• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Kako sa Kaduom, Mikićem i Simićem?

Generalno, praksa u fudbalu je da igrači koji se nalaze na nekoliko mjeseci od isteka ugovora, a ne žele da produže saradnju, budu sklonjeni sa strane

 ZVEZDA: Kako sa Kaduom, Mikićem i Simićem? Izvor: MONDO

Fudbaleri Crvene zvezde počeli su pripreme za prolećni dio sezone u srijedu 9. januara, po "ciči" zimi.

Tako će biti sve do subote i leta u Antaliju, u toplije krajeve. Upravo će spisak putnika u Tursku biti i pokazatelj na koga će sa inicijalnog spiska od 35 igrača računati trener Aleksandar Janković.

Do tada, mladi stručnjak odbio je javno da "prekrsti" bilo koga iako je jasno se među igračima koje je izveo na trčanje u srijedu u 11 časova nalaze i neki potpuni autsajderi za mjesto u takmičarskoj ekipi, poput Stevana Reljića (često pozajmljivanog u posljednje vrijeme) ili Igora Mijovića (igrača koji je od 2003. u klubu, ali samo po slovu ugovora).

Dok je sasvim izvjesno da u klubu neće ostati jedan od četvorice golmana, Marko Dmitrović, kojem ugovor ističe 31. januara, pitanje je šta će biti sa trojicom igrača kojima ugovori ističu za šest mjeseci i koji već sada mogu da potpišu bez obeštećenja za neki novi klub, a potom ili odigraju ili sačekaju jun, pa odu "za džabe".

To su Kadu Mendeš, zamjenik kapitena Nikola Mikić i mladi talenat Veljko Simić, kojeg je ljetos Robert Prosinečki poveo na Roglu, a sada Janković uvrstio na širi spisak prvotimaca.

U principu, nepisano pravilo u klubovima, pa i Crvenoj zvezdi, glasi da igrač koji se nalazi na šest mjeseci od isteka ugovora (a, tako je od uvođenja Bosmanovog pravila) ne treba da bude u takmičarskom pogonu. Po principu: "Ne želiš novi ugovor? Ne možeš da budeš prvotimac..." Tako razmišlja klub, najčešće, ne želeći da razigrava i zavisi od igrača koji će uskoro biti potpuno slobodan u izboru nove sredine, pa tako i nema neophodnu dozu odgovornosti prema dresu koji nosi.

Na neki način, bio bi presedan ukoliko bi se Kadu, Mikić i Simić posmatrali drugačije.

U Crvenoj zvezdi, saznaje MONDO, to žele da riješe u najskorije vrijeme, pa će trojici fudbalera ponuditi produžetak saradnje i ostaviti određeni rok da se o toj ponudi izjasne. Da li će taj rok biti subota i put u Antaliju ili ne, ostaje da se vidi.

Sa ostalim fudbalerima situacija je jasna po pitanju ugovora, osim u slučaju Nikole Maksimovića. Stvar je kod njega prilično zamršena još od kada je prethodna Uprava panično tražila novac za UEFA licencu, koji je pronašla kod menadžera Pinija Zahavija, a on pozajmicu (sa kamatom koja je za pola godine narasla za 200.000 evra) uslovio i učešćem u prodaji reprezentativnog štopera.

Sve to, u kombinaciji sa izuzetno nesigurnim, neki bi rekli i neodgovornim igrama Maksimovića u finišu jesenjeg dijela prvenstva, uzdrmalo je do skoro sigurne pozicije Užičanina u klubu. On se u srijedu pojavio na treningu i radio kao da je sve u savršenom redu.

Njegov menadžment radio je i radi na Maksimovićevom angažmanu u inostranstvu, ali nije nemoguće da on i na proljeće bude igrač Crvene zvezde. Aktivan ili ne? Odlučiće Janković u dogovoru sa sportskim direktorom Zoranom Stojadinovićem i predsjednikom Draganom Džajićem. Ipak, jedno stvar ne bi trebalo smetnuti s uma, a to je da Zvezda ipak mora da proda Maksimovića jednog dana, a da to vjerovatno neće moći da uradi ukoliko on ne bude igrao.

Gurnut u rezervnu postavu, Maksimović nikako neće moći da dostigne tržišnu cijenu kojom bi Zvezda a) povratila uložen novac od njega, b) isplatila ugovoren procenat Slobodi, c) vratila Zahaviju pozajmicu od oko 750.000 evra (bez kamate), d) zaradila...

Na spisku od 35 igrača, već smo rekli, nalaze se od ranije precrtani igrači poput Reljića i Mijovića, ali i vraćeni "klinci" sa pozajmica poput Ognjena Ožegovića, Petra Đuričkovića i Filipa Stojkovića.

Za Stojkovića je velika šansa situacija oko Mikića i potencijalno upražnjavanje pozicije desnog beka. MONDO saznaje da će nekolicina mlađih igrača, računajući i Stefana Čikića, Vukana Savićevića, Stevana Lukovića, Đuričkovića, Ožegovića, Stojkovića, možda i Jovana Krnete, biti proslijeđena klubovima u kojima bi mogli da igraju standardno i tako stiču neophodno iskustvo, ali i da će ponajbolji iz ove grupe svakako dobiti priliku u prvom timu.

Broj onih sa takmičarskim minutima u Crvenoj zvezdi ovog proljeća zavisiće i od eventualnih odlazaka, a našem portalu potvrđeno je da na dan: srijeda, 9. januar 2013. godine ne postoji nijedna zvanična ponuda ni za jednog igrača pod ugovorom, računajući i sada već zaboravljenog Filipa Jankovića, "vunderkinda" čijeg imena nema na spisku od 35 igrača, a koji će po slovu ugovora 17. januara, na dan punoletstva, biti slobodan u izboru novog kluba ali pod uslovom da na račun Crvene zvezde legne tri miliona evra.

Da li bi Zvezda odbila tako nešto? Teško...

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC