• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gotovo je! Dejvid Bekam u penziji!

Superstar odlučio da završi igračku karijeru uprkos ponudi PSŽ-a da produži ugovor.

  Gotovo je! Dejvid Bekam u penziji!  Izvor: MONDO

Dejvid Bekam prestao je profesionalno da igra fudbal!

Poslije Aleksa Fergusona još jedna ostrvska fudbalska ikona povukla se iz fudbala maja 2013. Dejvid Bekam odlučio je da "okači kopačke o klin", tačno dve decenije pošto je debitovao za prvi tim Mančester junajteda.

Mnogi ga smatraju najlegendarnijim sportistom svoje generacije.

Pored harizme kojom je plijenio na terenu i van njega, kao igrač je uspio nešto što niko prije njega u Engleskoj nije. Bekam je bio kapiten reprezentacije Engleske, za koju je upisao 115 nastupa, osvajao je titule u četiri države - sa Junajtedom (šest puta prvak), Real Madridom (jedna titula), Los Anđeles Galaksijem (dva puta) i Pari Sen Žermenom (jednom).

Bekam je imao ponudu od "svetaca" da produži ugovor na još jednu godinu, ali je odlučio da keže: "Ne, dosta je bilo"!

"Zahvalan sam zbog ponude PSŽ-a, ali osjećam da je sada pravo vrijeme da završim karijeru"!

Bekamovo bogatstvo procjenjuje se na 165 miliona funti, što ga čini najbogatijim sportistom ikada u Britaniji. Do milionskih zarada uspio je da stigne potpisivanjem mnoštvom unosnih sponzorskih ugovora (Pepsi, Herbalajf, Adidas...), ali i klupskih.

Rođen je u Lejtonstounu 2. maja 1975. godine. Pre nego što je potpisao za Mančester junajted, prve fudbalske korake napravio je u Ridživej roversu. Sa 14 godina potpisuje ugovor sa školom "crvenih đavola", gdje mu nije bilo puno potrebno da pokaže da je fudbaler koji posjeduje ogroman potencijal.

Zajedno sa Gerijem Nevilom, Polom Skolsom i Nikijem Batom prolazi kroz čuveni omladinski pogon sa Old Traforda iz 1992, iste godine kada je debitovao za prvi tim protiv Brajtona u Liga kupu.

Bekam po godinama...

1991: Priključio se Mančester junajtedu i počinje da trenira.

1992: Debituje protiv Brajtona u Liga Kupu 23. septembra. Pobeđuje u FA kupu za mlade.

1993: Potpisuje profesionalni ugovor sa Junajtedom

1995: Odlazi u Prestom na pozajmicu, postiže dva gola na pet utakmica.

1996: Pomaže Mančesteru da osvoji Premijer ligi i FA kup. Prvog dana sezone postiže nevjerovatan gol protiv Vimbldona. Uspio je da lobuje Nila Salivena sa preko pola terena. Iste godine debituje za Englesku u pobjedi protiv Moldavije 3:0.

1997: Osvaja još jednu titulu i izglasan je za najboljeg mladog igrača Premijer lige.

1998: Postiže prvi pogodak za selekciju "gordog Albiona". Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, 26. juna u Lansu, iz slobodnog udarca trese mrežu Kolumbije. Zbog udaranja Dijega Simeonea isključen je u osmini finala Mundijala, a Engleska je kasnije eliminisana na penale od Argentine.

1999: Pomogao je Mančesteru da osvoji "triplu krunu" - Premijer ligu, FA kup i Ligu šampiona. Bio je učesnik čuvene završnice protiv Bajerna u Barsloni, kada je Ole Gunar Solskjer u sudijskoj nadoknadi sa dva gola donio titulu "đavolima".

2000: Odbranio je titulu u Engleskoj sa rekordnih 18 bodova prednosti. U novembru je imenovan za kapitena Engleske protiv Italije u Torinu.

2001: Upisuje još jednu zvjezdicu namijenjenu šampionu Engleske. Iz "slobodnjaka" u posljednjem minutu postiže gol protiv Grčke, kojim je Engleska uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

2002: 11. maja potpisuje novi trogodišnji ugovor sa Junajtedom, a sedmična zarada mu je između 90.000 i 100.000 funiti. Na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreju postiže gol iz penala protiv Argentine u grupi, a Engleska takmičenje završava porazom u četvrtfinalu od Brazila.

2003: U februaru, bijesan zbog poraza od Arsenala u FA kupu, Ferguson šutira kopačku i pogađa Bekama u lice. Mančester 17. juna objavljuje da je prihvatio ponudu Real Madrida od 25 miliona funti za Dejvida Bekama.

2004: Na Euru promašuje penal protiv Portugala 24. juna. Engleska takmičenje završava porazom od domaćina u četvrtfinalu.

2005: Upisuje 50. nastup za Englesku protiv Argentine u prijateljskom meču u Đenovi. Predaje kapitensku traku u reprezentaciji, a novi selektor Stiv Meklaren ga izostavlja sa spiska.

2007: Bekam najavljuje da će napustiti Real i preseliti se u MLS u Los Anđeles Galaksi. Fabio Kapelo sredinom januara izjavljuje da Bekam više neće igrati za Real. 26. maja Stiv Meklaren pruža ruku pomirenja Bekamu i poziva ga za utakmice protiv Brazila i Estonije. 16. avgusta postiže prvi gol za Galaksi u polufinalu Superlige protiv DC junajteda.

2008: 26. marta protiv Francuske upisuje 100. utakmicu za Englesku. 30. oktobra Milan objavljuje da će Bekam od 7. januara 2009. igrati na pozajmici na San Siru.

2009: Prvi nastup za "rosonere" ima 11. januara protiv Rome (2:2). 28. marta protiv Slovačke obara rekord Bobija Mura sa 109. nastupa za državni tim.

2010: Na utakmici protiv Kjeva povrijedio je Ahilovu tetivu zbog čega je propustio Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

2011: Osvaja MLS kup pobjedom u finalu protiv Hjuston Dinama 1:0.

2012: produžio je ugovor sa Galaksijem, a kasnije je izostavljen iz olimpijske reprezentacije Britanije. Odbija da ode u Australiju da igra fudbal. 20. novembra napušta Galasi i potpisuje za PSŽ.

2013: Sa "svecima" osvaja titulu i završava karijeru.

KLUBOVI, UTAKMICE i GOLOVI:

Mančester junajted - 394 utakmice, 85 golova
Real Madrid - 115 utakmica, 20 golova
LA Galaksi - 118 utakmica, 20 golova
Milan - 33 utakmice, dva gola
PSŽ - 11 utakmica, bez postignutog gola.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC