• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Robin van PERFECT

U najvećem derbiju engleskog fudbala, Mančester junajted dobio Liverpul 2:1. Gol i asistencija Robina van Persija. Gol Nemanje Vidića iz nehata.

 PREMIJER: Robin van PERFECT  Izvor: MONDO

Iz umjetničke porodice je morao da nastane umjetnik!

Holanđanin Robin van Persi iz utakmice u utakmicu u dresu Mančester junajteda potvrđuje da je trenutno jedan od najboljih napadača na svijetu, nemilosrdni "ubica", koga ne zovu za džabe Robin van POST (u smislu Robin ga stavlja), Robin van PERFECT, Robin van POWER (Moćni Robin), Kapiten VANTASTIK ili Robin van HELSING (gonitelj vampira)...

Gol i gol-asistencija Van Persija za pobjedu Mančester junajteda nad Liverpulom 2:1 (1:0) i nastavak trijumfalnog niza u pohodu na titulu šampiona Engleske. Viđali smo prošle sezone svašta u Premijer ligi, obrte, veleobrte, ali sve miriše na to da ove sezone neće biti neizvjesnosti i da će "crveni đavoli" ponovo podići pehar.

Nepravedno bi bilo ne spomenuti i strijelce druga dva gola na meču. Kod rezultata 1:0 za Mančester, Van Persi je u 55. minutu odlično izveo slobodan udarac, na drugoj stativi je bio Patris Evra koji je ubacio loptu u mrežu. Tako je u prvi mah izgledalo i činilo se da se Van Persi revanširao Evri za asistenciju u 19. minutu kada je doveo Junajted u vođstvo.

Ali, na usporenom snimku jasno se vidjelo da je lopta, poslije udarca Evre, očešala glavu Nemanje Vidića, tako da je srpski fudbaler, zapravo, bio taj koji je duplirao vođstvo i koji je upisan kao strijelac drugog gola. To je njegov prvi premijerligaški gol još od 2011. godine kada je postigao protiv Čelsija. Doduše, ne treba zaboraviti na dugu pauzu.

Liverpul se brzo vratio u meč. Samo dva minuta poslije drugog gola Junajteda, gosti su smanjili, a strijelac je bio Danijel Staridž, momak koji je nedavno došao u Liverpul iz Čelsija. Bio je to njegov prvi gol na debiju za Liverpul u Premijer ligi.

Staridž je prvi fudbaler Liverpula koji je pogodio na debiju u Premijer ligi još od Luisa Suareza, kome je to pošlo za nogom protiv Stouka u februaru 2011. godine. Ali, Staridž je bio i tragičar na ovom meču, jer je pet minuta prije kraja promašio veliku pansu za izjednačenje, prebacivši cio gol sa šest metara iskosa.

Objektivno analizirajući utakmicu, Mančester je bio bolji od velikog rivala upravo za taj gol. Ili, bolje reći, za Van Persija. Gotovo nestvarno zvuči podatak koji jeste odlika šampiona: u prethodnih 45 premijerligaških utakmica u kojima je prvi dao gol, Junajted je dobio 42, a tri je odigrao neriješeno!

Sjajnu akciju izveli su domaći u 19. minutu kada su i poveli. Lopta je išla široko na stranu, Deni Velkeb ke dao na desno do Evre koji je oštro centrirao, a Van Persi je spremno dočekao na nekih sedam metara od gola Pepa Reine.

U godini u kojoj će napuniti 30, Van Persi (rođen 6. avgusta 1983. godine u Roterdamu) je potpuno igrački sazreo. Njegova igra je jednostavna, a efikasna i efektna.

Milimetri su ga dijelili od drugog gola u posljednjim minutima prvog dijela. Rafael je uleteo u šesnaesterec Liverpula, zavrnuo ka Van Persiju, koji je probao "štiklom", ali je Škrtel iznikao iz zemlje i sačuvao mrežu iza leđa, već savladanog, Reine. Isto to je probao i u posljednjem minutu utakmice, s tim što je Reina uhvatio loptu! Pa, čovek je bestidan!

Liverpul je bio vrlo dobar od trenuka kada je primio drugi gol. Brzo se vratio u igru (poslije udarca Stivena Džerarda sa 18 metara i odbijene lopte od De Hee, Staridž je sve to lijepo ispratio), a u posljednjih deset minuta sabio je Junajted na njegovu polovinu.

Luis Suarez i Staridž su pravili probleme odbrani Junajteda. U pojedinim situacijama čak i panično je djelovala odbrana ekipe koja je glavni kandidat za titulu (Nemanja Vidić je izašao u 78. minutu zbog ranijeg sudara glavama sa Vizdomom, ali i pada na koljeno pri toj borbi za loptu u vazduhu).

Ipak, Liverpul, iako je imao čak 70 odsto posjeda lopte u posljednjih deset minuta, nije uspio da dostigne prednost protivnika. Ispostavilo se da je šansa Staridža u 85. minutu bila krucijalna za goste.

SITI POKORIO "EMIRATE"


Davne 1975. godine Mančester siti je pobijedio Arsenal u Londonu. Tada su "tobdžije" igrale na čuvenom "Hajberiju". Vjerovatno nijedan navijač Mančester sitija nije mogao ni da sanja da će čekati 38 godina da vidi novu pobjedu svog kluba nad Arsenalom u engleskoj prestonici.

A došao je i taj dan.

Mančester siti je u nedelju, 13. januara 2013. godine pobijedio Arsenal u Londonu 2:0, golovima Džejmsa Milnera i Edina Džeka, uz krucijalne uloge Davida Silve i Karlosa Teveza kod golova.

Mogao je Siti i ubjedljivije da dobije da je, recimo, Džeko pogodio penal u 10. minutu, a bilo je i situacija kada je Arsenal sa gol-linije izbacivao loptu (Vilšir u smiraj prvog dijela).

Burna utakmica na "Emiratima". Počela je još prije sudijskog zvižduka Majka Dina. Oko 1.000 navijača Sitija odbilo je da dođe na utakmicu, jer je Arsenal zacijepio cijenu karata: čak 62 funte! Ipak, došlo je njih 2.000. I dobro su se proveli.

U 10. minutu penal za Siti, nakon što je Košelni sa obe ruke oborio Džeka na šest-sedam metara. Uz penal, i crveni za fudbalera Arsenala. Ali, imao je Arsenal sreće da Siti tada nije poveo. Džeko je šutnuo, lopta se od noge Vojćeha Šćešnjija odbila do stative, "koketirala" je sa gol-linijom i vratila se golmanu Arsenala u ruke.

Ali, Sitijeva mašina je počela da melje. U 23. minutu, Silva je počeo akciju, dodao je do Teveza, koji izvanredno pronalazi Džejmsa Milnera koji efektno završava napad.

Desetak minuta kasnije 2:0 za Siti. Zabaleta se izborio za loptu na sredini terena, dodao je do Milnera, koji je ubacio sa desne strane, Tevez je "liznuo" loptu, Šćešnji uspio samo da je odbije na nogu Džeku koji je ubacio sa par metara.

Apsolutna dominacija Sitija u prvom poluvremenu i rutinska kontrola u drugom. Desetak minuta prije kraja meča snage na terenu su izjednačene, jer je Vensan Kompani isključen, ali za Arsenal nije moglo da bude povratka...

Siti je na -7 za Junajtedom.

REZULTATI 22. KOLA:

u nedelju:

Mančester junajted - Liverpul 2:1 (1:0)
/Van Persi 19', Vidić 55' - Staridž 57'/

Arsenal - Mančester siti 0:2 (0:2)
/Milner 21', Džeko 32'/

subota:

Kvins Park Rendžers - Totenhem 0:0
Aston Vila - Sautempton 0:1 (0:1)
Everton - Svonsi 0:0
Fulam - Vigan 1:1 (1:0)
Norič - Njukasl 0:0
Reding - Vest Bromvič Albion 3:2 (0:1)
Sanderlend - Vest Hem 3:0 (1:0)
Stouk - Čelsi 0:4 (0:1)

TABELA: Mančester junajted 55, Mančester siti 48, Čelsi /-1/ 41, Totenhem 40, Everton 37, Arsenal /-1/ 34, VBA 33, Liverpul 31, Svonsi 30, Stouk 29...

(MONDO - foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC