• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima prisjela "Domaćica"

Hrvatska iskoristila dva poklona Srbije za pobjedu u Zagrebu - 2:0 (2:0).

  Srbima prisjela "Domaćica"  Izvor: MONDO

Kakav udarac za "orlove", za Sinišu Mihajlovića, za FSS, ali najviše za navijače fudbalske reprezentacije Srbije!

Jer oni su ti koji su se izgleda najviše nadali pobjedi na "Maksimiru" i povratku u trku za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Nadali su se čak i kada su vidjeli startnih 11 za meč u Zagrebu, među kojima je bilo, blago rečeno, nekoliko iznenađujućih imena.

Fudbaleri, predvođeni selektorom, kao da su više mislili o nekim drugim stvarima, nego o igri.

PODSJETITE SE TOKA UTAKMICE SA HRVATSKOM.

Atmosfera na "Maksimiru" jeste bila naelektrisana i jeste se svašta moglo čuti sa tribina, međutim, u najavi utakmice govorili su da neće obraćati pažnju na takve stvari i da su dovoljno spremni da ih ostave po strani.

Šta je onda bio problem? I zbog čega reprezentacija Srbije u posljednje tri utakmice nije dala niti JEDAN pogodak, a primila ih je šest!

Ko zna, možda su se prejeli keksa "Domaćica", koji su tražili od domaćina da ih na dan utakmice u Zagrebu čeka u svlačionici, pa im je šećer "udario u glavu", a koncentracija opala.

Jer, upravo zbog nedostatka koncentracije, primili smo dva gola u prvom poluvremenu.

Prvo je u 22. minutu Kolarov katastrofalno izveo prekid duboko na svojoj polovini terena, sa lijeve aut-linije poslao je loptu u sredinu, direktno Mariju Mandžukiću koji je uz pomoć Rakitića i Olića lako doveo Hrvatsku u vođstvo.

Potom je Ivica Olić, u 37, iskoristio lošu procenu golmana Željka Brkića i grudima sa tri metra duplirao prednost domaće reprezentacije. I tom pogotku prethodio je prekid.

Bila je to druga loša reakcija srpskog golmana, za kojeg su mnogi očekivali da će ostati na klupi i mjesto među stativama prepustiti Vladimiru Stojkoviću. Prethodno je katastrofalno reagovao u 15. minutu kada ga je nadskočio Mandžukić i glavom ubacio loptu u gol "orlova", ali je on srećom poništen zbog ofsajda.

Odsutnost naših fudbalera vidjela se i na primeru Alena Stevanovića, nekadašnjeg člana Intera, sada Torina, koji nije pravilno izveo aut, pa je isti bio dodijeljen Hrvatima.

Srbija, koja je bila bez šuta ka protivničkom golu sve do 47. minuta i dobrog pokušaja Kolarova, jedinu "šansu" u prvom dijelu imala je kada se golman Hrvata Stipe Pletikosa odlučio da u uvodnim minutima dribla Filipa Đuričića. Uspio je u toj namjeri, pa smo od svega dobili samo dubok uzdah.



Najavljivao je Mihajlović iznenađujuć sastav Srbije na terenu, što je i učinio, ali je izgleda uspio da iznenadi i samog sebe. Iako su svi znali da napadač Partizana Marko Šćepović nije dovoljno oporavljen od povrede zadnje loše, našao se na terenu i već u 9. minutu morao napolje. Da li zbog nove povrede ili obnovljene stare, saznaćemo uskoro ...

Umjesto Šćepovića šansu je dobio Filip Đorđević, kojem je ovo bio debitantski nastup za Srbiju u takmičarskoj utakmici.

Neočekivan je bio i start Ivana Radovanovića i (više-manje) Aleksandra Ignjovskog. Njih dvojica zaigrali su u veznom redu, činilo se sa ulogom da više pomažu defanzivnoj nego ofanzivnoj liniji tima. Možda to nije bio Mihajlovićev cilj, ali po broju kontakata sa loptom stekao se takav utisak...

Tek u drugom poluvremenu "orlovi" su uspjeli da se donekle oporave od primljenih golova i ponovo rastrče, kao što su to činili u prvih 20 minuta utakmice. Doduše, možda je to i bilo zato što su hrvatski fudbaleri vidjeli da ne moraju mnogo da "zapinju". Imali su rezultat na svojoj strani, a na suprotnoj nedorečenog rivala.

To se najbolj moglo vidjeti u tri šanse koje su naši fudbaleri stvorili u drugom dijelu utakmice. U svakoj, osim možda posljednje kada je šutirao Tadić, djelovali su brzopleto.



Đuričić, poslije šuta Kolarova i odbijene lopte Pletikose, kao i Đorđević, poslije najbolje akcije našeg tima ovog petka, u 77. minutu. Napadač Nanta šutirao je pravo u Pletikosu, koji se već nalazio na zemlji nakon šuta Đuričića. Prethodno ga je Tadić sjajno proigrao petom.

Ta akcija bila je najsvetliji, možda i jedini, trenutak inspiracije "Sinišinih orlova" u petak, 22. marta 2013, na "Maksimiru".

Krenuo je Mihajlović radikalno od dolaska na klupu Srbije. Odlučio je da podmladi tim, dobio je podršku i jasno je da ništa ne može preko noći. Ali, ne bi smeo da se kocka u ovako važnim mečevima, koje nazivamo "biti ili ne biti".

Njegov kolega, nekada i veliki rival, Igor Štimac nije rizikovao. Izveo je najjači tim, uz možda manje iznenađenje da uvrsti mladog Matea Kovačića u startnu postavu pre iskusnijeg Ognjena Vukojevića.

I to mu se isplatilo. Bez obzira što su Hrvati dobili dva gola na poklon, mora se priznati da su bili bolji...

Oni će nastaviti borbu za Belgijom za vodeće mjesto u Grupi A, dok će Srbi da se okrenu utakmici sa Škotskom u utorak u Novom Sadu. Da li će im ona donijeti nešto i šta, vidjećemo...

(MONDO, foto: MN Press, Beta/Hina, autor: Damir Senčar )

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

DEKSI

Ni selektor,ni igraci ne zasluzuju da se komentarise o njima,pogotovo ne Brkis i Kolarov.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC