• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Protiv Sušića teže nego protiv Maradone"

"Igrao sam tri puta protiv Maradone i nisam imao problema, ali protiv Safeta je uvijek bilo teško igrati", rekao je legendarni Žan Tigana.

 "Protiv Sušića teže nego protiv Maradone" Izvor: MONDO

Član čuvene generacije "trikolora", koja je 80-ih godina harala evropskim pa i svjetskim fudbalom, na simpozijumu "Simposar 2013" u Sarajevu govorio je o formiranju te zlatne generacije, uspjesima i neuspjesima francuskog fudbala.

Tigana se osvrnuo i na fudbalere sa ovih prostora, a ko jednog od najboljih istaknuo je Safeta Sušića, nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije koji je zbog sjajnih igara u dresu Pari sen Žermena od strane "Frans fudbala" proglašen za najboljeg stranog igrača svih vremena u Francuskoj.

"Igrao sam tri puta protiv Maradone i nisam imao problema, ali protiv Safeta je uvijek bilo teško igrati. Ne govorim ovo da bi se nekom dodvorio, već je stvarno bilo teško igrati protiv Sušića, uvijek sam se morao dobro pripremati", rekao je Tigana.

Legendarni Francuz prisjetio se i utakmice na EP 1984. protiv Jugoslavije kada su plavi golom Šestića vodili na poluvremenu 1:0 da bi u drugom poluvremnu het-trikom Mišela Platinija Francuzi preokrenuli i slavili 3:2.

"To je bio prvi put da se naš selektor naljutio na nas i na poluvremenu je potpuno promijenio taktiku. Platini je poslije dao sva tri gola i pobijedili smo. U svakoj ekipi morate imati vođu na terenu i van njega. To je u Francuskoj bio Platini, kasnije Zidan, sada čekamo novog vođu francuske reprezentacije", rekao je Tigana.

Francuzi su se te 1984, predvođeni sjajnim Platinijem, ali i Tiganom, Žiresom i Fernandesom okitili titulom evropskog prvaka, a Tigana ističe da je ta generacije formirana dvije godine ranije.

"Formiranje te zlatne generacije praktično je bilo 1982, poslije poraza, doduše nepravednog od Njemačke. Tada smo shvatili da možemo da pobijedimo, a uspjesi su krenuli 1984. godine. Stvaranju velike generacije doprinio je predsjednik francuske fudbalske federacije Sastr koji je sav novac ulagao u izgradnju infrastrukturu, odnosno nacionalnog fudbalskog centra Klerfonten. I mi igrači prihvatili smo da sav novac koji dobijemo igrajući za reprezentaciju stavljamo u taj projekat", prisjeća se Tigana.

On je istakao da je veliki broj njegovih tadašnjih saigrača kasnije otišao u trenerske vode što je bilo vrlo značajno za francuski fudbal.

"Problem je sa generacijom koja je bila svjetski šampion 1998. godine, a koju smo upravo mi napravili. Od te generacije samo su Blan i Dešan treneri. Ostali rade za TV i radio stanice, tamo daju savjete, a mislim da su nam mnogo potrebniji na terenu", kaže Tigana.

Francuska sada čeka novu zlatnu generaciju, ali posljednjih godina više se pisalo o neuspjesima i problemima u francuskoj selekciji.

"Posljednjih godina veliki problem su naši igrači, ali se to dešava i drugdje. Naši igrači igraju u svojim klubovima dobri su i ponašaju se dobro, a kad dođu u reprezentaciju podivljaju. Menadžeri i agenti truju mlade a mi nemamo vremena da ih obučimo. Žele da naprave mnogo i onda često prerano odu u velike klubove, umjesto da se igrade u svojim klubovima", smatra Tigana.

U svojoj trenerskoj karijeri radio je u Monaku, Fulamu, Bešiktašu, Bordou i Šangaju, a često ističe da mu se sviđa engleski fudbal i rad u Engleskoj.

"U Engleskoj menadžer je glavni, on odlučuje o budžetu. Igrači su vrlo disciplinovani i motivisani, dok u Francuskoj morate motivisati konstantno", objašnjava Tigana.

On ulaganja arapskih šeika u klubove poput Pari Sen Žermena vidi kao pozitivnu stvar.

"Kada ljudi investiraju u tvoje klubove to je dobro, posebno ako ulažu u sportske centre. Mislim da je sve to dobro jer i ako odu to opet ostaje u zemlji", ističe Tigana.

Između Lea mesija i Kristijana Ronalda Tigana bira Mesija, zbog njegove inteligencije, tehnike, brzine... Od klubova naravno izdvaja Barselonu.

"Za mene je osnova fudbala tehnika. Kada imate posjed lopte vi ste najjači", kaže Tigana.

U čuvenoj francuskoj generaciji on je imao mnogo manje zahvalnu ulogu od svojih igrača, ali to mu ne smeta.

"Ja sa bio jedini odbrambeni igrač na sredini terena. Platini je igrao napadački, sva Francuska je bila protiv njega, a kada smo napravili uspjeh oni su mu aplaudirali. Trčao sam za Platinija, ali on je često isticao moj trud i rad na terenu", kaže Tigana.

Posljednji angažman imao je u Kini, u ekipi Šangaja, ali je to već prošlost, iako kaže da mu je to bilo kratko ali lijepo iskustvo.

Tigana je na kraju rekao da je ovo bio vrlo prijatan boravak u Sarajevu, gdje je posljednji put bio 1985. kada su na Koševu igrale Jugoslavija i Francuska.

"Ovaj put nije nestalo struje", našalio se Tigana.



Posljednjeg, trećeg dana sportskog simpozijuma "Simposar 2013" predavanja su održali i hrvatski novinar Goran Milić te proslavljeni bh. i jugoslovenski fudbaler Predrag Pašić.

(Tekst i foto: G. Arbutina – MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC