• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maksimovićeva nada u "unapređenju fudbala"

Engleski Fulam do četvrtka u 00:00 nije predstavio Nikolu Maksimovića.

 Maksimovićeva nada u "unapređenju fudbala"  Izvor: MONDO

 Ukoliko je problem zaista bio u neizdavanju radne dozvole od strane lokalnih vlasti, za bivšeg fubalera Crvene zvezde vrata Premijer lige nisu (još) zatvorena.

Nikola Maksimović posljednjeg dana prelaznog roka u Engleskoj boravio je u Londonu, prema nezvaničnim informacijama prošao je ljekarske preglede i dogovorio sve uslove oko ugovora, ali nije potpisao za Fulam.

Tačnije, na zvaničnom sajtu engleskoj premijerligaša, za razliku od slučajeva Urbi Emanuelsona, Stanislava Manoleva i Ejonga Enoha, nije objavljeno da je i Maksimović u "minut do 12" postao igrač tima sa "Krejven Kotidža".

Razlog bi po svemu sudeći mogao da bude problem oko radne dozvole, koju na teritoriji Velike Britanije moraju da dobiju svi fudbaleri van granica Evropske Unije, kako bi transferi uopšte bili realizovani. I te dozvole ne izdaje Fudbalska asocijacija Engleske, već engleske vlasti. FA je samo posrednik.

Od starta se znalo da Maksimović, koji je praktično fudbaler Apolona sa ugovorom kojim barata agencija Pinija Zahavija, ne ispunjava osnovne uslove za dobijanje radne dozvole na Ostrvu, ali to očigledno nije bila prepreka za Zahavija, kao i fudbalerove menadžere Falija Ramadanija i Nikolu Damjanca da uđu u realizaciju ovog transfera.

Zašto?

Zato što ovo pravilo dozvoljava i izuzetke. Ukoliko igrač koji namjerava da dođe u Britaniju nije odigrao 75 odsto utakmica za reprezentaciju u periodu od posljednje dvije godine (Maksimović je nastupao samo četiri puta od maja mjeseca ove godine, a Srbija je do danas odigrala devet mečeva), a dolazi iz Saveza koji je na FIFA rang listi pozicioniran iznad 70. mjesta, njegova šansa nalazi se samo u žalbi.

Na žalbu, Fulam bi imao pravo ukoliko je uopšte u četvrtak u Londonu zatražena i odbijena dozvola za Maksimovića. Tada, specijalna komisija imala bi rok od 28 dana da razmotri argumente koje preko Saveza šalje klub, u ovom slučaju Fulam. Jedina šansa da igrač, koji je prvobitno odbijen, "prođe" komisiju leži u argumentima kluba.

Ostavljen je prostor da dozvola bude izdata igračima "visokog kalibra", odnosno ukoliko se procijeni da bi njegov dolazak u engleski fudbal "doprinjeo razvoju i kvalitetu igre".

Postoje slučajevi kada igračima bude progledano kroz prste, a da li će se Maksimovićev slučaj razmatrati, zavisi i od toga da li će Fulam na tome insistirati. Recimo, istog dana, Amerikanac Brek Šej dobio je radnu dozvolu i realizovao transfer Stouk Siti, iako nije ispunjavao kriterijume, ali mu je uvaženo to što je bio povrijeđen.

Možda Ramadani ima nekog "keca u rukavu".

I još nešto. Mediji u Engleskoj napominju da u toku dana nisu sklopljeni samo oni transferi koji su javno objavljeni i da se često neki dogovi tek naknadno ozvaniče. Prelazni rok u Engleskoj i većem dijelu Zapadne Evrope završen je u 23 časa po lokalnom, a 00.00 po srednjeevropskom vremenu.

Ukoliko ne ostvari transfer u Fulam ove zime, Maksimović će novu šansu dobiti poslije 31. maja ove godine, ali će mu po svemu sudeći tada biti još teže da ispuni kriterijume ili se približi zoni "visokog kalibra", s obzirom na to da je fiktivno igrač Apolona, da je taj kiparski klub navodno odlučio da iskoristi klauzulu i ne "povuče" ga, odnosno ostavi u Crvenoj zvezdi do ljeta.

A, to znači da bi momak iz Bajine Bašte vjerovatno samo trenirao do kraja sezone, s obzirom na sve što se izdogađalo jesenas, na činjenicu da nije igrač Crvene zvezde, da je i kao takav nastupao i pravio kobne greške u finišu prvog dijela sezone i da mu je između redova poručeno da "nije dobro kada igrač sebi zatvori vrata Crvene zvezde".

Maksimoviću, ukoliko ne dobije radnu dozvolu, ostaje mogućnost da kao slobodan igrač i po isteku prelaznog roka u većem dijelu Evrope potpiše za neki klub, a to neće biti nikakav problem, jer on ionako nije planiran za pojačanje Apolona, već je taj čudni klub sa Kipra i poslužio samo da fudbalerovi "papiri" budu negde dok mu se bude tražio klub širom Evrope.

Moguće je da je London bio samo prva stanica... Uostalom, prelazni rok na Istoku traje i trajaće još neko vrijeme.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC