• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul igrao namješten meč Lige šampiona?

Utakmica Lige šampiona Liverpul - Debrecin (1:0) bila je navodno namještena, tj. trebalo je da bude, ali "redsi" nisu dali dovoljno golova.

  Liverpul igrao namješten meč Lige šampiona?  Izvor: MONDO

U danu kada je Evropska policija, odnosno Evropol, saopštila da je otkrila 380 utakmica u Evropi koje su bile namještene u posljednjih nekoliko godina, pojedini britanski mediji došli su do saznjanja da su neki od tih mečeva odigrani na Ostrvu, ali i da se radi o jednom slavnom klubu.

Koji su mečevi odigrani na Ostrvu još nije objavljeno, ali je jedan danski list otkrio da se pod "slavnim klubom" podrazumijeva Liverpul, koji je odigrao namještenu utakmicu Lige šampiona protiv Debrecina u Mađarskoj.

Ne navodi se, doduše, da li je Liverpul bio direktno umiješan u nečasnu organizaciju utakmice ili je sve išlo preko sudije.

Mađarska je jedna od zemalja koja je zauzela najveći broj strana u izvještaju Evropola. Policija u toj zemlji tvrdi da je uhapsila 50 osoba umiješanih u skandale, koji sežu čak do Singapura, azijske prijestonice klađenja. Odatle su stizale instrukcije nečasnim mađarskim fudbalskim radnicima, koji su na razne načine "sređivali" rezultate na 33 utakmice, od kojih je "najjača" bila Debrecin - Liverpul.

Među uhapšenima su i trojica fudbalera, kao i četiri sudije.

Svi su izgledi da će sve nečasno vezano za sporan meč "redsa" pasti na teret Debrecina, koji je želio dodatno da unovči istorijski plasman u Ligu šampiona, jer je ovaj klub i ranije bio pod prismotrom zbog sumnjivih ishoda utakmica. Naročito je "sumnjiv" crnogorski čuvar mreže Vukašin Poleksić, koji je branio protiv Liverpula.

Još ranije, istražitelji u Njemačkoj utvrdili su kako su Hrvati učestvovali u namještanju utakmice Fiorentina - Debrecin, koji su 2009. godine Italijani dobili rezultatom 4:3 i sva četiri gola dali u prvom poluvremenu. Od tada, Debrecin je pod prismotrom UEFA, a Poleksić je 2010. godine suspendovan na dve godine iz fudbala jer je priznao da je učestvovao u namještanju nekih rezultata.

Ipak, negirao je da je imao veze sa pokušajem namještanja utakmice Liverpula.

Prema špijuniranim SMS porukama i e-mailovima, Debrecin je trebalo da izgubi od Liverpula sa dva i više golova razlike, a bilo je samo 1:0 golom Dirka Kajta.

Ovim povodom, oglasio je i Liverpul:

"Naš klub nije povezan ni sa kakvim namještanjem, a niko iz Evropola nije ni pokušao da dobije naš komentar", saopštio je portparol "redsa".

Inače u akciji Evropola "presretano" je preko 13 hiljada e-mailova, a locirano je 425 osoba umiješanih u sistem koji podrazumijeva da se utakmice namještaju širom Evrope, ali da se novac uplaćuje u Singapuru, Hong Kongu, itd.

Navodno je "prvi operativac" organizacije iz Singapura bio Mađar i on je "delegirao" sudije, pa i pojedine igrače i u Mađarskoj, ali i u ostalim zemljama.

Novinar prestižnog italijanskog lista „Gazeta delo sport“ Tankredi Palmeri koji je i dopisnik CNN-a, pozivajući s ena izvor blizak Evropolu objavio je da  je u Bosni i Hercegovini namješteno sedam utakmica ne precizirajući o kojim duelima je riječ.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC