• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najstrožije protiv pandemije namještanja

Čelnici FIFA založili se na sastanku sa Interpolom za strožije zakone, kako bi se stalo na put kriminalnim organizacijama koje namještaju mečeve.

 Najstrožije protiv pandemije namještanja Izvor: MONDO

Direktor za bezbjednost Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Ralf Mučke istakao je da se u svim zemljama moraju pooštriti zakoni protiv korupcije u fudbalu, jer namještanje utakmica poprima pandemične razmjere i ugrožava etiku tog sporta.

Sastanak je održan povodom nedavno otkrivene kriminalne mreže koja je namjestila više od 700 mečeva, uključujući i utakmice Lige šampiona i kvalifikacija za prvenstvo svijeta.

Dvodnevnu konferenciju u Kuala Lumpuru organizovali su FIFA i Interpol. Sastanku prisustvuje oko 200 predstavnika iz 43 zemlje, a cilj je da se pripadnici službi bezbjednosti bolje upoznaju o načinima za suzbijanje korupcije u fudbalu.

"Moramo da ubijedimo Vlade svih zemalja da donesu nove zakone. Mnoge zemlje nemaju zakone kojima mogu da se bore protiv namještanja mečeva", rekao je Mučke.

Prema podacima Evropske policijske aencije Evropola, oko 380 sumnjivih mečeva identifikovanao je u Evropi, od ukupno preko 700 širom svijeta, a centar kriminalne mreže za namještanje mečeva je u Singapuru.

Ralf Mučke je rekao da ovo pitanje prevazilazi nadležnost FIFA i da ova organizacija može samo da izrekne zabrane igračima i sudijama, ali da su "kriminalci na slobodi i ostaju nekažnjeni, što je pogrešno".

"Izričemo doživotne suspenzije igračima i sudijama, ali kriminalci su i dalje na slobodi, oni se ne kažnjavaju", rekao je Mučke komenatrišući nedavno odbijanje Singapura da uhapsi osumnjičenog za namještanje mečeva.

Singapurska policija traži čvršće dokaze kako bi mogla da pokrene postupak protiv izvjesnog Dan Tan Sit Enga, čije se ime spominje u istragama u nekoliko zemalja.

(agencije, foto: Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC