• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako razmišlja engleski navijač...

Navijači najljućih rivala, pa i Liverpula i Junajteda, udružiće se u akciji ograničavanja cijene ulaznica za gostujuće fanove.

  Kako razmišlja engleski navijač...  Izvor: MONDO

Liverpul i Mančester Junajted nepomirljivi su rivali. Naročito njihovi navijači.

Ali, jedna stvar ujedinila je najvatrenije pristalice dva najveća engleska kluba i to sve poslije nepravde koju su doživjeli fanovi njihovog uzajamnog rivala - Mančester Sitija.

Nakon što je Siti iz principa vratio 912 karata Arsenalu, zbog toga što je klub iz Londona tražio astronomske 62 funte za ulaznicu za meč Premijer lige Arsenal - Mančester Siti, navijačke grupe mnogih premijerligaških timova udružuju se u namjeri da se ovaj trend obustavi.

"Stop pohlepi u fudbalu", slogan je koji je ujedinio i fanove Liverpula i Mančester Junajteda, koji se pripremaju za najveći derbi engleskog fudbala.

Navijači namjeravaju da preko Unije navijača pokrenu kampaju kako bi se odredila maksimalna cijena za ulaznice za gostujuće navijače, jer je cijena koju je Arsenal postavio za fanove Sitija, od 62 funte, uvredljiva i neprihvatljiva. Unija će se zalagati da od sljedeće sezone ulaznice za gostujuće navijače ne mogu da budu skuplje od 20, do 25 funti u zavisnosti od ranga takmičenja i važnosti utakmice.

"Iako imamo međusobne rivalitete, prepoznajemo da je atmosfera na stadionima znatno lošija kada nema gostujućih navijača na tribinama, a ako se ovako nastavi - navijačkih putovanja neće više biti. Pokrenućemo kampanju kako bi se limitirala najveća moguća cijena ulaznica za gostujuće navijače", rekao je Maklom Klark predsjednik Unije navijača Premijer lige.

"Sljedeće sezone oni (klubovi, prim. aut) bi mogli lako da 'roknu' cijenu od 32 funte za svaku pojedinačnu utakmicu, za svakog pojedinačnog navijača u Premijer ligi i da u isto vrijeme imaju svoje astronomske prihode od TV prava i marketinga".

Klubovi trenutno formiraju cijene u zavisnosti od toga koliko atraktivan klub im dolazi. Arsenal je za "sitijevce" odredio cijenu od 62 funte, a kada budu dolazili navijači Stouk Sitija na prvenstvenu utakmicu na "Emirate", cijena za isti sektor na tribinama biće 32,5 funte.

To nije fer, smatraju navijači velikih klubova, koji često sami plaćaju ceh toga što njihovi timovi igraju dobro i bore se za vrh tabele. Pa tako najskuplje ulaznice plaćaju navijači Junajteda i Sitija, Arsenala, Čelsija, Liverpula i Totenhema.

Za dve nedelje, poslije Sitija, i Liverpul će na "Emirate". U klubu se pripremaju za bojkot svojih fanova, koji su unaprijed najavili da neće prihvatiti cijenu od 62 funte, pa ni blizu toga.

"Pokušavamo da okupimo navijače svih klubova oko stola. Navijači Liverpula ne mogu sami sve da promijene. Paradoksalno, trenutno smo klub iz sredine terena koji plaća 'A' kategoriju karata, zbog toga što nas ima mnogo i što je klub za koji navijamo slavan i trofejan", kaže jedan od navijača "redsa".

On dodaje:

"Pokušavamo da sarađujemo sa starim neprijateljima iz Mančester Junajteda, pa i ostalima, kako bismo izvršili pritisak na klubove da odrede jedinstvenu cijenu ulaznice. Svi se šale na račun toga da su navijači Junajteda iz okoline grada, ali njihove vođe su iz centra Mančestera. Nama je u interesu da oni 'najgori' navijači Junajteda budu na stadionu, jer će naš rivalitet izblijediti ako na njihove utakmice budu dolazile samo pridošlice sa raznih krajeva Engleske", iznio je fan Liverpula zanimljivu tezu.

Slično razmišlja i predsjednik Unije navijača Junajteda.

"Napad na tradicionalni fudbal i kulturu navijanja nastavlja sye neprekidno i veoma je radikalan. I dok je kult putovanja na suparničke stadione ostao jedan od posljednjih bastiona 'hard core' načina života jednog navijača, imali smo privid da su neke stvari ostale nepromijenjene. Sada ni to više nije slučaj. Nije neshvatljivo kada klubovi postavljaju različite cijene ulaznica za svoje navijače u odnosu na važnost utakmice, ali određivati duplo skuplje ulaznice za jedne gostujuće navijače, u poređenju sa drugima, to je užasno".

"Mora se prestati sa kategorizacijom gostujućih navijača i protiv toga MORAMO svi zajedno da se borimo. To nas je i zbližilo sa onima iz Liverpula, jer i mi i oni prepoznajemo važnost prisustva gostujućih navijača na utakmicama u Engleskoj".

Arsenal ne "cijepa" samo cijene ulaznica za gostujuće, već i za svoje navijače. Najskuplja sezonska ulaznica za utakmice "tobdžija" je 1.955 funti (2.404 evra!?), a ta mjesta na dan utakmice koštaju i 126 funti. Pritom, ne pričamo o ložama, VIP sobama sa posluženjem i grijanjem, već o najboljim pozicijama na tribini, recimo što bi u Srbiji bio "zapad-centar".

Ipak, za utakmice "C" kategorije, protiv timova poput Sanderlenda, Sautemptona, Svonsija, VBA, Redinga ili Noriča, navijač Arsenala može to isto mjesto da dobije za 25 funti. Ali, gostujući navijač ne može da uđe na "Emirate" bez da plati 30... U najmanju ruku.

Tim povodom oglasio se i prvi među navijačima Arsenala.

"Navijač u Engleskoj je potpuno potcijenjen. On je taj koji pravi buku, atmosferu, kolorit, koji usavršava finalni proizvod koji se zove Premijer liga i od kog svi zarađuju - osim navijača. Svaki navijač je važan, ali je možda najvažniji onaj gostujući, jer je bez njih atmosfera polovična. Problem je kategorizacija, jer ako navijate za Arsenal, Čelsi ili Siti, svuda će vas 'udarati' po džepu".

U Engleskoj ne postoji samo trend poskupljenja ulaznica za utakmice Premijer lige, već su u sveopštoj inflaciji skočili troškovi prevoza, hrane, pića, pa tako sve manje navijača može sebe da časti putovanjima van grada svake dve nedelje, nerijetko i češće.

Martin, navijač Liverpula i jedan od viđenijih u "Kopu", 12 godina nije propustio nijednu utakmicu svog kluba ni kod kuće, ni u gostima! On kaže da ga godišnje košta 2.500 evra da putuje po Engleskoj i navija za "redse" i da mu to nikada nije bio problem, ali da će prvi put propustiti utakmicu protiv Arsenala koja slijedi, ako tim iz Londona bude odredio da ulaznica košta 62 funte kao za "sitijevce".

On tvrdi da bi lično uštedio oko 1.000 funti, 1.230 evra, ako bi se uvela jedinstvena cijena ulaznica za gostujuće navijače.

"Neću da platim 62 funte za utakmicu sa Arsenalom! To je nevjerovatno... Više od duplo nego što bi trebalo da bude. To će biti prvi put poslije 12 godina da neću gledati Liverpul uživo, biće mi teško, ali neću ići u London. Arsenal nije vrijedan 62 funte. Razmislio bih u slučaju da igramo finale FA kupa na Vembliju", rekao je Martin.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC