• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klose: Brže, jače, bolje (VIDEO)

Iskusni centarfor otkrio tajnu svog kontinuiteta poslije briljantne partije protiv Bolonje (postigao pet golova). "Konstantno učim".

 Klose: Brže, jače, bolje (VIDEO) Izvor: MONDO

Reprezentativac Njemačke još jednom je u nedjelju podsjetio sve ljubitelje fudbala na svoje kvalitete.

Čak PET puta je ubacio loptu u mrežu Bolonje, iz samo ŠEST šuteva!

Igru je napustio u 68. minutu. Zamijenio ga je Francuz Luj Saha, a njemački novinari u petak su ga pitali koliko bi još postigao da je ostao na terenu do posljednjeg zvižduka sudije Andree De Marka.

"Zaista nemam ideju. Samo sam u trenutku pogledao ka klupi, tamo je stajao napadač i zamijenili smo se. U tom momentu stvarno nisam razmišljao o rekordima", izjavio je bivši igrač Homburga, Kajzerslauterna, Verdera i Bajerna.

Iako je otkrio da mu brojke i aplauzi nisu bili u prvom planu, poslije meča je bilo nemoguće ne nahvaliti njegovu igru protiv Bolonje. Između ostalog, postao je prvi igrač u italijanskoj ligi koji je od sezone 1985/86. postigao pet golova na jednoj utakmici.

Prije njega to je samo uspio Roberto Pruco, nastupajući za Romu.

"Nikada niko nije to uradio u dresu Lacija. Mislim da sam to već činio igrajući za prvi tim Kajzerslauterna , ali ovo nije bilo slično... Nedjelja je bila jedan od najljepših dana u mojoj karijeri", dodao je on.

Prekaljeni centarfor, rođen u poljskom gradu Opole, odigrao je ove sezone 26 prvenstvenih utakmica i postigao 15 golova. Sa njim na čelu, Lacio je ostao u borbi za plasman u evro-kvalifikacije.

Sudeći prema njegovom kretanju, snazi i fizičkoj spremi teško se može "prepoznati" da je rođen devetog juna 1978. godine. Na primjer, prošlo je skoro 11 godina od kada je na Mundijalu 2002. godine postigao tri gola protiv Saudijske Arabije.

Kloseove golove protiv Bolonje pogledajte OVDJE.

Njemačke novinare interesovalo je kakav je Miroslav Klose danas u odnosu na onoga koga smo gledali na terenu prije više od decenije.

"Naučio sam mnogo tokom prethodnih godina. Imao sam odlične trenere - Otmara Hicfilda, Feliksa Magata, Tomasa Šafa i Luja van Gala... Nebitno gdje sam igrao, uvijek sam pokušavao da se prilagodim ekipi..."

"Kada sam iz Kajzerslauterna otišao u Bremen (2004. godine) bio sam borac, mnogo sam trčao i dobro udarao loptu glavom. U Verderu sam naučio šta je dodavanje i šta je presing. To je zahtijevao trener Tomas Šaf. Kasnije sam, u Bajernu, naučio mnogo o prilagođavanju ekipi, jedinstvu tima. Danas, prije svega, želim da ostanem fizički spreman", izjavio je Klose i konstatovao:

"Tehnički gledano, pokušavam da se konstantno razvijam. Trenutno, dobrog napadača odlikuje brza pas igra, u kojoj sam dobar".

Sudeći prema njegovoj uspješnoj karijeri, ne iznenađuje moto koji ga na terenu vodi kroz život.

"Uvijek budi aktivan, budi bolji... To je geslo kojeg se uvijek i svugdje pridržavam. To sam ja, na svakom treningu".

"MNOGI SU ME SAVJETOVALI DA BUDEM SEBIČAN"

Za Bajern je odigrao 150 utakmica i postigao 53 pogodaka. Za Verder je nastupio u 132 navrata i 63 puta savladao protivničke golmane. Dres Kajzerslauterna nosio je na 146 mečeva i 52 puta upisao svoje ime u listu strijelaca.

Svodeći račun poslije takve karijere, bez želje da govori o "kačenju kopački o klin", istakao je da se uvijek trudio da bude timski igrač.

"Bio sam i ostao igrač podređen ekipi. Mnogi su mi govorili: 'Moraš da budeš prgav, moraš da budeš sebičan. Nikad nisam bio dio te priče", rekao je Klose.

Početkom narednog mjeseca proslaviće 35 rođendan. Ove sezone već je imao problem sa ozbiljnijom povredom ligamenata desnog koljena i priznaje da mu je znatno teže da se oporavi od napora nego kada je bio mlađi...

"Ne prolazim kroz isti tretman oporavka kao kada sam imao 22 ili 23 godine. Ipak, srećan sam sa svojim fizičkim stanjem. Poslije duge pauze zbog povrede ligamenata opet sam u dobroj formi. Trenutno sam na malo više od 90 odsto svog maksimuma".

Upravo takav, raspoložen i u formi, neophodan je ekipi u finišu borbe za plasman u Evropu.

Lacijali do kraja sezone igraju protiv Intera, Sampdorije i Kaljarija, a na tabeli zauzimaju sedmu poziciju, sa tri boda manje (55) od gradskog rivala Rome, koja je trenutno peta. Između klubova iz Rima smješten je Udineze, sa 57 poena.

Da li će "nebesko-plavi" moći da se domognu evropske vize zavisiće i od njihove naredne utakmice, protiv milanskog tima.

Klose je i optimističan i vezi sa tim, kao i kada govori o napadima na rekorde brazilskog Ronalda i Gerda Milera. Naravno, u dresu reprezentacije, čiji će izvjesno biti član i naredne godine, na Mundijalu u Brazilu.

"Rekordi su ostvareni ciljevi koji stvaraju zadovoljstvo. Jasno je da su prelijepi. Ipak, da bih postigao gol uvijek je neophodan rad cijele ekipe. Ona me izbacuje u prvi plan. Lično mi je uspjeh tima važniji od individualnog", dodao je on.

Iskusni centarfor postigao je tri gola u kvalifikacijama za odlazak na Mundijal u Brazilu. Jedan protiv Irske i dva protiv Švedske, čime je dostigao cifru od 67 pogodaka u dresu "pancera". Rekorder Gerd Miler mu "bježi" za jedan gol.

Prema sopstvenom priznanju, Svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi biće njegovo posljednje.

(MONDO, foto: Beta/AP/Gregorio Borgia)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC