atmosfera u ekipi nijednog trenutka nije bila narušena i da su igrači zadovoljni što im je riješen određen dio dugovanja. Na put nisu krenuli Aleksandar Radulović i Vule Trivunović zbog žutih kartona, dok su svi ostali spremni da odgovore zahtjevima izuzetno važnog susreta.

Utakmica na stadionu Police počinje u 13.30 časova uz direktan TV prenos na BHT 1, a sudiće ju Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva, sa pomoćnicima Edinom Imamovićem (Sarajevo) i Davorom Beljom (Mostar).

Trećeplasirani tim prvenstva, SLavija iz Istočnog Sarajeva gostovaće Olimpiku i prema tvrdnjama trenera sokolova Vlade Čapljića tražiće tri, a biće zadovoljna i bodom na Otoci.

U ekipu Slavije se nakon odrađenih kazni vraćaju napadač Dejan Rašević i ofanzivni vezista, Zoran Kokot.

"Mi ćemo i u ovom meču da napadanemo protivnika, jer samo napadom mi možemo da dođemo i do željenog rezultata", rekao je Kokot.



Parovi 13. kola Premijer lige BiH

Subota (13.30 h)

Velež - Zvijezda
Rudar -Radnik
Gradina - Zrinjski
Olimpik - Slavija
Široki Brijeg - Travnik
Leotar - Borac
Sarajevo - Željezničar (20 h)

U nedjelju (13.30 h)

GOŠK - Čelik

TABELA: Sarajevo 26, Željezničar 26, Slavija 21, Zrinjski 19, Borac 19, Olimpik 16, Rudar 16, Leotar 15, Široki Brijeg 15, Travnik 12, Čelik 12, Zvijezda 11, Velež 11, GOŠK 9, Radnik 9, Gradina 3.

(MONDO, foto: Klix)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC