• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na užas Engleza-invazija Nijemaca na Vembli

Kakva će to slika biti - 90.000 Nijemaca u bavarskim pantalonicama i sličnom koloritu na Trafalgar skveru 25. maja.

 Na užas Engleza-invazija Nijemaca na Vembli  Izvor: MONDO

Na ulazu stadiona Vembli, prije nego što prođete kroz detektor, dočekuje vas prečka. Nije to bilo koja prečka. To je ona prečka iz finala Svjetskog prvenstva 1966. godine, koja je Englezima donijela trofej. Jedan od najspornijih golova u istoriji fudbala na meču Engleska - Njemačka (4:2).

Ni dan danas, a vjerovatno nikada i neće biti razriješena misterija, da li je gol koji je postigao Džef Harts za 3:2 zaista i bio gol, da li je lopta prešla gol-liniju. Sudije su rekle da jeste.

Tu istu prečku vidjeće još 90.000 Nijemaca, uživo, kada budu došli na Vembli na finale ovogodišnje Lige šampiona.

Borusija Dortmund - Bajern Minhen usred Londona, za najvažniji trofej evropskog fudbala! I to na 150. godišnjicu postojanja Engleske fudbalske asocijacije!

Zamislite hiljade i hiljade Nijemaca u bavarskim pantalonicama, sa pivom u rukama kako veselo pjevaju na Trafalgar skveru na užas Engleza. Da su pitali Engleze, finale bi igrali Real i Barselona i sve bi bilo super. Ali, nećete morati dugo da zamišljate, to će biti realnost. Uskoro. 25. maja.

Njemačka disciplina, fudbalski "vic" Jirgena Klopa i njegove Borusije, i udžbenička taktika Jupa Hajnkesa i Bajerna, koji je razmontirao sistem igre Barselone, uspostavljene za vrijeme Pepa Gvardiole, zaslužili su da budu u borbi za "ušati" pehar.

Odavno se nije vidjelo da Barselona bude toliko nemoćna kao u dvomeču sa Bajernom. Bilo je pitanje trenutka kada će Arjen Roben i Frank Riberi "iscijepati" odbranu Barse, na brzinu "montiranu". U dva meča Barselona je primila sedam golova, a jedva da je ušla u tri, četiri ozbiljnije šanse. Ni oni sami nisu vjerovali u pobjedu, a to što je na klupi bio Lionel Mesi, dakle ne u igri, dodatno je demoralisalo tim.

"Ne bi nam pomogao ni Lionel Mesi", priznao je to i Đerar Pike, koji je uz to dodao da je doživio jednu od najgorih noći u karijeri.

Ovakvu dominaciju Nou Kamp ne pamti!

Na stadionu Barselone odigrana je i jedna "lična" utakmica. Jup Hajnkes će na kraju sezone otići sa klupe Bajerna, a naslijedića ga Pep Gvardiola, čovjek koji je stvorio katalonsku imperiju, koja je osvajala sve, koja je rušila sve pred sobom.

"Znam dobro španski fudbal, njegovu filozofiju. Uvijek sa zadovoljstvom pratim utakmice kije igraju Real i Barselona", rekao je Hajnkes, koji je svojevremeno bio trener Real Madrida (osvojio titulu prvaka Evrope 1998. godine), potom Tenerifa i Atletik Bilbaa (u dva navrata).

Bajern je ove kalendarske godine pobijedio u 21 od 22 meča! Izgubio je samo od Arsenala kod kuće 0:2, ali to je poraz koji nije ostavio traga.

Uz to, Bajern je već osvojio titulu prbaka Njemačke, a igra i u finalu njemačkog kupa.

"Tim je i dalje strašno gladan uspjeha. Obje utakmcie su pokazale da smo sposobni za fudbal na visokom nivou. Igramo izuzetno brzo i taktički pametno, dobro zatvramo prostor i savršeno nam funkcionišu tranzicije ove sezone", rekao je Hajnkes.

Takozvana "tika-taka" igra je "provaljena" i demontirana do posljednjeg šrafa. U modi je fudbal koji igraju Bajern i Borusija. Visoki presing, trčanje, disciplina, majstori sa loptom... Možda će se Barselona vratiti kad se Mesi potpuno oporavi, ali i ona će morati da se mijenja. Ili da se primijeni nova "magična formula", jer je dosadašnja čarolija izbledjela i postala neefikasna.

Barselona jeste izgubila ukupnim rezultatom 0:7, jeste demontirana, jeste da je Real ponovo zastao u polufinalu, i vjerovatno se oprašta od Žozea "Specijalnog" Murinja, ali najveći gubitnik jeste Engleska.

Zašto?

Pa, zato še 25. maja prisustvovati i gledati najveću njemačku invaziju sa one strane kanala. Srećom, ovog puta motiv je zabava.

(MONDO - foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC