• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Čelsi i Benfika u finalu!

U finalu Lige Evrope igraće Čelsi i Benfika. "Plavci" opet pobijedili Bazel (3:1), "Orlovi" nadoknadili minus protiv Fenera i slavili sa 3:1.

  LE: Čelsi i Benfika u finalu!  Izvor: MONDO

Kakvo finale Lige Evrope...

Revanš utakmice polufinala manje popularnog klupskog takmičenja na Starom kontinetnu nisu nam donijeli istorijske uspjehe za Fenerbahče i Bazel. Turci i Švajcarci hrabro su "poginuli" protiv, u ovom trenutku za njih, fudbalskih institucija.

Za "prvenac" u Ligi Evrope boriće se dvostruki evropski prvak Benfika i još uvek aktuelni pobjednik Lige šampiona Čelsi.

Srbiju će u finalu predstavljati Nemanja Matić (Benfika) i Branislav Ivanović (Čelsi). Njih dvojica odigrali su duele u Lisabonu i Londonu od početka do kraja.

"Orlovi" su na "da Lužu" uspeli da nadoknade istanbulskih 0:1 i da pobedom od 3:1 (1:1) stignu do utakmice za trofej. Čelsi je i drugi put bio bolji od Bazela. Posle 2:1 u gostima, na Stamford Bridžu je bilo 3:1 (0:1).

ČELSI ZA UJEDINJENJE SVIH EVROPSKIH TROFEJA



Čelsi je postao prvi pobjednik Lige šampiona koji sljedeće sezone nije uspio da prođe grupnu fazu elitnog takmičenja. U konkurenciji Juventusa, Šahtjora i Nordsjelanda, zauzeo je treće mjesto, koje mu je donijelo nastup u Ligi Evrope.

A, u tom takmičenju će igrati finale i imaće priliku da osvoji i peti evropski trofej, odnosno jedini koji mu nedostaje!

"Plavci" će eventualnim trijumfom u amsterdamskom finalu 15. maja stati rame uz rame sa Juventusom, Bajernom, Ajaksom i Barselonom, klubovima koji su jedini bili pobjednici Lige šampiona (Kupa šampiona), Kupa kupova i Lige Evrope (Kupa UEFA).

Nije sve dobro išlo za Čelsi u revanšu polufinala.

Englezi su propustili nekoliko prilika (pogodili stativu), ali su imali i sreće, jer je Bazel mogao da ima i ubjedljiviju prednost od 1:0, koju je stekao u jedinom minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena.

Švajcarci su do vođstva stigli posle veoma lijepe akcije koju je realizovao Mohamed Salah. Gol Egipćana doneo je nadu Bazelu da u nastavku meča mogu i do drugog gola, odnosno velikog iznenađenja na Stamford Bridžu.

Rafa Benitez je to znao.

Od prvog minut drugog poluvremena naredio je ofanzivu prema Janu Zomeru, što je i te kako donijelo rezultat. U 59. minutu na semaforu londonskog stadiona pisalo je 3:1. Ekspresan preokret Čelsija doneli su Fernando Tores, Viktor Mozes i David Luiz. Njima trojici bilo je potrebno devet minuta (50, 52. i 59) da sruše sve nade Švajacaraca u pohodu ka istorijskom uspjehu.

Najljepši momenat utakmice dogodio se kada je Brazilac postigao treći gol za Čelsi. Luiz je lijevom nogom plasirao loptu sa preko 30 metara u same rašlje.

SUDIJA ZAKUVAO REVANŠ, BENFIKA ODGOVORILA IZAZOVU



Da nije bilo velike greške sudijske trojke na čelu sa Francuzom Stefanom Lanojom, Benfika bi vjerovatno lako i bez mnogo stresa izbacila Fenerbahče posle 0:1 u Istanbulu.

Ovako, penal koji je Lanoj dosudio u 23. minutu poslije očiglednog ofsajda u kojem se našao Erkin Kaner, doveo je utakmicu na prepunom "Lužu" do granice usijanja.

Ezekijel Garaj jeste igrao rukom u duelu sa Kanerom, ali tek nakon što se fudbaler Fenerbahčea izvukao iz ofsajd pozicije. Bilo kako bilo, Lanoj je pokazao na bijelu tačku, odakle je Dirk Kajt bio siguran i do tog trenutka portugalski tim morao je da postigne još dva pogotka da bi se plasirao u deveto finale evro-kupova u istoriji, prvo od 1990. godine.

I Benfika je to uradila - 3:1 (2:1)!

Već u devetom minutu Nikolas Gaitan pogodio je mrežu Volkana Demirela i poništio pobjedu Turaka od prije sedam dana, odnosno doveo dvomeč na novi početak, ali je penal sve promijenio. Produžetaka nije moglo da bude i nije ih bilo zahvaljujući Oskaru Kardosu!

Ovaj Paragvajac postigao je dva gola, prvo u 35. minutu na asistenciju Enca Pereza, a potom i u 66. posle gužve u šesnaestercu gostiju i slučajnog pasa od strane Luizaoa. Sve što je tada Kardoso trebalo da uradi je da sa peterca ukuca loptu u mrežu, što nije bio nikakav problem.

U veoma gruboj utakmici sa mnogo potrošenih emocija, Benfika je bila za klasu bolji tim i mogla je i ubjedljivije da pobijedi Fener, za koji nije igrao Miloš Krasić. Na drugoj strani standardan, pouzdan i raspoložen bio je Nemanja Matić, koji će se u finalu Lige Evrope sastati protiv tima u kojem nije dobio pravu šansu i iz kog je došao u Lisabon.

Benfika bježi Portu u prvenstvu četiri boda, tamo "orlovi" nemaju poraz. Ove sezone nadigrali su ih samo Barselona i Spartak iz Moskve u Ligi šampiona, odakle su se - kao i Čelsi - crveno-bijeli preusmjerili u nokaut fazu Lige Evrope i eto stigli do finala sa samo jednim porazom, upravo prevaziđenim.

Fenerbahče nije igrao dovoljno hrabro ove večeri, naročito u drugom poluvremenu i nije zaslužio da se plasira u prvo finale evro-kupova od osnivanja kluba. Benfika će protiv Čelsija u Amsterdamu pokušati da prekine crni niz od šest poraza u finalima Kupa šampiona (5) i Kupa UEFA!

Nikome u Evropi nije uspjelo da poslije uvodna dva trijumfa u Kupu šampiona (1961, 1962) zabilježi čak šest poraza u finalima (KEŠ 1963, 1965, 1968, 1988 i 1990, odnosno Kup UEFA 1983). Posljednje finale Benfika je igrala protiv Milana, u Kupu šampiona, 1990. godine.

(MONDO - foto: AP/Armando Franca, Kirsty Wigglesworth)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC