• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zlatna lopta" ostaje kod Mesija!

Napadač Barselone i reprezentacije Argentine četvrtu godinu zaredom proglašen najboljim fudbalerom svijeta.

 "Zlatna lopta" ostaje kod Mesija! Izvor: MONDO

Lionel Mesi je u glasanju za najbolje u 2012. godini pobedio Portugalca Kristijana Ronalda iz Real Madrida, kao i saigrača iz Barselone, Španca Andresa Inijestu, koji je zauzeo treće mjesto.

Glasali su selektori i kapiteni reprezentacija zemalja članica FIFA, kao i odabrani novinari iz cijelog svijeta.

Za Mesija se izjasnilo 41,60 odsto anketiranih, za Ronalda 23,68, a njih 10,91 odsto smatra da je bez premca bio Inijesta.

Mada je sam Argentinac priznao da je "imao i boljih godina od ove", njegove majstorije očigledno su ostavile jači utisak na glasače od timskih dostignuća dvojice konkurenata.

Dobio je manje glasova nego 2011. godine (47,88 odsto), dok je Ronaldo vrlo malo napredovao u odnosu na prethodni izbor (21,60).

Mesi, za razliku od 2011, nije osvojio Ligu šampiona. Nije osvojio ni Primeru, niti je sa Argentinom bio uspješan na prvenstvu Južne Amerike (ispali u četvrtfinalu, kao domaćini).

Ronaldo mu je sa Realom preoteo titulu prvaka Španije, dok je Inijesta kao glavni adut imao odbranjenu titulu evropskog šampiona sa Španijom.

Nasuprot njima, Barsin mađioničar je u 2012. osvojio samo Kup kralja i postao svjetski rekorder sa 91 pogotkom u kalendarskoj godini (79 za klub i 12 za nacionalni tim).

"Ovo je čak i za mene nevjerovatno. Dobio sam četvrto priznanje zaredom i šta mogu da kažem? Samo da zahvalim mojim sjajnim drugarima i kolegama iz Barselone. Andres, sjajno je trenirati i igrati sa tobom", obratio se Mesi prisutnima u Cirihu.

"Ne smijem da zaboravim ni drugove iz reprezentacije Argentine, sve trenere i članove stručnih štabova. Dugujem mnogo prijateljima i porodici, svojoj supruzi, sinu i Bogu", dodao je on.

Trener godine je Visente Del Boske (34,51 odsto glasova), osvajač Evropskog prvenstva sa selekcijom Španije.

On je trijumfovao ispred stratega Reala Žozea Murinja (20,49) i Đosepa Gvardiole (12,91), koji je u prvom dijelu godine vodio Barselonu.

Najboljom fudbalerkom proglašena je Amerikanka Ebi Vombah, najbolji gol dao je Slovak Miroslav Štoh iz Fenerbahčea, dok je nagrada za fer-plej pripala Fudbalskom savezu Uzbekistana.



FIFA proglašava fudbalera godine od 1991, s tim da je ta nagrada od 2010. spojena sa "Zlatnom loptom" magazina "Frans fudbal" (1956-2009) i od tada se zvanično zove "FIFA Zlatna lopta".

Bez obzira na to ko je organizovao glasanja i kako su se nagrade zvale, nijedan fudbaler prije Mesija nije dobio četiri najveća individualna priznanja. Posebno ne četiri zaredom!

Zinedin Zidan i Ronaldo po tri puta su bili FIFA fudbaleri godine, dok su Johan Krojf, Mišel Platini i Marko van Basten po tri puta dizali u vis trofej "Frans fudbala" (igrači van Evrope ušli su u konkurenciju tek 1995).

Mesi je pored 91 gola zabilježio i 22 asistencije, a uz to imao više utakmica na kojima je bio makar dvostruki strelac (31), nego onih na kojima nije zatresao mrežu (22).

Najbolji na svijetu po deseti put u posljednjih 12 godina dolazi iz španske Primere, koja je 2012. dala kompletan idealni tim svijeta, u izboru FIFPro.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC